BUDUĆNOST PRED VRATIMA

Iduća najviša zgrada na svijetu bit će - gigantska baterija?

 Energy Valut/screenshot

Budućnost pohrane energije bliža je i neobičnija nego što nam se čini. Moderne vjetrenjače i solarni paneli uskoro bi mogli postati zastarjela tehnologija jer, ako je suditi po najavljenom projektu svjetskih lidera u rješenjima za energetske sustave Energy Valut koji su nedavno ostvarili suradnju s arhitektonskom i inženjerskom tvrtkom Skidmore, Owings & Merrill, struju će nam proizvoditi - neboderi.

Zamišljeno je to tako da neboder ima posebni motor koji podiže ogromne blokove u zrak onda kada je potražnja za električnom energijom mala, pohranjujući tako gravitacijsku potencijalnu energiju. Kad gradske potrebe za energijom porastu, blokovi se spuste, pretvarajući tu energiju natrag u električnu koja se onda koristi, objavio je CNN.

image
Energy Valut/screenshot

Visoke zgrade inače su specijalnost SOM-a, tvrtke koja je projektirala One World Trade Center u New Yorku, Willis Tower u Chicagu, ranije poznat kao Sears Tower, ali i i najviši neboder na svijetu, Burj Khalifa u Dubaiju, koji je viši od 828 metara.

- Ovo je prilika da iskoristimo ovu stručnost... i upotrijebimo je za skladištenje energije, omogućujući nam da se odviknemo [od] fosilnih goriva", rekao je za CNN Bill Baker, konzultantski partner u SOM-u i građevinski inženjer za Burj Khalifu.

Neboder kakvog su najavili SOM i Energy Vaulta, prema njihovim sadašnjim projekcijama i mogućnostima, mogao bi biti visok od 300 do 1000 metara, a energetski blokovi bili bi smješteni u izdubljenim strukturama koje podsjećaju na prostore za standardna dizala u zgradama. Tako bi ostalo dovoljno prostora za stambene i poslovne objekte u ovakom hi-tech neboderu.

image
Energy Valut/screenshot

Ove tvrtke zaista gledaju daleko u budućnost pa razmišljaju i o integraciji crpne hidroelektrane kako bi u budućnosti za pohranu energije koristili i vodu. Na taj bi način mogli pohraniti dovoljno energije za napajanje nekoliko zgrada s kapacitetom od više gigavat sati.

- Ako ionako idete visoko u nadgradnju, mi to samo pokušavamo najbolje iskoristiti - rekao je Robert Piconi, direktor prodajnog mjesta Energy Vaulta, iz kojeg napominju kako su već izgradili sličan manji samoodrživi neboder u Kini i dokazali da njihova tehnologija funkcionira.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2024 00:12