TRENDOVI

‘Goli‘ prozori novi su statusni simbol bogataša, a TikTokeri ih snimaju i proučavaju njihove otmjene domove na internetu

Ilustracija

 /SHUTTERSTOCK

Novi trend u svijetu interijera odbacivanje je zavjesa, roleta i škura s prozora kako bi se pokazali golemi TV ekrani, ekstravagantni lusteri ili, primjerice, kućne teretane, piše britanski Daily mail, dodajući kako su ‘goli‘ prozori, koji omogućavaju prolaznicima da gledaju u tuđe domove, postali najnoviji statusni simboli bogataša. No, njihovi se domovi ne proučavaju samo uživo s ulice, nego i putem interneta.

Naime, TikTokeri na društvenim mrežama objavljuju video isječke snimljene u otmjenim njujorškim ulicama, govoreći da vole gledati u dobrostojeće domove, pa čak i ‘pokupiti‘ pokoji savjet o uređenju. Tako se uz hashtag #Staresinrichpeoplewindowsnyc veže niz otmjenih kuća i stanova snimljenih u Brooklynu, a često i s vlasnikom viđenim kako sretno luta po svojoj kući.

@jareenimam Ever look into a rich person’s penthouse and think, “that’s going to be someday?” Apparently, some Millennials and Gen Z new yorkers are obsessed with window watching rich families in their brownstones @Jareen Imam #costofliving2023 #moneyskit #economy2023 #moneytrends2023 #affordablelivinghomes #nychousing ♬ original sound - Jareen Imam

Jedna od ‘promatračica prozora‘ na TikToku, Jareen Imam, objavila je isječak s naslovom ‘Milenijalci gledaju bogate ljude kako žive u svojim domovima u New Yorku‘, u kojem raspravlja o otmjenim interijerima u Brooklynu. U snimci se šali da joj gledanje u tuđe kuće daje inspiraciju za interijere, ali i nadu da bi jednog dana mogla posjedovati sličnu nekretninu. Jedan je TikToker čak opisao da mu je poskrivećki viriti u domove bogataša jedan od najboljih dijelova života u New Yorku.

Trend ‘golih prozora‘ pokrenula je četvrta sezona HBO-ove hit serije Succession: stan u potkrovlju s 35 prozora u vlasništvu Shiv Roy (Sarah Snook) omogućio je pogled na urede na Manhattanu, s tim da su spavaća soba i kupaonica bile jedine prostorije koje su bile opremljene sjenilima. I njezin je stariji brat Kendall (Jeremy Strong) ugrabio prostran stan sa sličnim ‘golim‘ prozorima.

Daily mail piše kako bi ‘showhome‘ trend mogao zaživjeti i u Europi, primjerice u Londonu gdje vlasnici otmjenih domova već naizgled prihvaćaju pristup ‘ako imate, razmećite se‘. Osim toga, zavjese su u Britaniji posljednjih godina manje popularne, dok raste potražnja za škurama, koje su postale sve češći izbor za prozore imućnijih domova.

No, ovo nije strogo novi fenomen, više oživljavanje starog. Primjerice, Amsterdam vrvi kućama iz 17. stoljeća s ‘golim prozorima‘ jer se u kalvinističkom razdoblju favoriziralo skromno izražavanje bogatstva, a imati velike prozore bio je jedan od načina da pokažete da si možete priuštiti visoki porez na prozore.

image

Amsterdam

/SHUTTERSTOCK

No, obožavatelji ovog trenda vide i neke njegove pozitivne, praktične strane: više prirodnog svjetla i održavanje prostora hladnijim u ljetnom periodu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. rujan 2024 06:52