ZAPANJUJUĆE

Fotografija javnog prijevoza u Finskoj osvojila internet: Nekoliko svjetlosnih godina ispred ostatka svijeta

 JAROSLAW KILIAN/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Iako Hong Kong i Singapur imaju najbolji sustav javnog prijevoza na svijetu, ni Finski javni prijevoz po tom pitanju ne zaostaje. Općenito je učinkovit, pouzdan, siguran i dolazi na vrijeme.

Finska je poznata po svojoj zapanjujućoj prirodnoj ljepoti, bogatoj povijesti – i impresivnom sustavu javnog prijevoza i željezničkim mrežama. Uz populaciju od nešto više od 5,5 milijuna ljudi raspoređenih na području od 338.000 četvornih kilometara, ne čudi da je javni prijevoz u Finskoj nešto na što su ponosni.

Kretanje po većim gradovima u Finskoj

Javni prijevoz lako je dostupan onima koji žive u Helsinkiju, glavnom gradu Finske. Helsinška regionalna prometna uprava (HSL) upravlja širokom mrežom autobusa, tramvaja, linija podzemne željeznice i prigradskih vlakova koji povezuju središte grada s predgrađima i okolnim gradovima. Web stranica HSL-a pruža sveobuhvatne informacije o rutama, voznim redovima, cijenama i opcijama karata, što posjetiteljima i lokalnom stanovništvu olakšava navigaciju gradom. Brzo možete doći do centra grada, bez obzira živite li u predgrađu, tako da vam automobil nije potreban dok živite i radite u Helsinkiju.

Drugi veliki finski gradovi, poput Turkua, Tamperea i Oulua, također imaju mreže javnog prijevoza koje funkcioniraju slično Helsinkiju. Autobusi su primarni način prijevoza u tim gradovima, iako su tramvaji i prigradski vlakovi također dostupni u nekim područjima.

Vlakovi pružaju ugodne uvjete putovanja

Jedna od prednosti putovanja vlakom u Finskoj su udobni i moderni vlakovi. Vlakovi Pendolino, koji se koriste na mnogim međugradskim rutama, imaju prostrana sjedala, besplatan Wi-Fi, igraonicu za djecu i vagon-restoran u kojem putnici mogu kupiti grickalice i pića. Tu su i mjesta za punjenje elektroničkih uređaja, što olakšava da ostanete povezani tijekom putovanja. Ako i dalje ciljate na bolje iskustvo putovanja, možete platiti više za dodatnu klasu ili radnu kabinu. Tihe radne kabine značajna su opcija za nekoga tko želi raditi ili sudjelovati na sastanku na putu.

Ako odaberete noćni vlak, možete putovati sigurno u vlastitoj kabini s krevetom, privatnim WC-om i tušem.

Finska željeznička mreža učinkovit je i praktičan način putovanja između velikih gradova i mjesta. Bilo da istražujete prekrasne obale Turkua, doživljavate živahnu kulturu Helsinkija ili se upuštate u divljinu sjeverne Finske, željezničke linije ove zemlje pouzdan su i udoban način kretanja, piše baronanordic.com.

Cijene javnog prijevoza u Finskoj

Kao što ste možda čuli, Finska nije najjeftinija zemlja za život. Međutim, finski javni prijevoz postao je mnogo pristupačniji tijekom posljednjih deset godina. U većini gradova možete putovati bez karte ako prevozite dijete od 0-6 godina u dječjim kolicima ili invalidskim kolicima. Svugdje u zemlji u cijenu su uključene i niže cijene za studente, umirovljenike i djecu.

Ovisno o vašim potrebama, možete birati između jednokratne, dnevne ili sezonske karte. Koristite li se javnim prijevozom više od nekoliko puta tjedno, najjeftinija opcija je obično sezonska karta koja vam omogućuje da putujete koliko god želite.

U svim gradovima pojedinačne karte su nešto skuplje noću, a pri prvoj kupnji sezonske karte potrebno je izdvojiti nekoliko eura za putnu kartu.

Helsinki i Tampere podijeljeni su u zone putovanja, a cijena sezonske karte ovisi o broju različitih zona koje morate prijeći.

Javni prijevoz na području Helsinkija

Mjesečna karta u Helsinkiju ima nekoliko različitih cijena:

  • Odrasla osoba koja živi u Helsinkiju: 109,70 eura/mjesečno
  • Odrasla osoba koja živi van Helsinkija: 187 eura/mjesečno
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. rujan 2024 10:52