Bojanje stabala voća je način borbe protiv mraza i preporučuje se kod stabala koja su osjetljiva na temperaturne promijene.
Zašto se nanosi boja na stabla?
Bojanje stabala voćki sprečava pucanje i cijepanje kore stabla, do čega može doći zimi pri izloženosti izrazito niskim noćnim temperaturama i jakom suncu tokom dana. Bijela boja kojom se stablo premazuje, omogućava refleksiju svjetlosti i odbija sunčeve zrake, pa se bojenjem stabla smanjuje naglo zagrijavanje kore biljke ujutro i usporava kretanje vegetacije za nekoliko dana, što je posebno važno za kasne proljetne mrazeve, koji se očekuju i ove godine.
To je posebno važno za marelice šljive, breskve, višnje koje je posebno osjetljive na pucanje i ukoliko se ne obojaju imaju znatno manje šanse da opstane.
Bojanje je dobro i zbog visokih temperatura, kada se na stablu zbog jakih sunčevih zraka mogu pojaviti oštećenja, a štiti ga i od različitih glodavaca, kao što su miševi i zečevi, koji mogu oštetiti koru stabla.
Premaz za bojenje stabala – recept
U pripremi smjese za bojanje stabala, može se koristiti gašeno ili negašeno vapno (uglavnom se preporučuje gašeno). Također, pored osnovnih sastojaka, u smjesu možete dodati i plavi kamen, ukoliko niste prije toga imali plavo prskanje, piše Agromagazin.
Napominje se da količinu sastojaka možete prilagoditi u odnosu na broj voćaka koje planirate bojati, ali je bitno da razmjer sastojaka ostane ista.
Smjesa za bojenje stabala voća – s gašenim vapnom
Sastojci:
5kg gašenog vapna – u obliku praha
500 g kuhinjske soli
0.5 kg sumpora u prahu
8-10 l vode
100 g plavog kamena kristala
Priprema:
U plastičnu posudu od 15 litara stavite vapno i u njega dodajte sumpor, sol i plavi kamen. Izmiješajte drvenom žlicom, pa postepeno dodajte vodu uz blago miješanje. Pomiješajte sve sastojke da se lijepo sjedine i ostavite da odstoji najmanje dva dana. Što duže stoji to je veća ljepljivost. Prije upotrebe potrebno je procijediti par puta.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....