NE PROPUSTITE!

Rujan je savršeno vrijeme za sadnju jorgovana: Evo kako i gdje uspješno posaditi ove mirisne grmove

 FOTOLOTOS/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Sadnja jorgovana u pravo vrijeme osigurat će da vaši grmovi imaju dobar start

Grmovi jorgovana su klasični proljetni cvjetni grmovi. Od travnja, velike čunjaste metlice mirisnih cvjetova uobičajen su prizor ispred i u dvorištima, i to s dobrim razlogom. Ipak, jorgovani se ne uzgajaju samo zbog ovih mirisnih cvjetnih grozdova. Ove su biljke poznate kao otporne i zahtijevaju malo održavanja, uspijevaju na nižim temperaturama, što se pokazalo korisnim i dodatkom granicama i posudama u hladnijim regijama.

Jesen je idealno vrijeme za sadnju grmova jorgovana, kada je vrijeme blago - ne prevruće, ali ni prehladno - pomoći će vašim biljkama da se ukorijene prije nego što nastupi zima. Dolaskom proljeća vaši će grmovi jorgovana biti u dobroj formi, i spremni za cvjetnu predstavu.

Sadnja je ključni element učenja kako uzgajati jorgovan, a uz pravilnu pripremu, možete se radovati godinama ljepoti jorgovana i nebeskom mirisa u svom dvorištu. Dakle, bilo da želite stvoriti živicu od jorgovana ili možda samo jedan izraziti grm u velikoj posudi, naš vodič ima sve informacije koje su vam potrebne da biste uspjeli.

image
KAJDI SZABOLCS/GETTY IMAGES

KAKO I KADA SADITI GRMLJE JORGOVANA

Grmovi jorgovana, Syringa vulgaris, porijeklom su iz južne Europe i Azije i podnose zimske temperature do 4° C. Ovi izdržljivi, listopadni grmovi idealni su za uzgoj na većem dijelu sjeverne hemisfere, obično dosežu visinu od 2 do 4 metra, iako neke veće sorte mogu na kraju narasti do 9 metara ako se ostave same bez ikakvog obrezivanja. Važno je znati kako i kada saditi grmove jorgovana, a ako to učinite u pravo vrijeme, osigurat ćete da vaši grmovi napreduju.

‘Sadnja jorgovana u jesenskim mjesecima dat će ovim cvjetnim grmovima dovoljno vremena da uspostave zdrav korijenski sustav prije nego što se tlo smrzne u dubokoj zimi‘, kaže Rachel Bull, voditeljica vrtova u Homes & Gardens.

‘Iako će to varirati ovisno o tome gdje živite, općenito je najbolje vrijeme za sadnju nakon što prođu ljetne vrućine, ali prije prvog jakog mraza, obično negdje između rujna i studenog‘, dodaje Rachel.

Dobro je pratiti jesenska vremenska predviđanja kako biste bili sigurni da se hladnoća ne sprema odmah. Sve dok je vrijeme blago, sadnja bi trebala biti u redu. Važno je, međutim, da ako propustite prozor za sadnju, preporučujem da pričekate do proljeća prije nego što posegnete za vrtnom lopatom. Sadnja prekasno u jesen ili tijekom zime pokazat će se izazovnom - ako ne smrtonosna - za jorgovane.

image
DLEONIS/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

KAKO POSADITI GRMLJE JORGOVANA

Iako su potpuno otporni, ovi proljetno cvjetajući grmovi trebaju sunčano mjesto u dvorištu, pa uvijek razmislite gdje ćete postaviti svoj jorgovan tako da uživa u najmanje šest do osam sati sunca svaki dan. Imajte na umu da što više sunčeve svjetlosti vaš grm dobije, to će više cvjetati.

Koristeći jaku lopatu, iskopajte rupu 5 do 15 cm široku od korijena jorgovana ili posude, ali ne dublju. Ova posljednja točka je važna, jer ne želite da vaš tek posađeni jorgovan potone ili sjedne ispod razine tla, jer će to značiti da će voda otjecati prema dnu biljke i može dovesti do truljenja.

Grmovi jorgovana ne vole sjediti u vodi, stoga je dobra ideja pomiješati malo pijeska s kvalitetnom zemljom za posude, kako biste osigurali odgovarajuću drenažu za svoju novu biljku.

image
BINNERSTAM/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Kada razmišljate o tome kako gnojiti jorgovane, oni uspijevaju u blago alkalnim tlima, pa je prilikom sadnje dobra ideja dodati malu količinu vapna ili organskog koštanog brašna. Koštano brašno će potaknuti razvoj korijena, tako da lagano posipanje u kombinaciji sa zemljom za posude može pomoći vašoj biljci da se učvrsti u prvih nekoliko tjedana i mjeseci.

Međutim, iskusni vrtlari upozoravaju da ne koristite previše gnojiva. Gnojidba biljaka jorgovana kada ne zahtijevaju nikakve dodatne hranjive tvari naštetit će proizvodnji cvijeća, stoga ih uvijek koristite štedljivo prilikom sadnje.

Konačno, pobrinite se da svojim grmovima jorgovana date dovoljno prostora. Posadite jorgovan na mjesto gdje imaju najmanje 1,5 m prostora, kako biste osigurali da sunčeva svjetlost nije ometana. Međutim, ako namjeravate posaditi mirisnu živicu, trebali biste ih postaviti malo bliže jedno drugom. U ovom slučaju, potrebno je redovito pratiti plijesan i druge štetočine u gredicama za živicu, budući da će sadnja jorgovana bliže ograničiti cirkulaciju zraka.

image
VERESOVICH/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

KADA JE DOBRO VRIJEME ZA PREMJEŠTANJE USTALJENOG JORGOVANA?

Idealno vrijeme za podizanje i premještanje grmova jorgovana je rano proljeće. Preporučujemo da to učinite nakon što vaš jorgovan procvjeta, ali prije izazovne ljetne vrućine. Stariji, etablirani primjerci imat će opsežan korijenski sustav i može biti potreban značajan napor za podizanje.

Na kraju, svoje nove grmove jorgovana dobro zalijte nakon sadnje, ali osigurajte da voda brzo otječe. Ako vam se tlo čini natopljeno vodom, a vodi je potrebno dugo vremena da se upije, to je znak da vaša biljka ima poteškoća.

Ako je to slučaj, preporučujemo da biljku jorgovana podignete i premjestite na prikladnije mjesto u dvorištu. Ako je vaše tlo potpuno na bazi gline, uzgoj jorgovana u posudi mogao bi biti najbolja opcija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. rujan 2024 14:26