Već neko vrijeme se po medijima provlače napisi o porastu oboljelih od raznih viroza i gripa. A s obzirom na to da je i mene snašla jedna od takvih viroza u nekom trenutku, ispalo je da sam si morao “sam pomoći” jer mi je liječnica opće prakse savjetovala tablete za “skidanje” temperature, mnogo čaja i limuna. Moram priznati bio sam pomalo “ljut” zbog te njene “terapije”. Luđački me je boljelo grlo. Pomislio sam: “Pa mogla mi je barem dati neki antibiotik”. Međutim, došavši doma, supruga, koja je medicinske struke, ukratko mi je objasnila o čemu se radi. Ispalo je da je liječnica bila u pravu. Naime, objasnila mi je da postoji razlika između virusnih, bakterijskih i gljivičnih bolesti. Budući da su viroze i gripe bolesti koje uzrokuju virusi. Na uzročnike ne djeluju antibiotici. Jedini način liječenja je da “pomognete” svojem organizmu da se sam izbori s tom bolesti. A to možete učiniti upravo “potpornom terapijom” kakvu mi je propisala moja liječnica i dobrim odmorom.
Da mi je propisala antibiotik, kako sam ja očekivao, vjerojatno bi napravila više “štete” nego koristi. Iako se dosta piše o tome u posljednje vrijeme, ljudi poput mene svejedno “nasjedaju” na pomoć u raznoraznim tabletama. Međutim, supruga me natjerala da razmišljam “šire” i pronađem tu “potpornu terapiju” u vlastitom vrtu.
Cijelu godinu smo vrijedno sadili bilje, skupljali plodove, sušili čajeve. Sada je došlo vrijeme da sve to iskoristimo. Moram napomenuti, ako ste bolesni, obavezno kontaktirajte svoga liječnika. Posebice, ako bolujete od nekih kroničnih bolesti. Međutim, ako vam on propiše ovakvu terapiju, prihvatite je. A ja ću vam u ovome broju pokazati što sve možete koristiti da si sami pomognete i napravite “potpornu terapiju”.
Ako ste bolesni, morate odmoriti svoj organizam, stoga zamolite dragu osobu da vam pomogne i malo se “pobrine” za vas. To će svakako pridonijeti vašem ozdravljenju. A vi budite “dobar pacijent” i uživajte uz naše recepte.
- ĐUMBIR
- LIMUN
- MED
- CIMET
- ŽALFIJA - KADULJA
- LAVANDA
- RUŽMARIN
- ČILI PAPRIČICE
- KORIJEN SLJEZA
- LOVOR
- PLODOVI ŠIPKA - ČAJ
- KURKUMA
Pripravak od meda i limuna
Kombinacija meda i limunova soka smatra se vrlo djelotvornom za ublažavanje kašlja. Pomaže kod iskašljavanja i izbacivanja sekreta (šlajma).
Sastojci:
- voda
- 1 žličica meda
- 2 žličice soka od limuna
Priprema:
U toplu vodu (ne vruću!) dodajte jednu žličicu meda i dvije žlice soka od limuna. Ovaj pripravak uzimajte nekoliko puta dnevno, uvijek svježe napravljen.
Čaj od đumbira
Pomaže pri iskašljavanju i izbacivanju sekreta.
Sastojci:
- korijen đumbira
- 6 dl vode
- 1 žlica meda
- 2 žlice soka od limuna
Priprema:
Otprilike 12 kolutića đumbira stavite u posudu sa 6 dl vode. Kuhajte na laganoj vatri dvadesetak minuta pa skinite s vatre. Procijedite i ostavite da se lagano ohladi. Potom, u ohlađeno, dodajte žlicu meda i dvije žlice svježe iscijeđenog limunova soka. Uzimajte nekoliko šalica dnevno. Važno je da med ne stavljate u vrući čaj, kako vrućina ne bi uništila vrijedne sastojke meda.
Čaj od sljezova korijena
Korijen sljeza se iskopa, očisti od trulih dijelova, ostataka stabljike i sitnog korijenja.
Možete ga i nabaviti u biljnim ljekarnama. Dobro osušen i oguljen je bijele boje pa ga često nazivaju “bijeli sljez”. Obiluje biljnom sluzi te pektinom i taninom. Čaj od bijelog sljeza povoljno djeluje na kašalj, bronhitis i plućni katar. Umiruje spazam mišića, oblaže sluznicu zaštitnim slojem i razrjeđuje sluz, čime olakšava iskašljavanje. Također, smatra se da može pomoći i kod crijevnih bolesti jer regulira stolicu (kod proljeva ili zatvora).
Čaj se priprema i pije drukčije od ostalih čajeva jer se pogrešnom pripremom gubi ljekovitost!
Sastojci:
- korijen sljeza
- 2,5 dl vode
- žličica meda
Priprema:
2 žlice korijena bijelog sljeza preliti sa 2,5 dl mlake ili hladne vode te ostaviti barem 1 sat, idealno 2 sata, da bi se stvorilo dovoljno sluzi. Nakon toga malo se zagrije (da čaj ne bi bio hladan), doda malo meda i pije tri puta na dan.
Kapi za nos od sljezova korijena
Prema dostupnim izvorima, na prethodan način pripremljen čaj od korijena bijelog sljeza (bez dodatka meda!) vrlo je djelotvoran kod začepljenosti nosa, a istovremeno dovoljno blag da se smije primijeniti kod male djece.
Način primjene:
Nakapajte nos sa 1-2 kapi tri puta na dan. Možete primijeniti kapaljku ili sprej za lakše doziranje.
Sirup od mrkve i meda
Smatra se da ublažava kašalj.
Sastojci:
- ½ kg mrkve
- voda
- 5 žlica meda
- 2 žlice soka od limuna
Priprema:
Pola kilograma mrkve očistite, narežite na kolutiće i stavite u posudu s vodom. Kuhajte na laganoj vatri dok mrkva ne omekša. Izvadite mrkvu iz vode u kojoj se kuhala pa je sameljite u blenderu ili štapnim mikserom. U lagano rashlađenoj vodi, u kojoj se kuhala mrkva, otopite pet žlica meda pa pomiješajte s kašom od mrkve. Stavite u staklenu posudu i čuvajte na hladnome mjestu. Pri kašlju preporučuje se uzimati 30-ak žlica ovog pripravka dnevno.
Čaj od lovora
Listovi lovora bogatstvo su različitih minerala, poput kalija, bakra, mangana, magnezija i sl. Ali i vitamina B kompleksa, koji su važni za metabolizam. Čaj i sirup od lovorova lista preporučuju se za čišćenje dišnih puteva, ublažavanje kašlja, grlobolje i bronhitisa te za jačanje imuniteta.
Sastojci:
- 3 svježa ili 3 suha lista lovora
- 2,5 dl vode
- 1 žlica meda
- 1 žlica soka od limuna
Priprema:
- Tri svježa ili suha lovorova lista sitno nasjeckajte pa prelijte sa 2,5 dl vode i kuhajte 10-ak minuta.
- Maknite s vatre pa ostavite 10-ak minuta poklopljeno. Procijedite.
- Kad se malo ohladi, dodajte 1 žlicu meda i 1 žlicu limunovog soka.
- Preporučuje se uzimati 1-2 šalice pripravka dnevno.
Lovorov sirup
Nešto je “snažnija” varijanta čaja. Naime, lovor ovom sirupu koji liječi suhi kašalj daje poseban omjer slatkoće i gorčine.
Sastojci:
- 6 svježih listova lovora ili 8 suhih
- 2,5 dl vode
- 6 žlica meda
- sok od 1 limuna
Priprema:
U posudi zakuhajte vodu. Dodajte listove lovora i poklopljeno kuhajte 10-ak minuta. Nakon toga izvadite listove lovora pa umiješajte med i sok od jednog limuna. Dobro promiješajte da se otopi med. Možete ga čuvati u hladnjaku nekoliko dana.
Preporuka je da prvi dan uzimate po žličicu sirupa svaki put kada se pojave intenzivni napadi kašlja, a kasnije po 1 žličicu nekoliko puta dnevno.
Vatreni čaj
Đumbir djeluje antibakterijski i protuupalno, što će spriječiti sekundarne infekcije. Kurkuma obiluje antioksidansima, dok čili ubrzava metabolizam, potiče znojenje i izbacivanje toksina. Med je izvor vitamina i minerala. Kombinacijom ovih sastojaka na pravilan način napravit ćete “bombu” za jačanje imuniteta.
Sastojci:
- zeleni čaj ili menta
- 1 l vode
- korijen svježeg đumbira
- korijen kurkume
- 1-2 žlice meda
- prstohvat čilija
Priprema:
U 1 l vode kratko prokuhajte 2 kolutića svježeg đumbira i 2 kolutića svježe kurkume. Otprilike 5 minuta. Nakon toga procijedite tekućinu pa prelijte preko listića zelenog čaja ili čaja od mente. Ostavite da odstoji poklopljeno 10-ak minuta pa procijedite. Kada se malo ohladi, dodajte 1-2 žlice meda i prstohvat čilija u prahu. Čaj uzimajte svakodnevno u sezoni gripa.
Pripravak od cimeta i meda
Oba sastojka djeluju antivirusno, antibakterijski, antifungalno i protuupalno.
Smatra se da ovaj napitak oblaže sluznicu i čisti sinuse te jača imunitet, pomaže kod umora, kašlja i prehlade općenito.
Sastojci:
- 1 žlica meda
- 2 žličice cimeta u prahu
- 1 dl vode
Priprema:
U 1 dl mlake vode otopite 1 žlicu meda pa dodajte 2 žličice cimeta u prahu. Preporučuje se napitak uzimati 2 x dnevno kroz 3 dana.
Čaj od kadulje za grgljanje
Kadulja ili žalfija ima antibakterijsko, antivirusno i antifungalno djelovanje. Čaj djeluje protuupalno na sluznicu ždrijela pa pomaže kod grlobolje i izbacivanju šlajma.
Sastojci:
- 2-4 dl vode
- nekoliko žličica osušene kadulje
Priprema:
Žličicu suhe kadulje stavite u lončić sa šalicom vode i prokuhajte otprilike 3 minute. Iznimno je važno da prilikom kuhanja ne poklopite lonac, kako bi ispario tujon, sastojak eteričnog ulja kadulje koji joj i daje karakterističan miris, a koji u većoj količini može loše djelovati na središnji živčani sustav. Nakon toga procijedite i ostavite da se malo ohladi. Mlaki čaj grgljajte nekoliko puta dnevno. Pomoći će vam pri bolnom grlu.
Čaj od šipka
Iako je dobro poznat kao sredstvo za jačanje imuniteta, i jedan je od čajeva koji se najčešće upotrebljava na našim prostorima, puno ljudi ga ne zna pravilno skuhati.
Naime, dostupnost industrijski prerađenih proizvoda u filter vrećicama nas je pomalo “razmazila” pa svakodnevno nailazim na brojne upite o kuhanju čaja od šipka.
Naime, ako ga ne skuhate na pravi način, uništit ćete aktivne sastojke u njemu pa će izostati blagodat njegova djelovanja. Plodovi moraju biti cijeli! Nemojte ih samljeti prije kuhanja.
Sastojci:
- 1 l vode
- 2-3 šake suhog ploda šipka (cijele bobice!)
- 1 žlica meda
- nekoliko kapi limunova soka
Priprema:
2-3 šake suhog ploda šipka prelijte s litrom hladne vode i ostavite da odstoji preko noći. Ujutro zakuhajte smjesu 15-ak minuta, dok se crveno meso ploda šipka u potpunosti ne raspadne. Zatim sve dobro zgnječite i procijedite kroz cjediljku. Kada se malo ohladi, zasladite medom i dodajte par kapi limuna.
Inhalacija lavandom ili ružmarinom
Vjerujem da se većina vas susrela s naputkom liječnika da se inhalirate. Međutim, pojma niste imali kako biste to uopće trebali napraviti. Pa evo starog, iskušanog recepta, koji možete napraviti kod kuće s biljem koje ste sami osušili.
Sastojci:
- 2-4 dl vode
- Nekoliko žličica osušenih cvjetova lavande ili listića ružmarina
Priprema:
Zagrijte u posudi 2-4 dl vode do vrenja. Skinite s vatre i dodajte nekoliko žličica cvjetića lavande ili listića ružmarina.
Stavite lice iznad pare i prekrijte glavu ručnikom ili pamučnom tkaninom. Udišite pare s eteričnim uljem sve dok se voda ne ohladi. Inhalaciju možete raditi i dodavanjem eteričnog ulja ružmarina ili lavande, no treba paziti pri doziranju ulja, kako ne bi došlo do nadraživanja sluznice. Inhalacije ponavljajte svakodnevno do olakšanja.
Foto: Berislava Picek/Hanza Media