Predivna mala oaza

Najljepše dvorište u Europi: Svi pitaju koje su ovo tuje i hortenzije

 ANJELAGR/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Zavirite u Agatin vrt i pogledajte slike i video te pročitajte tajne uzgoja prekrasnog travnjaka

- I najmanji vrt velika je sreća. Dobro došli u moj mali svijet, piše na Agatinom Instagram profilu. I zaista, kada pogledate fotografije njezinog vrt odmah će vam biti jasno da je riječ o prostoru vrijednom divljenja.

Zahvaljujući velikom trudu koji je uložila u uređenje okućnice, ova Poljakinja svakodnevno dobiva stotine komplimenata, ali i pitanja o cvijeću i biljkama s kojima je stvorila takav očaravajući ambijent.

Između kuće i dvorišne ograde Agata je imala na raspolaganju samo pet metara, međutim uspjela je smjestiti različite biljke, za što je trebalo dosta umijeća. Po cijeloj dužini ograde raspoređene su tuje smaragd koje se preporučuju za manja dvorišta, budući da obično narastu do visine od četiri metra, a širine im je oko metar.

Thuja occidentalis “Smaragd” je vrsta tuje s uspravnim i uskim rastom, pogodna za živice i dekorativno uređenje vrta. Smjestite je na sunčano ili blago zasjenjeno mjesto s dobro dreniranim tlom, redovito zalijevajte i oblikujte po potrebi.

Agati pišu iz cijele Europe - Škotske, Francuske, Italije, ali i s Floride u Americi... - Vidjela sam ovakva stabla tuja, ali kažu mi da rastu izuzetno visoko, pita jedan obožavatelj. „Emerald“ doista postoji u sorti „gigant“, koja naraste i preko 20 metara. Međutim, Agata ima običnu verziju i kaže da svoje mora samo povremeno skratiti pri vrhu, dok same zadržavaju stožasti oblik.

Jednostavno nema detalja u vrtu koji ne privlači pažnju.

- Zbog tebe i tvog vrta počela sam kupovati sve više hortenzija, napisala joj jedna pratiteljica.

Mnogi i ne znaju da postoji prekrasna puzava hortenzija Hydrangea petiolaris, penjačica koja raste uz zidove ili stabla. Ima bijele cvjetove i tamnozelene listove.

Hortenzija penjačica može se pronaći i pod nazivom Hydrangea anomala subsp. petiolaris, a listopadna je vrsta koja naraste i do 18 metara. Listovi su jajoliko-srcoliki, tamnozeleni, a u jesen poprimaju intenzivno žute nijanse. Mirisni bijeli cvjetovi u plosnatom cvatu pojavljuju se u kasno proljeće do ranog ljeta. Najbolja tla za rast ove vrste su bogata, plodna, vlažna tla koja su dobro drenirana. Dobro uspijeva u polusjeni i potpunoj sjeni.

Podnosi puno sunca samo ako se uzgaja na stalno vlažnim tlima. Pričvršćuje se s pomoću zračnog korijena i raste na zidovima ili deblima drveća. Potpuno je otporna, na niske temperature do -34.4 °C. Posebno se ističu kultivari obojenih listova poput ‘Silver Lining’ koji je bijelog obruba i žuto obrubljenih listova ‘Miranda’.

Većina ljudi je upoznata s Hydrangea macrophylla, najčešće uzgajanom vrstom hortenzije. No, vrlo su lijepe i Hydrangea paniculata, koja ima piramidalne cvjetove bijele ili krem ​​boje, te Hydrangea arborescens (glatka hortenzija ili Annabelle hortenzija) s velikim, zaobljenim bijelim cvjetovima, koji kasnije mogu pozelenjeti.

Hydrangea macrophylla poznata po svojim krupnim loptastim cvatovima koji su ispunjeni sterilnim cvjetovima. Ova vrsta poznata je i po tome što joj cvjetovi mogu mijenjati boju od crvene preko ružičaste i ljubičaste, sve do plave, ovisno o pH reakciji tla. No u hortikulturi se koristi još nekoliko vrsta koje su kod nas nezasluženo manje poznate. Ova vrsta može narasti u visinu do 8 metara, a može biti oblika grma ili manjeg stabla, iako postoje i kultivari niskog rasta koji dosežu svega 120 cm. Cvate ljeti od kraja srpnja do kraja rujna, no suhi cvjetovi se zadržavaju i tijekom jeseni.

Podnosi različite tipove tla, od pjeskovitih, pa sve do glinenih, a može uspijevati i na močvarnom tlu. Rast će na kiselom, lužnatom i neutralnom tlu te podjednako dobro na sunčanim i lagano sjenovitim položajima. Izrazito je otporna na hladnoću te podnosi niske temperature do -40 °C. Cvjetovi su sitni, no ima ih mnoštvo u gustom stožastom cvatu. Primarno su bijele boje, no često ta boja starenjem cvjetova prelazi u žuto-zelenu, ružičastu, crvenu ili potpuno zelenu po čemu i razlikujemo pojedine kultivare. Neki od poznatijih kultivara su: ‘Phantom’, ‘Vanille Fraise’, ‘Limelight’ ‘Pinky Winky’, ‘Firelight’ i patuljasti ‘Little Lime’.

Hrastolisna hortenzija - (Hydrangea quercifolia)

Svojim rastom oblikuje gust, uspravan, široko zaobljen, polulistopadni grm. Vrsta je poznata po tome što ljeti stvara piramidalne metlice bijelih cvjetova na granama prekrivenim velikim tamnozelenim listovima. Lako se uzgaja na plodnim, srednje vlažnim, dobro dreniranim tlima. Može rasti i na izloženim osunčanim položajima ili u polusjeni. Ova vrsta voli vlažno tlo, pa je malčiranje ljeti korisno pri zadržavanju vlage u tlu.

Potpuno je otporna, podnosi temperature do -28 °C.). Vrsta je dobila ime po specifičnom izgledu lista koji nalikuje hrastu. Vrsta ne mijenja boju cvjetova ovisno o reakciji tla, no bijeli cvjetovi kako stare znaju poprimiti lagano ružičaste nijanse te zatim prelaze u zelenu boju. Dodatna prednost ove vrste je što joj listovi u jesen poprimaju zagasito crvene i purpurne nijanse, a ako raste zaklonjena ispod crnogoričnih stabala ili uz kuću listove neće izgubiti sve do proljeća. Postoje i kultivari ove vrste koji se odlikuju dvostrukim cvjetovima kao što su ‘Snowflake’ i ‘Snowcicle’ te kultivari ‘Gatsby Pink’ i ‘Ruby Slippers’ kod kojih cvjetovi starenjem poprimaju ružičastu i crvenu boju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. kolovoz 2024 12:44