Marija Martinović pokazala je kako od ubranoga i uzgojenog bilja napraviti ulje s ljekovitim svojstvima. Za postupak maceracije potrebno je svjetlo i toplina.
Ljetno vrijeme pruža predivan pogled na livade prepune bilja. Ali zašto uživati samo u pogledu kada možete tu ljepotu pretočiti u vlastitu ljekarnu. U nastavku ćemo govoriti o najčešćim biljkama po našim livadama koje su svima dostupne, a pripravci s njima se vrlo brzo i jednostavno pripremaju.
Ljekovito djelovanje bilja poznato je od davnina. Kako bi ta ljekovitost bila dostupna u svako doba godine, razvile su se razne tehnike čuvanja. Izrada macerata, tzv. maceriranje, jedna je od tih tehnika.
Što je to macerat?
Macerat je pripravak koji se dobiva potapanjem bilja s ljekovitim svojstvima u ulju. Odstajanjem biljke u ulju ono zadržava ljekovita, korisna svojstva koja smo željeli sačuvati. Nakon određenog vremena, kada se u ulju izdvoje ljekovite tvari, pripravak je spreman za upotrebu. Velika prednost ovakvih pripravka je ta što su vrlo jednostavni za uporabu, a nemaju nikakvih nuspojava. Za postupak maceracije potrebno je svjetlo i toplina.
Postupak izrade macerata
Pravilan postupak izrade macerana je jedan od temelja na kojima počiva kvalitetan pripravak.
Posude koje se koriste za izradu moraju biti čiste i suhe. Nije ih potrebno sterilizirati, jer i sam postupak izrade macerata nije sterilan. Otvor na posudi mora biti dovoljno širok kako bi se olakšalo umetanje, miješanje, a kasnije i vađenje biljnog materijala.
Staklenka se puni do ¾ biljnim materijalom, te se na njega nalijeva odabrano ulje. Biljni materijal u potpunosti mora biti pokriven uljem, zato ga prema potrebi treba utisnuti.
Takav pripravak se ostavlja na sunčanom mjestu 3 do 6 tjedana uz svakodnevno miješanje. Tijekom tog vremena obično se događa promjena boje zbog izvlačenja ljekovitih tvari iz bilja u ulje. Intenzitet promjene boje ovisi o biljci koja se koristi. Tako macerat stolisnika tek slabo promijeni boju, macerat gospine trave postaje crvene boje, a nevena intenzivno žuto-narančaste.
Nakon što pripravak odstoji, vrijeme je za cijeđenje ulja kroz finu gazu. Tako procijeđeno ulje ostavite još barem tjedan dana kako bi se odvojio talog i ulje samo pročistilo, te ga prelijte u tamne bočice i čuvajte na suhom i hladnom mjestu.
Macerati se mogu čuvati od nekoliko mjeseci do godine dana. Nakon tog vremena počet će gubiti svoja ljekovita svojstva.
Koje bilje koristiti za izradu macerata?
Hoćete li koristiti svježe ili suho bilje za izradu ovog ljekovitog pripravka ovisi i o samom odabiru biljke. Primjerice, macerat od gospine trave pripravlja se od svježe ubranog bilja jer duljim stajanjem gubi dio ljekovitih svojstava. Cvjetove nevena je pak prije izrade macerata dobro posušiti 24 sata u hladu kako bi ispario višak vlage iz njih i samim time se spriječilo kvarenje pripravka.
Zasigurno su najpoznatiji macerati od gospine trave i nevena. No možete koristiti neke druge biljke poput smilja, lavande, kamilice, stolisnika, mente…
ULJE GOSPINE TRAVE
Ulje gospine trave je ljekovito sredstvo koje se koristi za brže zacjeljivanje rana i ublažavanje boli kod uganuća i iščašenja zglobova te krvnih podljeva.
Osim za vanjsku primjenu, ovo ulje možemo koristiti i za umirenje preosjetljivog želuca. U tu svrhu pijemo ga 2 do 3 puta dnevno po jednu čajnu žličicu.
ULJE STOLISNIKA
Ulje stolisnika koristi se za njegu suhe kože, naročito one kojoj je potreba regeneracija, te za umirenje kožnih upala. Šaku cvjetova stolisnika prelijemo 1 dcl ulja, pustimo da zakipi 1 min te ostavimo da se ohladi. Dobiveno ulje procijedimo i zatvorimo u bočicu. Dobiveno ulje možemo koristiti samo ili ga uz pčelinji vosak pripremiti kao kremu.
ULJE NEVENA
Ulje nevena koristi se za liječenje rana, naročito onih koje teško zacjeljuju, kod uganuća, iščašenja, osipa, uboda, dermatitisa, kod suhe, ispucale i osjetljive kože. Vrlo je učinkovit u sprječavanju nastanka strija kod trudnica, a kako nema negativnog djelovanja na ljudski organizam, siguran je za korištenje čak i kod beba. Za unutarnju primjenu neven se u pravilu ne koristi. U čajnim mješavinama uglavnom slovi kao dodatak koji čaju daje boju, ali je zato broj jedan u izradi ljekovitih masti.
Za pripravke beru se potpuno rascvali cvjetovi i to za suhog vremena. Za čajne mješavine suše se latice isključivo na prirodan način (na suncu, za vrijeme suhog dana), a za izradu ulja koriste se svježe ubrani cvjetovi.
ULJE RUŽMARINA
Za spravljanje ovog ulja koriste se samo listovi ružmarina, a stabljika se baca. Listove je potrebno osušiti u hladu tijekom 4 do 5 dana. Nakon tog vremena posušene listove stavljamo u staklenke i dolijemo ulje. Staklenke se drže na suncu oko 5 tjedana.
Ovo ulje ima snažno antioksidativno djelovanje. Koristi se za masažu jer ublažava bolove u mišićima i zglobovima. Posebno je efikasno kod problema s reumom i artritisom.
ULJE MATIČNJAKA
Ulje matičnjaka se priprema na klasičan način potapanja bilja u ulju, uz napomenu da se koriste samo stabljike s listovima, bez cvjetova. Staklenka napunjena biljnim materijalom i uljem ostavlja se na suncu od četiri do šest tjedana. Kod pripreme ovog ulja važno je da se staklenka ne zatvori poklopcem već da se prekrije gazom.
Koristi se za masaže kod problema s reumom.
ULJE KAMILICE
Za pripremu ovog ulja možemo koristiti svježe ili osušene cvjetove kamilice koji se u staklenci preliju odabranom vrstom ulja. Posudu treba postaviti na mjesto gdje je izložena djelovanju sunca tijekom dana u vremenu najmanje 2 do 3 tjedna. Svaki dan staklenku je potrebno otvoriti, promiješati sadržaj, a s poklopca obrisati nakupljenu vlagu.
Ulje je odlično za njegu osjetljive kože.
Za više savjeta o bilju pratite profil Marica vrtlarica na društvenim mrežama ili posjetite www.maricavrtlarica.com.