Početak godine uvijek je dobra ideja za razvijanje novih vještina, stjecanje novih znanja i kretanje s novim hobijima, pa zašto ovaj ne biste posvetili istraživanju vlastite kuhinje i sposobnosti? Bez obzira na to volite li kuhati u slobodno vrijeme ili vam je to tek potreba koju iz dana zadovoljavate i zbog koje uvijek tražite prečace, postoje jela koja bi, kako kažu najrazličitiji gastronomski portali, a s njima se slažu i čitatelji, jednostavno morali znati pripremati.
Dok je priprema ragua alla bolognese ili rižota nešto čemu je potrebno posvetiti više istraživanja kako bi se napravili baš kako treba, jela poput pečene piletine, tjestenine s umakom od rajčice i najjednostavnijeg bijelog kruha, vjerujemo, itekako je dobro znati, a priprema uopće nije komplicirana niti oduzima previše vremena. U nastavku vam zato donosimo listu s 10 recepata koja bi svaki amater kuhar trebao znati skuhati.
JAJA NA NEKOLIKO NAČINA
Jaja su često osnova brojnih jela, pojedinci ih jedu (gotovo) svaki dan pa ipak, ono što iznenađuje najviše, velik broj ljudi često nije siguran kako se pravilno pripremaju. Klasično pečenje "jaja na oko" ili omleta nije uopće komplicirano, a ako ih napravite kako treba, ova jednostavna jela mogu biti više od dobrog doručka, dodatka ručku ili večera. Detaljan vodič kroz pripremu jaja potražite na poveznicama u nastavku.
KAKO PRIPREMITI JAJA ZA DORUČAK
PEČENO PILE
Ne morate znati raditi svoje mlince ili trančirati pile, ali pečena piletina jednostavno je jelo od pripreme kojeg nije potrebno bježati. Kupite cijelo pile, dobro ga natrljajte soli i drugim začinima po želji, a zatim ispod kože nagurajte kockice maslaca kako bi bilo još slasnije. Pecite ga ovisno o tome koliko kilograma ima, a onda, jednom kada isprobate svoje pile, budite sigurni, nikada više nećete pomisliti na kupovinu onog već pečenog iz supermarketa.
ZA MALO NAPREDNIJE: PEČENO PILE S PIVOM
ZA ONE JOŠ NAPREDNIJE: PUNJENO PEČENO PILE
TJESTENINA S UMAKOM OD RAJČICE (ALI STVARNO DOBRA)
Tjesteninu obožavamo i ubrajamo među ona jednostavnija jela za svaki dan, koja se spremaju brzo, a najbolji su comfort food u svako doba godine. Upravo zato, osnove osnova kao što je dobar umak od rajčice uvijek je dobro znati pripremiti. Stoga, umjesto da skuhanu tjesteninu samo pomiješajte s već gotovim umakom od rajčice, pripremite sastojke i napravite ga sami.
Trebat će vam glavica luka, režanj ili dva češnjaka, sol, šećer i dodaci kao što su kapari i inćuni te začini po želji. Na maslinovu ulju najprije pirjajte sitno sjeckani luk, a kad poprimi boju, dodajte i protisnuti češnjak. Odmah dodajte i kapare i, ako su vam pri ruci, inćune koje ste pretvorili u pastu. Kratko pirjajte i pripazite da češnjak ne izgori, a zatim na to dodajte pelate iz konzerve. Začinite soli, paprom, prstohvatom šećera i dodajte začinsko bilje po želji. Dobra opcija uvijek je svježi bosiljak, a s rajčicom se odlično slažu i origano te timijan. I to je već odličan početak prema stvarno dobroj tjestenini s rajčicom.
DOMAĆI KRUH
Iako se može činiti kao previše posla, priprema domaćeg kruha uopće ne mora biti komplicirana. Potrebno vam je samo brašno, sol, kvasac i voda, a ako želite otići korak dalje, upustite se i u pripremu vlastitog kvasca pa napravite kruh od kiselog tijesta. No, ako ste apsolutni početnik, najbolja opcija bit će bijeli kruh koji se ne mijesi. Recepte potražite u nastavku.
DOMAĆA JUHA
Kada naučite kuhati domaću juhu, već znate puno. Opremite se povrćem kao što su mrkva, celer i peršin, zakuhajte veliki lonac povrtne ili mesne juhe, u dio dodajte rezance ili napravite knedle, a drugi dio koristite za temeljac koji će vaša jela učiniti daleko boljima. Kako napraviti dobru juhu, saznajte na poveznici u nastavku.
RECEPT ZA JUHU (PLUS JETRENE KNEDLE I DOMAĆU TJESTENINU)
ULTIMATIVNA SLASTICA NA OVIM PROSTORIMA
Iako se čini kao lagan zadatak, postići dobru teksturu, debljinu i masnoću palačinke za početnike u kuhinji može biti teže nego što mislite. Poslužite se zato provjerenim receptom i, čak i ako vam prvi put nije uspjelo kako treba, u pripremi se okušajte još jednom. Vježbom do savršenstva!
VARIVO (I FAŠIRANCI)
Dobro varivo spas je na težak i naporan dan, a priprema uopće ne mora biti komplicirana. Veliki smo fanovi kelj i grah variva, ali često eksperimentiramo s onime što trenutno imamo u hladnjaku i uvijek ispadne baš kako treba. Naše provjerene recepte ostavljamo u nastavku.
KAD NEMA ČOKOLADE - BISKVIT KOLAČ
Kada vam se jede nešto slatko, a nemate ništa što biste brzinski mogli ubaciti u usta, ali u hladnjaku imate maslac i jaja, jednostavan biskvit kolač možete napraviti i sami. U nastavku ostavljamo nekoliko naših favorita, a za neke od njih ne treba vam baš nikakav poseban alat.
RIBA NE MORA BITI SAMO IZ PEĆNICE, A ODREZAK IZ TAVE
Na kraju, ljubitelji ribe do određene bi je dobi u životu trebali znati očistiti i pripremiti sami. Isto vrijedi i za odreske za one koji ne mogu zamisliti ručak bez mesa. Upravo zato, u nastavku vas čeka nekoliko superjednostavnih recepata i dobrih savjeta uz koje od sada nema greške.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....