Recenzija restorana

Ovaj se novi hotelski restoran u centru grada potvrdio kao mjesto zabavne i moderne azijske fusion kuhinje

Zagrepčani ovamo rado svraćaju ponajviše radi velikog izbora dim sumova, koji su jedan od njihovih glavnih aduta. Ali ne treba stati na njima

Restoran Yezi, smješten u zagrebačkom art‘otelu u Amruševoj ulici, donosi jedinstven koncept u glavni grad. Nude modernu azijsku kuhinju, koktele prezentirane na visokoj razini, luksuzan interijer, ukusne dim sum zalogaje te europske slastice. Sve je to popraćeno opuštenom atmosferom, idealnom za neformalna druženja.

Yezi je prošle godine debitirao kao egzotični panazijski restoran koji nudi dosad u Zagrebu neviđene ručno motane okruglice s različitim punjenjima – dim sum, što je jedan od njegovih glavnih aduta. Zagrepčani dosad nisu imali priliku probati ovako pripremljene rolice gotovo nigdje u gradu, pa već neko vrijeme rado svraćaju u Yezi. Nama se pokazalo da, osim dim suma, vrlo dobro pripremaju i ostala moderna azijska jela s twistom.

image
Privatni arhiv

Iako je interijer zaista impresivan, odlučili smo se ipak za blagovanje na terasi jer želimo iskoristiti svaki lijepi dan ljeta. Na stol nam je ubrzo stigao pozdrav iz kuhinje – svježe sirovo povrće s izvrsnim umakom od sezama koje smo "smazali" čim je stiglo. Uz to su nam poslužena tri umaka: soja sos, rižin ocat s đumbirom i XO umak (temelj ovog umaka su sušeni škampi) – svaki od njih bogat umamijem.

image

Umaci uz jelo

Privatni arhiv

image

Pozdrav iz kuhinje

Privatni arhiv

Konobar nas je ljubazno uputio da je najbolje započeti sa sitnim zalogajima, zatim prijeći na dim sum i ostala jela s tijestom, te na kraju završiti s konkretnijim jelima od ribe ili mesa. Za predjelo smo naručili edamame mahune (6 €) koje poslužuju samo s malo Maldon soli za grickanje, hrskava dimljena pileća krilca s umakom od šljive i čilija (10 €), te hrskave pržene lignje s dresingom od tamarinda (12 €).

image

Edamame

Privatni arhiv

image

Krilca

Privatni arhiv

Lignje su pravi pobjednik, savršeno balansirane između slatkog, kiselog i ljutog, istovremeno mekane i hrskave. Isto se može reći i za pileća krilca, koja su bila iznimno ukusna, savršeno hrskave kožice. Poslužena su s listom u tempuri, koji okusom podsjeća na blitvu, špinat ili neku drugu finu zelenjavu koja vam u ovom trenutku pada na pamet.

image

Lignje

Privatni arhiv

image

Dim sum

Privatni arhiv

Izbor dim sumova je zaista velik, od onih kuhanih na pari, pečenih, prženih, pa do gyoza - vjerujemo da ćete pronaći nešto po svom ukusu. Nama su posebno zapeli za oko dim sum na pari - ravioli punjeni jastogom, rakovicom i kozicama u umaku od yuzua i maslaca (16 €), kao i dim sum s piletinom, foie grasom, tartufima i shiitake gljivama (13 €). Dim sum s piletinom neodoljivo je podsjećao na pileću juhu; okusi su bili utješni i vrlo poznati - što nam je zapravo bilo vrlo ugodno i razveselilo nas je. U jelu je bilo nekoliko shiitake gljiva, no od tartufa nismo osjetili mnogo. Što se tiče raviola, mogli su biti nešto mekši, iako je punjenje bilo slatko, svježe i ukusno - a te okuse dodatno je naglašavao izvrstan umak od yuzua i maslaca.

image

Ravioli s jastogom

Privatni arhiv

S popisa glavnih jela posebno su nas zainteresirale palačinke s hrskavom aromatiziranom patkom (20 €) te brancin s crnim grahom (41 €). Kao prilog brancinu odabrali smo rižu sa šafranom u bananinom listu, no vi možete odabrati i druge opcije kao što su stir fry povrće, pržena riža ili bok choy. Brancin je stigao na stol u smotuljku koji je konobar podijelio na četiri dijela, a odmah se vidjelo da je savršeno pripremljen.

image

Brancin i riža

Privatni arhiv

image

Brancin

Privatni arhiv

Taste testom utvrdili smo da je ostao sočan, savršeno začinjen i ukusan. Ipak, najbolji dio ovog jela je crni grah, tamne boje i slatkastog, čokoladnog okusa koji cijelo jelo čini zanimljivijim - zaista izvrsno jelo. Palačinke s patkom su zapravo pšenične tortilje koje dolaze na stol odvojeno od patke. Batak i zabatak patke se odvajaju od kosti na licu mjesta, kako biste dobili trakice koje ćete kasnije slagati u tortilju. Uz to se poslužuje svježe povrće i umaci, a sama priprema vlastitog zalogaja daje dodatnu zabavu i užitak u jedenju - svaka pohvala za ovaj "uradi sam" trenutak.

image

Palačinke

Privatni arhiv

image

Jelo do patke

Privatni arhiv

image

Jelo do patke

Privatni arhiv

Svako toliko je do našeg stola iznimno simpatičan i veseo koktel majstor da provjeri jesmo li zadovoljni s našim koktelima. Isprobali smo četiri: Mezcalitu, Negroni, Old Fashioned i Smoke and Burn, i svi su bili odlični, a cijene im se kreću između 9 i 11 eura. Ovisno o vašim preferencijama, i ovdje ćete imati priliku odabrati svog favorita, a koktel majstor će vam rado smiksati i nešto što će vas iznenaditi.

image

Koktel Negroni

Privatni arhiv

image

Smoke and Burn

Privatni arhiv

Iako smo do ovog trenutka već bili prilično siti, pronašli smo još malo mjesta za deserte te smo naručili Jagodu i jasmin (6 €) i Popcorn kocku (6 €). Popcorn kocka imala je prilično mastan okus, te nismo mogli razabrati ništa drugo osim masnoće, zbog čega je svaki zalogaj teško "sjeo" na želudac.

image

Desert Jagoda i jasmin

Privatni arhiv

image

Desert Badem i kukuruz

Privatni arhiv

Jagoda i jasmin također je bila prilično zbijena, okusom nezanimljiva, bez osvježavajućeg momenta jagode ili mirisa jasmina. Slastice ovdje ne bismo preporučili, ali nije ni važno – ovdje ionako dolazite uživati u drugim jelima.

YEZI
Adresa: Ulica Milana Amruša 4, Zagreb

Hrana: 8/10
Usluga: 9/10
Ambijent: 9/10
Cijene: €€€

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. rujan 2024 08:04