Jeftina riba, slastan ručak

Zbog ovih recepata ćete se zaljubiti u jednu od jeftinijih riba na ribarnici i supermarketu

Ne moramo odabrati škarpinu, romba, grdobinu ili zubaca da bismo pripremili ukusan riblji ručak, dokaz su ova jela s oslićem

Ako ste odlučili danas za ručak poslužiti ribu, neka to ovog puta bude oslić. Ovisno o gramaži, zaleđene filete možete pronaći po cijeni od 3,99 EUR za kilogram, ali obratite pažnju jer su pakiranja od 400 grama obično znatno skuplja. Na ribarnici ćete, pak, za svježe primjerke ove krasne ribe lijepog bijelog mesa, ovisno prodaju li je s glavom ili bez nje, platiti između 6 i 12 EUR.

image
Berislava Picek/Cropix

Bez obzira na odabir, od kilograma ove ribe možete napraviti morsku gozbu kojoj će se radovati svi za stolom, no ako vam je ponestalo inspiracije donosimo vam nekoliko dobrih prijedloga koji ovog puta nisu klasik - pečena riba s kuhanim krumpirom. Isto tako, cijeli kilogram možete iskoristit u nekim slučajevima i za dva jela, pa imate i ručak i večeru. Neka vam je u slast.

image
Berislava Picek/Cropix

POPEČCI OD OSLIĆA SA ZAČINSKIM BILJEM I ĐUMBIROM
Trebat će vam:
700 g oslića
svježi kopar
svježa menta
timijan
svježi vlasac
25 g svježe naribanog đumbira
korica 1 limuna
malo limunova soka
1 žlica jogurta
malo kima, po želji
2 jaja
30 g krušnih mrvic
1 žlica ulja
1-2 žlice brašna
sol i papar
1 češanj protisnutog češnjaka

Priprema:

Oslić natrgajte ili narežite na manje komade. Kopar, mentu i vlasac sitno nasjeckajte. Češnjak protisnite, a đumbir ogulite pa naribajte. Limunovu koricu naribajte, pa iscijedite i sok pola limuna.

U posudu stavite ribu, dodajte sitno narezane svježe začine, đumbir, limunov sok i koricu, protisnuti češnjak, jogurt, jaja, mrvice, sol i papar te brašno. Sve dobro izmiješajte. Zatim smjesu prekrijte plastičnom folijom i stavite u hladnjak na pola sata. Radite kuglice veličine loptica za golf, a zatim ih prepržite na vrućem ulju. Pecite ih svega 5 minuta okrečući ih sa svih strana da dobiju lijepu zlatnu boju. Poslužite uz omiljenu salatu i dip.

image
Berislava Picek/Cropix

OSLIĆ U ŠKARTOCU
Trebat će vam:
500 g fileta oslića
1 šalica bulgura
2 šalice povrtnog temeljca
1 tikvica
1 šaka cherry rajčica
400 g bijeloga graha
6-7 kalamata maslina
½ žličice suhog ružmarina
malo maslinovog ulja
1 limun

Priprema:
Filete oslića očistimo od kosti i narežemo na manje komade. Bulgur prelijemo s temeljcem da odstoji pola sata. Tikvice i rajčice operemo i narežemo na manje komade te pomiješamo s grahom i maslinama. Povrće prelijemo s malo maslinova ulja, ružmarinom, začinimo solju i paprom te sve sastojke dobro izmiješamo. Izrežemo papir za pečenje ovisno o tome koliko "škartoca" radimo. Na dno posložimo namočeni bulgur dodajući još par žlica temeljca koji je ostao pri dnu posude, zatim na njega stavimo par žlica povrća, preko njega filete oslića i po jedan kolut limuna na vrh. Sve zajedno zalijemo maslinovim uljem i dobro zatvorimo. Pečemo ih na 200 Celzijevih stupnjeva oko 30 minuta. Servirajte uz kuhani slani krumpir.

image
Cropix

OSLIĆ S KAPARIMA I BIJELIM VINOM
Trebat će vam:
0,5 kg oslića
2 lovorova lista
sol
2 žlice maslinova ulja
1 žlica bijelog vinskog octa
5 zrna papra
4 režnja češnjaka
2 žličice kapara
1 dl bijelog suhog vina
2 žlice škroba
25 g maslaca

Priprema:
U vruću vodu stavite maslinovo ulje, papar, sol, 2 režnja češnjaka, ocat, lovorov list i očišćenu ribu (ako je bila zaleđena, prvo je odledite) i kuhajte desetak minuta. Kuhanu ribu izvadite na tanjur i odvojite na dvije polovice bez kosti. U drugoj posudi rastopite maslac i dodajte češnjak te ga kratko propržite (30 sekundi).

Dodajte kapare i zalijte s pola šalice ribljeg temeljca (voda u kojoj se kuhala riba). Kuhajte na laganoj vatri 5 minuta pa dodajte vino. Nakon 2 minute dodajte škrob i miješajte na laganoj vatri još 1 min. Ribu prelijte umakom i servirajte uz kuhani ili pire od krumpira.

image
Mario Kučera

OSLIĆ ALA BAKALAR
Trebat će vam:
2-3 veća oslića
1 žličica papra u zrnu
4 lovorova lista
1 luk
sol
6 većih krumpira
par češnjeva češnjaka
vezica peršinova lista
maslinovo ulje
2 dl bijelog vina

Priprema:
Oslić stavite u lonac s paprom, ružmarinom, lukom i malo soli, ulijte vodu i kuhajte dok riba ne bude gotovo kuhana. Možete dodati po želji korjenasto povrće. Izvadite oslić iz temeljca koji ćete dodati tijekom kuhanja. Krumpir ogulite i narežite na šnite od pola centimetra pa ga kuhajte oko 12 minuta. Dok se krumpir kuha ribu dobro očistite od kostiju. U lonac stavite malo maslinova ulja pa složite red krumpira, red ribe, sjeckani češnjak iIi peršinov list, zalijte temeljcem i s malo vina pa ponovite dok ne iskoristite sve sastojke. Kuhajte oko 20 minuta, začinite solju i paprom. Kriška domaćeg kruha i čaša dobrog vina sve je što vam još treba uz ovo jelo.

image
Marko Miščević/Cropix

A u nastavku vam ostavljamo i poveznicu za OSLIĆ CURRY. Jelo je to koje će se svidjeti svima onima koji vole topla jela na žlicu.

VIŠE RECEPATA S RIBOM PRONAĐITE I OVDJE

image
Tom Dubravec/Cropix

KAKO PRIPREMITI SUŠENOG MOLA (OSLIĆ)

Sušeni se mol priprema kao i bakalar: namočen, omekšan i odsoljen, iskida se na komade. U teću se slaže red ribe, red krumpira, doda se češnjak, nekoliko zrna papra, lovorov list, malo konšerve, sve se zalije dobrim maslinovim uljem i vodom, po želji i vinom, i kuha dok ne omekša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. veljača 2025 07:02