IMAMO RECEPTE

Uz ovaj recept pržene lignje uvijek će biti hrskave i slasne, a umjesto uz krumpiriće, poslužiti ih možete u mekim pecivima

Tajna fantastičnog okusa ovog jela je u dobro odabranim začinima i parenom pecivu koje se topi u ustima

Nekad nam u petak nema slađeg ručka od jednostavnih prženih lignji s blitvom ili pomfritom, ali vrijedi tu i tamo se potruditi i cijeli obrok učiniti pravim doživljajem! Upravo je to učinila naša suradnica Anita Šarić koja je za ljetni broj magazina Dobra hrana spremila meke bao burgere u koje je ubacila hrskave pržene lignje i sve obogatila wasabi majonezom.

image
Neja Markičević/Cropix

image
Neja Markičević/Cropix

Bao burgeri s prženim lignjama i wasabi majonezom

Za bao peciva:
250 g glatkog brašna
1 žličica suhog kvasca
1 žlica šećera
1/2 žličice soli
1/2 žličice praška za pecivo
150 ml toplog mlijeka
1 žlica biljnog ulja
Za pržene lignje:
400 g lignji
100 g brašna
1 žlica curry praha
1/2 žličice soli
ulje za prženje
Wasabi majoneza:
1 veliko jaje (sobne temperature)
1 žlica limunovog soka ili rižinog octa
1 žličica senfa
1/2 žličice soli
240 ml suncokretovog ulja
2-4 žličice wasabi paste (po ukusu)

image
Neja Markičević/Cropix

U zdjeli pomiješajte brašno, suhi kvasac, šećer, sol i prašak za pecivo. Dodajte toplo mlijeko i biljno ulje, te zamijesite tijesto. Mijesite dok tijesto ne postane glatko i elastično (oko 10 minuta). Pokrijte zdjelu krpom i ostavite tijesto da se diže na toplom mjestu dok se ne udvostruči (oko 1-1,5 sati). Nakon što se tijesto digne, podijelite ga na 8 jednakih dijelova i oblikujte u kuglice. Ostavite bao peciva da se dižu još 30 minuta. Pripremite parnu košaru i obložite dno papirom za pečenje. Zagrijte vodu u loncu i stavite bao peciva u parnu košaru (ostavljajući dovoljno prostora između njih). Parite peciva na srednjoj vatri 10-12 minuta, dok ne postanu mekana i pahuljasta. Za lignje, u zdjeli pomiješajte brašno i curry prah. Uvaljajte lignje u smjesu. Zagrijte ulje u dubokoj tavi ili fritezi na srednje visokoj temperaturi. Pržite lignje u vrućem ulju 2-3 minute, ili dok ne postanu zlatnosmeđe i hrskave. Izvadite lignje i stavite ih na papirnati ručnik kako bi se ocijedio višak ulja.

Za majonezu, u visoku i usku posudu stavite jaje, limunov sok (ili rižin ocat), senf i sol. Ulijte ulje preko tih sastojaka. Stavite štapni mikser na dno posude i počnite miksati. Držite mikser na dnu posude nekoliko sekundi dok se majoneza počne formirati. Polako podižite mikser prema gore kako bi se svi sastojci dobro povezali i dok ne dobijete gustu, kremastu majonezu. Kad je majoneza gotova, dodajte wasabi pastu (po ukusu) i miksajte dok se potpuno ne sjedini s majonezom.

Pecivo prerežite na pola, premažite obje polovice wasabi majonezom pa dodajte omiljeno ukiseljeno povrće i pržene lignje. Poklopite i uživajte!

image
Neja Markičević/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. kolovoz 2024 18:16