Svakog ljubitelja tradicije i okusa koje pamti iz djetinjstva razvesele recepti za jela na kojima je odrastao. Tako i nas. Zato smo se nakon vrbovečke pere i, primjerice, jabuka u šlafroku, prisjetili još nekih autohtonih recepata, ovog puta iz Dalmacije. Naime, svojevremeno smo posjetili Dubrovnik i Pupicu, gradsku slastičarnicu Nikoline Farčić, koja je tom prigodom samo za Dobru hranu otkrila i recepte za nekoliko torti koje bi vas mogle očarati jednostavnošću njihove pripreme i bogatim okusom. Isprobajte!
Dubrovačka torta od mjendula i oraha
Trebat će vam:
7 jaja
200 g mjendula (badema)
200 g oraha
200 g cukara (šećera)
100 g čokolade za kuhanje
1 naranča
1 lemun (limun)
Priprema:
Žumanjce ubatit (izmutiti ručno) s cukarom, dodati sok, koricu od naranče i mljevene orahe. Izbatiti bjelance, koricu i sok lemuna, dodati mljevene mjendule (bademe). U kalup ide sloj smjese od oraha, zatim sloj od mjendula. Peći 40-50 minuta na 170 °C, potom preliti glazurom od čokolade.
Rogačuša (torta od rogača)
Trebat će vam:
8 jaja
250 g masla (maslaca)
250 g čokolade za kuhanje
150 g rogača
džem od dubrovačke ljute naranče
korica i sok od naranče
Priprema:
Maslo i 150 g čokolade otopiti na banjamariji (posuda u kojoj vrije voda), jaja ubatit s cukarom, rukom dodati rogač, dodati čokoladu i maslo, koricu naranče. Peći 45 minuta na 175-180°C. Razmutiti malo džema sa sokom od naranče i preliti preko ispečenog biskvita, zaliti glazurom od čokolade.
Torta s juga
Trebat će vam:
200 g cukara (šećera)
200 g mjendula (badema)
250 g masla (maslac)
korica i narančin sok
200 g brašna
150 g cukara u prahu
Priprema:
Jaja posebno batit (ručno izmutiti), dodati koricu naranče, sok od naranče, mljevene mjendule i brašno. Peći 45 minuta na 175 °C. Biskvit prerezati i poškropiti sokom od naranče. Za kremu: 3 jaja, 3-4 ožice (žličice) brašna s malo običnog mlijeka skuhati kašicu, ubatiti maslo (maslac), cukar (šećer) u prahu, nagratat (izribati) koricu od naranče, dodati sok od naranče.
Još recepata iz dubrovačkog kraja možete pronaći ovdje.