Marin Pleše, mladi chef koji ima sve predispozicije da bude prava zvijezda domaće kulinarske scene u kuhinju je ušao pri kraju studiranja geodezije, kao zrela osoba koja zaista želi učiti, a ne zato što želi biti slavan. Izrazito je talentiran, a usto i nepopravljivo skroman, iako je odradio ozbiljan posao stažirajući kod najboljih, prvo u šibenskom Pelegriniju kod budnim okom Rudolfa Štefana, a zatim i u zagrebačkom Manu kod Matije Bogdana, gdje je u tri godine napredovao do pozicije sous-chefa.
Tada se vraća na otok Krk gdje je u rodnoj Malinskoj u Vila Rovi postao chef kuhinje i stvara jela za degustacijski meni koji je ovaj restoran već počeo stavljati na mapu gurmanima diljem zemlje, a i šire.
Nakon što smo vam otkrili njegov recept za panna cottu s maslinama, slasne i hrskave krokete s maslinama te maslac s maslinama i inćunima, vrijeme je da doznate i kako napraviti njoke s dagnjama u umaku od rajčice.
U ovom tanjuru Marin Pleše je masline kombinirao s rajčicama, njokima i dagnjama, sastojcima koji su u ovom jelu simbolizirale ljeto koje prolazi. Isprobajte, vrlo je ukusno i zapravo nije teško za izvedbu.
Cijelu reportažnu priču o ovom mladom chefu i Vila Rovi pročitajte ovdje.
Za njoke će vam trebati:
1 kg očišćenog skuhanog krumpira
300 g glatkog brašna
1 jaje
oštro brašno (za oblikovanje)
Za umak od rajčica:
200 ml domaće šalše
50 g maslaca s inćunima i maslinama
20 crnih maslina
20 žutih i crvenih cherry rajčica
maslinovo ulje
500 g dagnji
Priprema:
Zamijesite tijesto za njoke, oblikujte ih pa ih skuhajte u vrućoj slanoj vodi.
Rajčice blanširajte i ogulite.
Dagnje dobro očistite i operite.
Na tavi zagrijte maslinovo ulje, bacite na to dagnje i poklopite. Kuhajte oko dvije minute da se dagnje otvore i da ih probije toplina. Izvadite ih iz tave, ali ostavite tekućinu od dagnji u tavi.
Dvije trećine dagnji izvadite iz ljuske, a trećinu ostavite za dekoraciju.
Ubacite u tavu u vodu od dagnji šalšu, masline i cherry rajčice pa sve prokuhajte oko minute.
Maknite tavu s vatre te dodajte aromatizirani maslac da se stvori lijepi i gusti kremasti umak. U umak ubacite kuhane njoke te dobro promiješajte. Budite oprezni sa soli zbog vode od dagnji i slanih inćuna u maslacu.
Serviranje:
Servirajte na tanjuru njoke s umakom te na vrh poslažite kuhane dagnje i dovršite s nekoliko kapi maslinova ulja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....