Vikend i dva slobodna dana u tjednu gotovo uvijek volimo iskoristiti za sporo uživanje u vlastitoj kuhinji. Radimo raskošna pečenja za obitelj, organiziramo druženja s dragim prijateljima ili jednostavno častimo sami sebe za dobro odrađen radni tjedan. Jedno od jela koja u svakoj prilici vikendom imamo na stolu svakako je i toplo pecivo ili domaći kruh.
Složit ćete se, nema ništa bolje od trenutka kada ruke zaronimo u zdjelu punu brašna, a zatim se kroz nekoliko sati kuhinjom proširi miris toplog tijesta iz pećnice. Ovog vikenda, odabir je pao na svima omiljena peciva - kiflice, klipiće i lažne kroasane.
Uzimamo si vremena i pažljivo slijedimo upute za provjerene recepte pa na stol stavljamo mirisne štapiće koje, ovisno o onima kojima ih nudimo, punimo ili ostavljamo prazne. Recepte ostavljamo u nastavku, a vama savjetujemo da napravite isto. Ima nešto meditativno u pečenju i zbilja lijepo u dijeljenju ovakve vrste hrane, pa zašto ne uljepšati sebi i drugima ovaj vikend...
PROVJERENO DOBRI, MEKI KLIPIĆI
Recept za dugačke, meke klipiće svojevremeno je s nama podijelila Dragana Dujić s Instagram profila 321 mijesi. Iako nam je Dragana dala upute ponajprije za pripremu sourdough klipića, osvježeni kvasac vrlo lako možete zamijeniti vrećicom suhog. Ipak, svakako vam savjetujemo da razmislite o pripremi sourdough varijante, razlike ima i mogla bi vam se itekako svidjeti.
RECEPT ZA DRAGANINE KLIPIĆE JE OVDJE
KIFLICE KOJE SE NE DIŽU
Ne poznajemo osobu koja može odoljeti vrućim kiflicama. Radimo ih kad god uhvatimo vremena, kombiniramo nekoliko recepata, dizana i prhka tijesta ili putem izmišljamo svoj. Kod pripreme važno je samo posvetiti se tijestu, a potom ih oblikovati u lijepe, pravilne roščiće. Kiflice uvijek možete puniti slatkim nadjevima poput čokoladnog namaza, džema ili oraha ili slanim kao što su šunka i sir, pesto ili drugi, slični dodaci. U nastavku ostavljamo recept za prhke kiflice s pekmezom koje se ne dižu.
LAŽNI KROASANI
Među omiljene vrste peciva definitivno ubrajamo i lažne kroasane. Zašto lažne? Zato što slojevima i dubokim okusom maslaca podsjećaju na kroasane, ali su daleko jednostavniji za pripremu. Zamijesite tijesto, podijelite ga u jednake kuglice, na svaku stavite listiće maslaca i zarolajte. Sve će biti gotovo u 30-ak minuta (bez dizanja, naravno), a vjerujte nam, nitko za stolom ovom vrućem pecivu neće moći odoljeti.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....