Premda nam je stigla sezona laganijih jela, onih na bazi povrća kao što su tikvice, krastavci, rajčica, grašak, mahune, blitva, mladi češnjak..., krumpir i dalje ostaje sveprisutna namirnica u mnogim domaćinstvima u našim krajevima. Neki ga kuhaju i tako serviraju uz ribu, kotlovinu ili u salati, neki ga peku uz meso ili ribu samog ili u kombinaciji s drugim povrćem, treći najradije rade pire uz pohance, šnicle u saftu ili gulaš. No, krumpir je svestrana namirnica koju možemo iskoristiti i na druge načine. Jedan od njih je i recept za quiche koji smo vam nedavno podijelili ili, pak, zapečeni mladi krumpir kako smo ga imali prilike kušati u više navrata u novootvorenom steakhouse u Novom Zagrebu o kojem smo vam pisali ovdje.
Ovaj način pripreme krumpira možda uzima malo više vremena, ali je zapravo vrlo jednostavan. Također, zasigurno će se svidjeti mnogima, jer osim što je slastan, neodoljivo je hrskav i aromatičan ako dobro pogodite začine. Poslužiti ga možete samog uz umak ili ga pripremiti kao prilog uz roštilj. U nastavku vam donosimo recept, ali i video mladog chefa koji uz to pokazuje i postupak pripreme umaka i začinske mješavine kojim ga možete posipati.
HRSKAVI MLADI KRUMPIR
Trebat će vam:
1,5 kg mladog krumpira
sol
maslinovo ulje
začini: majčina dušica, češnjak u granulama, sušeni ružmarin, pahuljice čilija
Priprema:
Krumpir dobro operite od zemlje u hladnoj vodi.
U veliki lonac stavite krumpir, dovoljno vode, dobro posolite pa ga stavite kuhati približno 20 minuta (provjerite vilicom).
Za to vrijeme napravite omiljeni umak.
Pripremite lim za pečenje tako što ćete ga obložiti papirom za pečenje.
Kuhani krumpir ocijedite i složite na lim s dovoljno razmaka između svakog krumpira. Uzmite veću čašu ili kriglu, lončić ili džezvu pa zgnječite kuhani krumpir. Po krumpiru dodajte maslinovo ulje i začine pa zapecite u pećnici na 180 ºC oko 40 minuta. Kad dobije zlatnu boju izvadite ga iz pećnice, nježno okrenite i pecite još 10 minuta.
Vrući krumpir servirajte u zdjelice uz ohlađeni umak koji prije serviranja možete još posipati sjeckanim svježim vlascem ili peršinovim listom.
IDEJE ZA UMAK