Živite li ili često prolazite kroz Rijeku, za Babushku i Petru Dragojlović zasigurno ste već čuli. Ova bivša slastičarka, naime, po mnogima radi najbolji kruh i focaccije u gradu, a Riječani posebno vole i vikende, kada Petra u ponudu uvodi i slastice u ograničenim količinama.
CIJELU PRIČU O BABUSHKI PROČITAJTE OVDJE
Krafne u Babushki, koja još uvijek funkcionira samo kao proizvodnja, ali uskoro otvaraju i pravu pekarnicu, tako se rasprodaju i po mjesec dana unaprijed, a veliki su hit i njihovi bogati, kremasti profiteroli s lješnjacima.
Budući da smo prilično udaljeni od Rijeke, preostaje nam Petrinim slasticama diviti se samo preko ekrana, no ovi profiteroli izgledaju nam toliko dobro i toliko ih dugo gledamo da smo je napokon odlučili zamoliti za recept. Ako već ne možemo isprobati njezine, napravit ćemo ih sami, pomislili smo.
Petra nam je drage volje ustupila recept, koji je prilagodila kućnoj pripremi, a mi ga ostavljamo u nastavku.
PROFITEROLI S KREMOM OD ČOKOLADE I LJEŠNJAKA
Za profiterole će vam trebati:
250 g mlijeka
250 g vode
120 g maslaca
150 g brašna
250 g jaja (izblendanih)
prstohvat soli
prstohvat šećera
Priprema tijesta:
U loncu na srednjoj vatri zagrijemo mlijeko, vodu i maslac. Kada se maslac potpuno rastopio i tekućina je blizu točke vrenja, maknemo sa vatre i dodamo brašno. Dobro sve izmiješati i vratiti na vatru. Na srednjoj jačini kuhati nekoliko minuta uz stalno miješanje (najbolje sa drvenom kuhačom), dok tijesto ne bude kompaktno i ne napravi koricu na dnu lonca u kojemu kuhamo (ne želimo ga zapaliti). Prebacimo u zdjelu stolnog miksera, miješamo na srednjoj brzini dok se tijesto ne ohladi (idealno 40 stupnjeva), tada postepeno počnemo dodavati jaja. Ovisno kako ste tijesto skuhali, neki puta možda neće ići sva količina jaja. Bitno je da tijesto nije prerijetko, te da pada u obliku slova V kada podignemo nastavak miksera. Tijesto špricamo direktno, na papir za pečenje, na njega stavljamo prethodno ispoprcijoniran craquelin (recept u nastavku), te pečemo u prethodno zagrijanoj pećnici. Pećnica na 180 stupnjeva sa ventilatorom 20-ak minuta (ne otvarati vrata od pećnice), ostalih 20-ak minuta na 160 stupnjeva dok se ne posuše i dobiju lijepu zlatno žutu boju.
Za craquelin (hrskavac za profiterole):
200 g maslaca (sobne temperature)
200 g oštrog brašna
200 g kristal šećera
Priprema:
Sve sastojke izmiješati u stolnom mikseru sa paddle nastavkom da se sjedine. Razvaljati između dva papira za pečenje, te staviti u hladnjak da se ohladi. Kada se tijesto ohladilo okruglim kalupom izrezati ovisno o veličini profiterola koje ćete špricati. Računati da će se profiteroli više od duplo dignuti u pečenju, tako da svakako da lijepo prekriju profiterole. Staviti direktno na profiterole netom prije pečenja.
Za kremu:
500 ml mlijeka
75 g žumanjaka
50 g gustina
25 g brašna
50 g šećera
50 g paste od lješnjaka (100% lješnjak nezaslađena)
75 g gianduja čokolade
250 ml vrhnja za šlag
2 listića želatine
Priprema:
Postupak kreme je kao kod kuhanja slastičarske kreme. Žumanjke, gustin i brašno pomiješamo u jednu posebnu zdjelicu, pazimo da nema grudica. U loncu zagrijemo mlijeko i šećer, do točke vrenja. Toplo mlijeko prelijte preko žumanjaka kako bi ih temperirali. Sve vratimo nazad u lonac i kuhamo na laganoj vatri dok se ne zgusne uz stalno miješanje kako ne bi bilo grudica. Kada je krema kuhana u toplu kremu umiješati pastu od lješnjaka i čokoladu. Pokriti kontakt folijom i staviti u hladnjak da se ohladi. Nakon što smo ohladili kremu, izmiješamo sve sa nastavkom za kreme u stolnom mikseru, u posebnoj zdjeli istučeno vrhnje za šlag te postepeno dodajemo čvrsto vrhnje za šlag u izmiješanu kremu. Napunimo u dresir vrećicu i krema je spremna za punjenje.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....