NEKA JEDU KOLAČE

Raskošna čokoladna torta od naranče i cimeta po receptu slastičarke Ivane Čuljak

 Boris Kovacev/Cropix
Jedan od Ivaninih prijedloga za blagdansku slasticu je i ova raskošna čokoladna torta s narančom

Za biskvit će vam trebati:

239 g otopljenog maslaca
290 g smeđeg šećera
6 jaja
15 g cimeta
25 g praška za pecivo
6 g soli
250 g glatkog brašna
150 g kakao praha
300 g nasjeckane tamne čokolade
džem od gorke naranče za premazivanje kora
480 g pirea od naranče

Za pire od naranče:

3 naranče (po mogućnosti domaće neprskane)

Za meringu:

150 g bjelanjaka
300 g šećera
100 ml vode

Priprema:

Naranče narezane na krupne komade staviti kuhati u malo vode. Kad su skuhane, izraditi štapnim mikserom u pire. Ostaviti sa strane. Maslac otopiti te pomiješati sa šećerom, narančom i jajima. Sve suhe sastojke pomiješati i prosijati pa spojiti sa šećerom, narančom i jajima. Na kraju umiješati komadiće sjeckane čokolade. Izliti u kalup promjera od oko 20 cm. Peći 25 minuta na 165 Celzijevih stupnjeva. Vrijeme pečenja ovisi o pećnici, pa provjerite biskvit tijekom pečenja. Gotov biskvit ostavite da se ohladi do kraja, pa ga prepolovite po širini ili izrežite na tri sloja (kore) i premažite džemom od gorkih naranči. Za meringu, bjelanjke istucite, ali pazite da ih ne premiksate. Šećer s vodom kuhajte do 116 Celzijevih stupnjeva. Kad dođe do te temperature, dodajte ga u bjelanjke i tucite mikserom na najjačoj brzini dok ne dobijete sjajnu, kremastu meringu. Gotovom meringom obložite tortu. Ako imate brener, možete ju zapaliti ili staviti u pećnicu na dvije minute na 180 stupnjeva samo da dobije malo boje.

image
Boris Kovacev/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. studeni 2024 10:19