Za prosinački broj magazina Dobra hrana okupili smo mlade nade hrvatske slastičarske scene kako bismo od njih dobili ideje što od kolača spremiti za ovogodišnje blagdane. Izazova se primila i Ana Marić, slastičarka koja je karijeru gradila u nikad prežaljenom Maku na konac, restoranima Mano2 i 360, kao i nekadašnjoj slastičarnici Time. Ana se trenutno bavi savjetovanjem i smišljanjem slastica za razne ugostitelje, a o nekim njenim suradnjama već smo i pisali.
Njen odabir za naš božićni editorijal bio je raskošni i aromatični flan, za kojeg kaže da nije kompliciran za izvesti. A što je za nju uopće komplicirano, upitali smo je: “Svaki novi kolač na kojem radim me ponekad zna umoriti, jer dosta sam samokritična osoba pa se dogode blokade koje znaju trajati po deset dana, a nakon toga znam u danu izbaciti tri nove ideje i okusa i da sa svime budem zadovoljna. To me jednostavno tjera da se usavršavam još više. Sourdough kruh je recimo taj koji me ponekad i dalje zna izdati, samo zato što mu se nisam još dovoljno posvetila”, istaknula je veselo Ana.
A kada je o izazovnim projektima riječ, trenutni angažman upravo je takav: “Već nekoliko mjeseci obučavam ljude koji do tad nisu imali doticaj sa slastičarstvom, svaki dan mi je novi izazov podučavati ih i usrećuje me zadovoljstvo ljudi kada nauče nešto novo i žele učiti još više. Uskoro bi Zagreb trebao biti bogatiji za jednu slastičarnicu u centru grada. No, o tome uskoro više”, tajanstvena je Ana koja ima i velike privatne planove za 2023. godinu: “Nadam se da je iduća godina naša godina. Želje i planovi su veliki. S budućim suprugom idem u jedan naš projekt turističkog tipa u Lici. Plan nam je graditi kućice za iznajmljivanje i centralni objekt u kojem bismo oboje mogli raditi i kuhati s autohtonim proizvodima i na kraju krajeva tamo živjeti. Spojili smo tri stvari koje nas povezuju. Njegova arhitektura i njegovo kuharstvo i moje slastičarstvo. Dosta smo ustrajni u tome pa vjerujem u naš projekt i naše ideje”, odlučna je.
Zanimalo nas je i što je od blagdanske hrane osobito veseli: “Slavonski fiš je neizbježan na meniju u mojoj obitelji, priprema se za Badnjak i uglavnom su muški zaduženi za kotlić. Ali ništa to ne ide bez mamine domaće debele tjestenine. Fiš jedino i jedem kada dođem u Slavoniju tako da mu se uvijek veselim. Nakon toga božićna domaća juha, domaći hren iz vrta i pečenka. Bez slatkog mogu”, nasmijala se.
Potvrdila nam je da slastičarima adventsko doba baš i nije lako razdoblje pa ni sama uglavnom ne stigne baš pripremiti ono što bi htjela: “Za blagdane vrijeme provodim s obitelji u Slavoniji, pa je mama ta koja se pobrine za kolače.
A onda par dana nakon padne odluka da je vrijeme za turu salenjaka” nasmijala se. Iako voli suhe kolačiće, odlučila je za nas pripremiti kremasti kolač: “Flan se pokazao kao desert koji svi vole, i mali i veliki, a definitivno paše nakon teže i masnije blagdanske hrane. Laganiji mliječni kolač s božićnim aromama je pun pogodak. Ja ga volim poslužiti s malo slanog karamela i kiselkastim voćem sa strane. Za svakoga ponešto”, zaključila je.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....