Kažu da je najbolja

Ovom receptu za turšiju ne bi odoljeli ni turski putopisci, odlučili smo ga testirati

Napravili smo jednostavnu domaću turšiju od cvjetače, krastavaca, paprike, mrkve, luka, kupusa i zelene rajčice

Turšija je važan dio dio balkanske i bliskoistočne kuhinje o čemu najbolje govori činjenica da ju je turski putopisac Evlija Čelebija spominjao još u 17. stoljeću. Radi se, kako vjerojatno znate, o ukiseljenom povrću i voću ili kombinaciji to dvoje, uz dodatak aromatičnog bilja i plodova koji potiču fermentaciju. Najčešće se za turšiju, koja je izvrstan kiseli prilog uz zimska jela, koriste paprike, krastavci, zelena rajčica te cvjetača, kako bismo dobili savršenu kombinaciju ukiseljenog povrća.

image
Privatni album

S obzirom na to da je izrada zimnice već u punom jeku, odlučili smo se napraviti jednostavnu i ukusnu domaću turšiju od cvjetače, krastavaca, paprike, mrkve, luka, kupusa i zelene rajčice.

Prvo smo skuhali rasol. Na tri litre vode stavili smo 1 litru alkoholnog octa te dodali 15 dag soli i 25 dag šećera, 2 žlice papra u zrnu i nekoliko listova lovora.

image
Privatni album

Prokuhali smo nekoliko minuta i ostavili rasol da se ohladi prije nego što smo u njega dodali jedan Vinobran (količina je dovoljna za 3, 4 kilograma povrća).

Povrće smo potom oprali. Kupus smo naribali, papriku narezali po duljini, mrkvu na kolutove, a cvjetaču usitnili na cvijetiće. Krastavce, zelenu rajčicu i luk ostavili smo u komadu.

image
Privatni album

Sterilizirali smo staklenke, a o najboljim načinima sterilizacije staklenki pisali smo ranije.

U staklenke smo zatim slagali red po red povrća, izmjenjujući vrstu dok nismo došli do vrha.

image
Privatni album

Kada smo to napravili, prelili smo svaku staklenku napunjenu povrćem s ukuhanom tekućinom, koja treba u potpunosti prektriti povrće prije nego što zatvorite staklenke.

image
Privatni album

Zatvorene staklenke smo spremili na hladno i tamno mjesto, a sada nam je ostalo samo biti strpljivi tri tjedna kada će turšija biti spremna za konzumaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 06:03