BAŠ GA VOLIMO!

Ovaj umak s kiselim krastavcima vjerojatno radite već godinama, a na društvenim mrežama tek sad postaje hit

Kiseli krastavci, čini se, postaju nezaobilazni dio svakog druženja, tuluma, grickanja uz seriju..

Kada smo nedavno na društvenim mrežama Bon Appetita naletjeli na recept za umak od jogurta i kiselih krastavca, najprije smo se slatko nasmijali, jer recept nam je izgledao toliko poznato, kao nešto što već godinama radimo, a onda se dodatno razveselili količini pozitivnih komentara. Napokon jedno jelo koje poznajemo i koje baš svatko može pripremiti kod kuće postaje veliki hit, pomislili smo.

Opisuju ga kao umak u kojem se spaja sveto trojstvo – kiselina, hrskavost i kremoznost, ali i kao umak za gotovo svaku priliku. Odličan je odabir uz večeru, za koktel druženje ili, jednostavno, kada vam se jede dobar snack. Recept je za Bon Appetit zapisala Shilpa Uskoković, inače supruga Miroslava Uskokovića, poznatog srpskog slastičara koji već godinama živi i radi u Americi.

image
Alexbai/Getty Images

Shilpa, dakle, dip od kiselih krastavaca opisuje kao jednostavan spoj sjeckanih krastavaca umiješanih u nešto kremasto, primjerice kiselo vrhnje ili grčki jogurt, bazično začinjen soli i paprom. No dodaje i kako vam, osim pobrojanih sastojaka, treba još samo mali korak da cijelu stvar podignete na razinu više.

Savjetuje tako da u umak ubacite i jedan režanj ribanog češnjaka, koricu jednog manjeg limuna, malo majoneze, a dobra ideja bit će i koja ukiseljena jalapeno papričica. Na kraju dodajte i sjeckani kopar ili vlasac.

S njezinom bismo se kombinacijom složili i dodali da, ako često radite ovakve umake, na tržnici se opskrbite začinskim biljem, nasjeckajte ga i ubacite u zamrzivač pa ga koristite kada vam zatreba. Mi volimo dodati sjeckani kopar i peršin, koji su neusporedivo bolji svježi, čak i smrznuti, nego sušeni, jer sušeni jednostavno nemaju dovoljno intenzivnu aromu. Također, osim korice, u umak uvijek možete dodati i limunov sok, pa i malo senfa te, ako koristite grčki jogurt, i žličicu finog maslinova ulja. Ako su vam pri ruci, nasjeckati možete i malo kapara pa i njih umiješati u umak.

image
Alexbai/Getty Images

A kako ga koristiti i uz što poslužiti? Ovisno o dodacima koje ćete spojiti s jogurtom ili vrhnjem i krastavcima, ovaj umak mogao bi vas podsjetiti na klasičan tartar pa je dobra opcija poslužiti ga uz hrskavi pohani komad mesa, ribu u tempuri ili prženo povrće po želji. U slučaju da ste zainteresirani za nešto laganije opcije, Shilpa savjetuje da ga poslužite uz komadiće mrkve, krastavaca ili rotkvice. Odlčna opcija je i čips (posebice ako ga napravite sami!), a ako umjesto vrhnja ili grčkog jogurta koristite krem sir, može vam poslužiti i kao namaz koji ćete dodati u sendvič ili na tost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. listopad 2024 08:02