Lisnato iz supermarketa ne mora nužno biti loša stvar, govorim si svaki put kad u košaricu ubacujem rolu hladnog tijesta. Iako sam pobornik filozofije da je (uglavnom) sve domaće bolje od kupovnog, kada mi dolaze gosti ili mi se jede vruće tijesto, a ne da mi se mijesiti svoje, počastit ću se onim iz obližnjeg dućana (s iznimkom dizanog, za dizano nikad nisam prelijena!). Priznat ću i da u takvim slučajevima izbjegavam čitati sastojke, u tijesto brzinski zarolam neki jednostavan nadjev i uvijek sve nestane s tanjura. Baš nitko od ekipe nikad ne pita zašto im pobogu poslužujem polugotovu hranu i zašto tijesto nisam radila sama jer gladni gosti, vjerujem, za takve stvari uopće ne mare. Na kraju krajeva, ako ste ikad radili svoje lisnato tijesto, vjerujem da vam je jasno zašto je u hitnim slučajevima i ono iz supermarketa više nego dobra opcija. Posebice ljeti, kada krenu sparni dani i znojenje nad zdjelom tijesta, preklapanje i sve što je potrebno za kućnu izradu imaju još manje smisla. Upravo zato, kad sam nedavno kupila slatke breskve i nektarine i shvatila da će se pokvariti prije nego što ih pojedem, na pamet mi je palo da ih upakiram u - što drugo, nego lisnato tijesto. Pečeno ljetno voće nikada ne može biti loša ideja, a kako slastica ne bi ispala obična i dosadna, dodala sam i brzu kremu od badema. Nešto poput frangipanea, ali u nekoj brzinskoj varijanti sa svježe pečenim bademima. Ispala je prava ljetna poslastica, a najbolje od svega je što je možete ponijeti i na plažu pa, moj topli savjet, odmah napravite duplu porciju. I ništa ne brinite, nakon plivanja ste zaslužili pojesti i koji komad (pre)više.
150 g badema
50 g šećera za kremu
30 g bijelog brašna
prstohvat soli
60 g maslaca
2 žlice amaretta
1 jaje
1 žličica ekstrakta vanilije
1 jaje za premazivanje
2 žlice šećera + korica pola limuna za posip
1 pakiranje lisnatog tijesta
2 žlice džema od marelica ili po želji
2-3 breskve i/ili nektarine
Bademe tostirajte, ohladite i sameljite u blenderu. Dodajte šećer pa još kratko blendajte, a onda dodajte brašno i sol pa ponovite postupak. Smjesi potom dodajte maslac, jaje, amaretto i vaniliju i ponovno blendajte dok ne dobijete gustu, zrnatu pastu. Lisnato tijesto podijelite na jednake dijelove i premažite ih kremom od badema. Na svaki posložite nekoliko tanko narezanih komadića breskve ili nektarine. Voće pospite šećerom u koji ste prstima utrljali limunovu koricu. Na kraju peciva uhvatite za krajeve pa ih u sredini spojite. Premažite jednim razmućenim jajem. Pecite na 220 °C prvih 10 minuta, dok se tijesto ne digne i razlista, a potom na 200 °C još 20-ak minuta ili dok peciva nisu gotova. Kad su gotova, premažite ih s malo džema koji ste prethodno zagrijali i, ako je potrebno, razrijedili vodom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....