Anita Margić profesionalna je chefica i svakodnevno kuha za četrdesetak zaposlenika softverske tvrtke Mireo, ali ne bilo što! Zamislite samo da vam svaki tjedan stiže meni koji nudi izbor od deset različitih jela, a svaki dan možete izabrati jedno od dva, kao što su tikvice punjene bulgurom i janjetinom te zapečene s malo naribanog ovčjeg sira u bogatom umaku od kopra i grčkog jogurta, pašta s kozicama s kremom od indijskih oraščića i pestom od bosiljka, egzotični curry s morskim psom ili možda tortica s brokulom i gorgonzolom. Zvuči li bolje bijeli ragu od junetine s bobom ili možda popečci od bulgura s feta sirom i salsom od pečenog povrća?
Iako ju je početni entuzijazam zamalo odveo u sferu novinarstva, odlučila se za gastronomske vode. Završila je studij gastronomije u Italiji, a njezin životopis se poslije popunjavao top-imenima. Iskustvo koje ju je osobito obilježilo je suradnja s Anom Ugarković, silom koja je educirala generacije i generacije kako jesti dobro i kvalitetno, a pritom uživati i ne trošiti gomilu novca na pripremu obroka.
Anita je bila Anina desna ruka pri stvaranju jedne od njezinih turbopopularnih kuharica, zajedno su radile u emisiji "Kruške i jabuke" i na raznim edukativnim formatima. Anita je radila i u zagrebačkom bistrou Lari & Penati, zatim kod Bibicha u Skradinu, a svatko tko je barem jednom ondje naručio degustacijski meni ostao je bez teksta, u pozitivnom smislu. Šira javnost pamti je po angažmanu u poznatom kulinarskom showu "Kuhan i pečen", a osim toga, tu su još i neki inozemni restorani. Dakle, Anita je itekako potkovana kuharskim znanjem i umije jako dobro kuhati, a upravo nam je ona skuhala jedno od najboljih tjestenina s kozicama koju smo kušali. Naravno, morali smo je pitati za recept...
Trebat će vam:
400 g svježih ili suhih fettuccina
320 g kozica
1 režanj češnjaka, narezan na tanke listiće
1 dcl bijelog vina lmaslinovo ulje
sol
papar
Za pesto:
2 vezice bosiljka
100 g ribanog sira (parmezan, grana padano, pecorino)
100 grama orašastih plodova (pinjoli, bademi)
ribana korica 1 limuna
sol i papar
maslinovo ulje
Za kremu za povezivanje pašte:
100 g indijskih oraščića
malo vode
Priprema:
Prvo pripremite pesto. Sve sastojke sjedinite u mužaru, a začine prilagodite vašem ukusu pa pesto ostavite sa strane. Izblendajte indijske oraščiće s malo vode da dobijete konzistenciju malo gušću od vrhnja za šlag. Kremu koristite da biste povezali kozice i paštu prije dodavanja pesta. Stavite kuhati tjesteninu. Dok se tjestenina kuha, na malo ulja popržite listiće češnjaka, na to dodajte kozice i pojačajte vatru. Podlijte vinom i puste da alkohol ispari. Posolite, a zatim dodajte tjesteninu i malo vode u kojoj se kuhala tjestenina. Pomiješajte i dodajte malo kreme za povezivanje pašte i kozica. Maknite s vatre i umiješajte pesto od bosiljka. Poslužite s listićima bosiljka i badema.