Zaboravljeno, a baš fino

Mnogi nikad nisu okusili ovo voće, a sad mu je sezona! Napravite marmeladu ili slastan tart

Okusom podsjećaju na kombinaciju jabuka i krušaka, s notom badema. A dodamo li im jabuke, kruške ili dunje, dobit ćemo nešto fantastično!

Mušmula (lat. Mespilus germanica) rasprostranjena je u našem Primorju i Dalmaciji, premda se smatra i često naziva zaboravljenim voćem, jer je popularn(ij)a bila u nekim prošlim vremenima. Uzgajala se, naime, još u vrijeme Antike, no spominju je još i stari Grci te Rimljani. Premda ćemo je vidjeti u vrtovima na moru, činjenica je kako nije zasađena zbog ozbiljnijeg poljoprivrednog uzgoja, nego više kao lijepi ukras i simbol Mediterana zbog njezinim krasnih bijelih cvjetova.

Oblikom ploda slična nešpuli, koju nazivaju i japanskom mušmulom, okus prave mušmule potpuno je drugačiji. Nešpula je, naime, slatka i sočna te lijepe narančaste boje i smatra se da dolazi iz Kine o čemu smo vam pisali ovdje, dok mušmula ima specifičan slatko-kiselkast, aromatičan okus, smeđe je boje i smatra se da dolazi s Kavkaza. Također, jedna od razlika je i vrijeme dozrijevanja plodova. Dok se nešpule beru u svibnju, mušmule dozrijevaju u jesen, krajem listopada i početkom studenog. Zanimljivo je dodati kako su mušmule, prema mnogima, najbolje kad su prezrele. Tada okusom podsjećaju na kombinaciju jabuka i krušaka, s notom badema, dok su nezreli plodovi grublje teksture, kiseliji i trpki.

image

Mušmula, Mespilus germanica

Oksana_schmidt/Getty Images

DOBRO JE ZNATI!

S čime kombinirati mušmule?
S jabukama: ostat će nježnog okusa i fine teksture
S kruškama: bit će slađe i dobiti kremastu teksturu
S dunjama: bit će jače arome i bogatog okusa

Smatra se kako su čajevi i pripravci od plodova mušmule vrlo zdravi te da djeluju protuupalno, antivirusno i antibakterijski, a pomažu i kod problema s probavom, gihtom, bronhitisom te se koriste kod jačanja imuniteta, pa je stoga mušmula često spominjana i u kontekstu narodne medicine.

Zrele plodove mušmule prepoznat ćete već na dodir. Meki su, pa nećete biti prvi koji pomisle da su gnjili. No, nisu, odnosno takvi trebaju biti da biste od mušmule dobili najbolje - meko i blago slatko meso. Takve se mušmule koriste za izradu kompota, marmelada, džemova i likera, a nerijetko i u kolačima. Stoga vam u nastavku donosimo recepte za marmeladu i slasni tart s mušmulama. Nažalost, plodove nećete tako lako pronaći na kontinentu, no zato iskoristite poznanstva i otkrijte neke nove okuse.

image
Nataliia Chubakova/Getty Images/istockphoto

MARMELADA OD MUŠMULA

Trebat će vam:
1 kg zrelih mušmula
250 g šećera (prilagodite ovisno o slatkoći voća)
sok dva limuna
voda

Priprema:

Zrele plodove nježno operite, ocijedite i ogulite im kožicu. Stavite ih u lonac, dodajte vode toliko da ih prekrijete i kuhajte na laganoj vatri dok voće potpuno ne omekša. Tako ukuhane mušmule propasirajte kroz sito, pa ih vratite u lonac, dodajte šećer i limunov sok pa kuhajte još 20 do 30 minuta, dok se marmelada ne zgusne. Cijelo vrijeme miješajte. Vruću marmeladu ulijte u sterilizirane staklenke, odmah zatvorite poklopcem, okrenite staklenke naopako, pokrijte ih dekom ili ručnikom i tako ostavite da se potpuno ohlade.

***

Za tart u nastavku iskoristite svježe plodove. Umijesite prhko tijesto, dodajte mu nadjev od slatkih mušmula, a zatim i dobru dozu meringe pa uživajte u pravoj sezonskoj poslastici po receptu naše suradnice Slavice Šagolj.

image
Berislava Picek/CROPIX

TART OD MUŠMULA

Za tijesto:
150 g glatkog brašna
100 g oštrog brašna
120 g maslaca
prstohvat soli
1 jaje
žlica kiselog vrhnja
vanilin šećer
40 g šećera u prahu

Za nadjev:
350 g mesa mušmule
100 ml vode
5 žlica smeđeg šećera
120 ml vrhnja za šlag
½ žličice cimeta
žličica ekstrakta od vanilije
½ žličice muškatnog oraščića
korica pola limuna

Za meringu:
3 bjelanjka
180 g šećera
1 žlica
škrobnog brašna
vanilin šećer

Priprema:

Od navedenih sastojaka umijesite glatko tijesto. Oblikujte ga u formu lopte, omotajte prozirnom folijom i stavite u hladnjak na najmanje sat vremena. Dok se tijesto odmara, pripremite nadjev. Sve sastojke za nadjev stavite u dublju tavu te ih zagrijte na laganoj vatri uz neprestano miješanje. Lagano kuhajte da se sastojci sjedine. Nije potrebno dugo kuhati jer će se smjesa kratko peći s tijestom.

Tijesto izvadite iz hladnjaka, razvaljajte ga na pobrašnjenoj površini te ga stavite u kalup za pečenje koji ste prethodno namazali maslacem i malo pobrašnili. Tijesto malo nabodite vilicom, stavite na njega papir za pečenje i prekrijte keramičkim kuglicama, rižom ili suhim grahom kako se ne bi diglo. Stavite tijesto peći 15 minuta na 175°C. Nakon toga ga izvadite iz pećnice te nanesite sloj kreme i na kremu meringu koju ste umutili dok se peklo tijesto.

Kako biste pripremili meringu, bjelanjke stavite u posudu i miksajte najvećom brzinom dok se ne stvori meki snijeg. Malo po malo dodajte šećer dok se šećer ne otopi. Na samom kraju dodajte škrobno brašno i još vrlo kratko miksajte. Meringu lagano nanesite na kremu od mušmula te vratite u pećnicu. Kolač pecite oko 10 minuta, točnije dok meringa malo ne posmeđi. Ohlađeni kolač servirajte uz dodatak svježih mušmula.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. listopad 2024 11:06