Da bismo obogatili okus namirnica kao što je meso, dovoljno je posegnuti za začinima. Marinade su, dakako, najjednostavniji i vrlo učinkovit način koji će svako meso, a posebno piletinu, pripremimo ukusna jela, sočnog mesa i bogatog okusa. Upravo zahvaljujući marinadi piletina će, čak i ako nije do sad, postati zvijezda vašeg stola. Pogotovo u sezoni roštilja. Eksperimentirajte s različitim kombinacijama sastojaka i otkrijte neke nove okuse, jer mogućnosti su dosta beskrajne!
Što trebate znati o marinadama i sastojcima koje u njih dodajemo, objašnjava Ana Antunović, mlada poduzetnica koju ste vjerojatno gledali u jednoj od sezona popularnog televizijskog gastro showa, ali i kreatorica sadržaja, prije svega recepata na Instagramu, koju poznajemo pod imenom @kuhana_i_pecena.
Kiseline poput limunovog soka, octa ili jogurta (mliječna kiselina) čine meso mekšim i sočnijim. Ulja u marinadi stvaraju zaštitni sloj koji zadržava vlagu unutar mesa tijekom pripreme. Začini i aromatično bilje tu su kako bi dali još bolji okus mesu, a s ovim segmentom možemo se uvijek poigrati - od ružmarina i timijana za mediteranski okus, do chilija ili kajenskog papra za okuse Bliskog istoka.
Dodavanje soli u marinadu je jednostavan i neophodan korak za postizanje savršenog jela. Sol je, naime, neizostavan sastojak u marinadama, jer pojačava okus i omekšava meso.
"Aromatični sastojci su ono što marinadama daje onaj umami okus, stvarajući složene i bogate profile okusa", kaže. Neki od najčešće korištenih su med, senf, aceto balsamico, Worcester i soya sos.
Med se također često dodajte u marinade, jer osim što doprinosi Maillardovoj reakciji i hrskavoj kožici, balansira kisele i slane elemente marinade. Senf mesu daje blagi okus pikantnosti, ali i pretvara svaku marinadu u odličnu emulziju koja puno bolje prianja uz meso. Volite li okuse mediteranske kuhinje, tada u marinade dodajte i aceto balsamico koji u isto vrijeme donosi sladak i kiselkast okus.
Svi roštilj majstori znaju kako za dobar konačni rezultat - sočno i ukusno meso - roštilj treba odabrati i dobro meso, pa Ana kad je piletinu u pitanju uvijek odabire Međimursko pile, jer je podsjeća na okuse djetinjstva. U nastavku nam, nakon klasične i BBQ marinade, donosi i jogurt-senf marinadu. Sve sastojke za nju vrlo vjerojatno već imate kod kuće, pa vam samo treba piletina i malo vremena da uživate u mnogima omiljenom ljetnom jelu.
PILETINA U MARINADI OD JOGURTA I SENFA
Trebat će vam:
pileći filet, batak ili zabatak, Međimursko pile
1 šalica običnog ili grčkog jogurta
2 žlice senfa (dijon ili obični)
2 žlice maslinovog ulja
2 češnja češnjaka, sitno sjeckana
1 žlica svježe sjeckanog kopra (ili druge omiljene začinske biljke)
1 žličica limunove korice
sol i papar po ukusu
Priprema:
KORAK 1. NAPRAVITE MARINADU: U zdjelu stavite jogurt, senf, maslinovo ulje, češnjak, kopar, limunovu koricu, sol i papar. Dobro promiješajte.
KORAK 2. MARINIRAJTE MESO: Pileće filete stavite u veliku vrećicu sa zatvaračem ili plitku posudu. Prelijte marinadom. Marinirajte najmanje 1 sat, a po mogućnosti nekoliko sati ili preko noći u hladnjaku.
KORAK 3. PEČENJE NA ROŠTILJU: Izvadite piletinu iz marinade, ocijediti višak marinade i pecite, pržite ili roštiljajte prema želji. Ovako mariniranu piletinu poslužite uz kriške domaćeg nešpricanog limuna i, primjerice, mladim krumpirom pripremljenim na maslacu sa začinskim biljem.
SAVJET VIŠE! S obzirom na to da je ova marinada gušća, pripazite na vatru. Ako je vatra prejaka može se dogoditi da neki komadi i dijelovi mesa prije potamne od drugih, ali ne i da su već pečeni. Ovako mariniranu
Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Perutnine Ptuj - PIPO
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....