Imamo recept

Isprobajte slavni sočni sendvič iz serije Prijatelji zbog kojeg Ross izgubi glavu i živce

Savršen način kako iskoristiti ostatke od pečenja purice, a nemate li strpljenja raditi sve dodatke, iskoristite što imate za nadjev

Iako je u brojnim serijama hrana samo dio seta, ponekad preuzme i ulogu pokretača scene, ako ne i cijele epizode! Upravo je to slučaj u devetoj epizodi pete sezone popularnih Prijatelja, u kojoj se većina radnje vrti oko Rossa i njegovog posebnog sendviča. Riječ je o sočnom sendviču s ostacima puretine koji za njega spremi njegova sestra Monica, a kojeg mu kolega s posla ukrade, a zatim ga baci u smeće.

Naravno, cijeli događaj prate brojne komične scene, a sam je sendvič zaintrigirao obožavatelje serije, koji su se bacili na posao i prema Rossovom opisu iz epizode rekreirali recept.

image

Ross Geller sendvič

Recept smo nedavno pronašli na stranici Business Insider, a izvučen je iz službene kuharice posvećene tv seriji. Idući put kada ćete peći puricu s mlincima za neko obiteljsko događanje, sjetite se ovog sendviča i ostatke od pečenja iskoristite za njegovu pripremu.

MOIST MAKER IZ SERIJE PRIJATELJI

3 kriške kruha
majoneza (po želji)
2-4 lista zelene salate
60 ml umaka od pečenja purice*
70 g ostataka puretine ili pureće šunke
60 ml umaka od brusnica**
60 g nadjeva od kukuruznog kruha (ili mlinaca za lokaliziranu verziju)***
sol i papar

Položite krišku kruha na tanjur. Ako koristite majonezu, premažite ravnomjernim slojem preko kriške kruha, a zatim na vrh stavite list ili dva zelene salate, zatim polovinu puretine, a zatim polovinu nadjeva od kukuruznog kruha. Umak od pečenja izlijte u plitku posudu. Umočite drugu krišku kruha u umak s obje strane tako da se dobro natopi pa krišku stavite povrh nadjeva. Dodajte još jedan sloj zelene salate, preostalu puretinu, umak od brusnica i na vrh stavite ostatak nadjeva i posljednju krišku kruha. Koristite veliku čačkalicu da sve spojite.

*Kako napraviti umak od pečenja

3 žlice maslaca
3 žlice brašna
umak od pečenja puretine
1 žličica timijana
1 žličica ružmarina
500 ml pilećeg ili purećeg temeljca
sol
svježe mljeveni crni papar

U manjem loncu na srednjoj vatri otopite maslac. Umiješajte brašno i kuhajte dok ne poprimi zlatnu boju, zatim umiješajte u tavu s umakom od purećeg mesa. (Ako imate više od 125 g umaka, upotrijebite ga i smanjite količinu temeljca). Zakuhajte smjesu, te smanjite vatru i nastavite kuhati dok se ne zgusne. Nakon toga umiješajte svježe začinsko bilje, temeljac i nastavite kuhati, pri tome dodajte sol i papar. Ako je umak pregust, sljedećih 10 minuta postupno dodajte još temeljca pa ostavite smjesu da se ohladi.

**Što s umakom od brusnica?

Umak od brusnica klasik je američke kuhinje i uvijek se poslužuje uz pečenu puricu za Dan zahvalnosti, no u našoj kuhinji nije toliko čest. Ako ga ne ulovite na nekom od tematskih tjedana u domaćim supermarketima, uvijek ga možete zamijeniti nekim chutneyjem koji se mogu nabaviti u brojnim specijaliziranim dućanima.

***Kako napraviti nadjev od kukuruznog kruha

300 g nadrobljenog kukuruznog kruha
2 žlice maslaca
1 manji luk
50 g stabljike celera
2 velika jaja
500 ml pilećeg temeljca
1 žlica sušene kadulje
sol i mljeveni crni papar po ukusu

Zagrijte pećnicu na 175°C. Namastite posudu za pečenje veličine 28x18 cm. Stavite nadrobljeni kukuruzni kruh u veliku zdjelu. Otopite maslac u velikoj tavi na srednjoj vatri. Dodajte usitnjeni luk i celer i pirjajte dok ne omekšaju, pet do sedam minuta. U izmrvljeni kukuruzni kruh dodajte pirjani luk i celer. Umiješajte pileći temeljac, prethodno umućena jaja, kadulju, sol i papar i miješajte dok se smjesa dobro ne sjedini. Ulijte dobivenu smjesu u pripremljenu posudu za pečenje. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici dok nadjev ne počne poprimati zlatnosmeđu boju oko rubova, oko 30 minuta. Jednom kad je gotov, možete ga poslužiti kao prilog uz jelo od mesa ili ribe, odnosno kao dio nadjeva za sendvič.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 06:37