Sezonu kestena ovog smo vikenda odlučili proslaviti finim dizanim kolačem po receptu Slavice Šagolj, slasticom za kojom će glavu izgubiti oni najveći ljubitelji kesten pirea. Napraviti ga možete u formi kuglofa, ali i ispeći u klasičnom kalupu za kolač ili običnoj posudi za pečenje. No, prije nego što se bacite na pripremu tijesta, u nastavku ostavljamo recept za pire koji smo svojevremeno dobili u zagrebačkoj slastičarnici Orijent. Upravo njihov kesten pire mnogi nazivaju najboljim u gradu.
A kada ste gotovi s tim dijelom posla, preostaje vam još samo pomiješati kesten pire sa snijegom od bjelanjaka i malo grožđica pa ga spojiti s aromatičnim tijestom. Dok se kolač peče, napraviti možete i kakav jednostavan čokoladni preljev ili ga jednostavno ostaviti takvog kakav je.
RECEPT ZA DIZANI KUGLOF
Za biskvit će vam trebati:
400 g glatkog brašna
1 kockica svježeg kvasa
2 žlice šećera
2 dl mlijeka
vanilin šećer
2 žutanjka
50 g maslaca
korica jednog limuna
1 žlica ruma
Nadjev:
400 g kesten pirea
2 žlice šećera u prahu
2-3 žlice ruma
snijeg od 2 bjelanjak
100 g grožđica
Priprema:
Postupak počinje pripravom tijesta. Zagrijati mlijeko da bude mlako, dodati žlicu šećera i razmrvljenu kockicu kvasa. Ostaviti dok se kvas ne počne pjeniti. U veću zdjelu staviti brašno, vanilin šećer i preostalu žlicu kristal šećera, žumanjke, maslac, limunovu koricu i rum te kuhačom promiješati. Smjesi dodati zapjenjeni kvas. Mijesiti tako dugo dok se tijesto počne odvajati od ruku i posude. Tijesto pospite s malo brašna, prekrijte krpom te pustite da miruje sat vremena.
U međuvremenu potrebno je pripremiti nadjev. U kesten pire dodati šećer u prahu, rum i pjenasto umiješane bjelanjke te lagano sjediniti sve sastojke. Isto tako kalup u kojem će se peći dizano premazati maslacem i posuti brašnom. Naraslo tijesto kratko premijesiti, razvaljati te namazati pripremljenim nadjevom i posipati grožđicama. Zarolati i staviti u kalup. Upaliti pećnicu, a tijesto u kalupu ostaviti da se diže još minimalno 20 minuta. Nakon 20 minuta tijesto staviti u zagrijanu pećnicu na 180°C i peći 40 minuta.
SAVJET!
Prilikom pripreme ove slastice poželjno je da prostor gdje se priprema bude zagrijan, a namirnice sobne temperature. Također, ako je vaš kesten pire već sam po sebi dovoljno aromatičan, preskočite dodavanje još ruma i šećera.
Na kraju, ako više volite cimet rolice, znajte da naša Slavica radi jedne od najboljih koje smo probali, pa ako imate volje i vremena, svakako ih isprobajte. Recept ćete pronaći ovdje.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....