OTAC REBULE

Slovenci su digli spomenik Zvonimiru Simčiču, legendi slovenskog vinarstva, u pripremi i knjiga

 Medot Official Page/
Povodom stote obljetnice rođenja Zvonimira Simčiča izrađen je spomenik, postavljena izložba mladih umjetnika, a izdat će i knjigu

Zvonimir Simčič, jedan od najvažnijih vinara u slovenskoj povijesti, dobio je spomenik u dvorcu Dobrovo povodom stote obljetnice rođenja. Time je odana počast velikanu kojeg još nazivaju zaštitnikom i ocem rebule, autohtone slovenske sorte.

Obilježavanje života i rada Zvonimira Simčiča održano je pod počasnim pokroviteljstvom predsjednika Republike Slovenije Boruta Pahora, koji je sa Zvonimirovim sinom Igorom i unukom Simonom Simčič iz Domačije Medot otkrio spomenik u čast njihovog oca i djeda. Među uvaženim gostima bio je i bivši predsjednik Republike Slovenije Milan Kučan, koji je prepoznao viziju Zvonimira Simčiča tijekom svog predsjedanja koji su kasnije postali i bliski obiteljski prijatelji.

image

Predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor i Igor i Simon Simčič, sin i unuk Zvonimira Simčiča - Medota na otkrivanju spomenika

Ustupljena Fotografija/

Ostavština mog djeda ostavila je značajan pečat na svjetskoj vinskoj pozornici. Rebula se danas nalazi među svjetskim divovima poput chablisa ili bordeauxa upravo zahvaljujući ocu rebule', istaknuo je Simon Simčič, unuk Zvonimira Simčiča.

image

Slovenski i talijanski ministri poljoprivrede, šumarstva i prehrane dr. Jože Podgoršek i Stefano Patuanelli te Igor i Simon Simčič, sin i unuk Zvonimira Simčiča - Medota

Ustupljena Fotografija/

Naime, Zvonimir Simčič bio je jedan od najvažnijih vinara s područja Goriških brda koji su dali ključan doprinos razvoju cijele regije Brda - Collio sustavno radeći na afirmaciji spomenute regije kao jednoj od najboljih na svijetu za proizvodnju vina, a posebno rebule. Posebno su značajne Simčičeve poslovne odluke iz 60-ih godina prošlog stoljeća kad se vlast zalagala za gašenje vinarija u Brdima i okrupnjivanje proizvođača u tvornici vina u Novoj Gorici. Simčič je bio veliki protivnik te ideje kojoj se naposlijetku uspio oduprijeti. Njegova misija bila je afirmirati potencijal rebule i staviti je u ravnopravan položaj s internacionalnim vinskim sortama. Iz današnje točke gledišta, rebula je prepoznata kao sorta od koje se itekako može napraviti veliko vino svjetskog glasa.

image
Medot Official Page/

Pod njegovom paskom izgrađen je moderan zadružni podrum, danas Podrum Brda u kojem je u početku radio kao enolog, a kasnije i kao dugogodišnji direktor. Nakon povlačenja iz Zadružnog podruma Goriška Brda, Simčič je osnovao obiteljsku vinariju Medot koja se proslavila prvim pjenušcima od rebule dobivene klasičnom metodom.

image
Medot Official Page/

Moj otac je bio internacionalni kušač vina i imao priliku probati najbolja vina na svijetu. Nakon tog iskustva, rekao je: "naš teritorij Brda - Collio je jedan od najboljih teritorija na svijetu, posebno za bijela vina" uvijek se kladio na svoju ljubimicu, rebulu i uspio u onome što nitko prije nije ni sanjao', poručio je Igor Simčič, sin Zvonimira Simčiča.

Trud i uspjesi Zvonimira Simčiča višestruko su prepoznati i nagrađivani. Postao je počasni građanin općine Brda. U Italiji je također smatran eminentnim stručnjakom. Bio je jedini stranac koji je postao član Talijanske akademije za vinovu lozu i vino, član viteškog reda Ordo Equestris Vini Europae i inicijator osnivanja Udruge sommeliera Slovenije.

image
Medot Official Page/

Zvonimir Simčič ostao je zapamćen po riječima 'Vino je umjetničko djelo' . Mladi fotografi, studenti Fakulteta primijenjenih znanosti VIST postavili su izložbu u paviljonu dvorca Dobrovo fokusiranu na Simčičev period stvaranja pjenušca od rebule proizvedenog klasičnom metodom. Nazvao ga je po svom ocu Ćirilu Metodu, kojeg su njegovi sunarodnjaci zvali Medot.

image
Medot Official Page/

Osim spomenika, u pripremi je knjiga o bogatom Simčičevom nasljeđu briško-collijskog kraja i rebuli. Knjigu pod naslovom "Gold wine" u prijevodu Zlatno vino izdat će jedan od najprestižnijih međunarodnih izdavača - Rowman & Littlefield, a u prodaji bi trebala biti već ove godine. Autor je Noah Charney, Amerikanac sa slovenskom adresom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2024 16:00