Više nego ikad svjedoci smo brze izmjene trendova u gotovo svim poljima, pa tako i u gastronomiji. Gotovo svake godine pojavljuju se novi kulinarski stilovi, tehnike i pristupi hrani, no ključni trendovi koji danas dominiraju ne tiču se samo okusa i tehnika kuhanja. Sve više potrošača zahtijeva odgovoran pristup prema hrani, a restorani, proizvođači i poljoprivrednici odgovaraju na te promjene stvaranjem novih standarda i praksi.
Održiva gastronomija, koja uključuje smanjenje otpada, korištenje ekološki prihvatljivih izvora i smanjenje ugljičnog otiska, postala je imperativ za mnoge restorane i proizvođače hrane. Više nije dovoljno samo pripremiti ukusno jelo, već potrošači traže kuhinju koja vodi računa o tome odakle su sastojci, kako je hrana uzgojena, kako dolazi na tržište te, na koncu, i do naših tanjura. Upravo zato lokalna kuhinja doživljava veliki povratak na scenu, s posebnim naglaskom na sezonske sastojke. Tako kuhari diljem svijeta sve više surađuju s lokalnim poljoprivrednicima i proizvođačima, ne samo kako bi podržali lokalno gospodarstvo nego i kako bi gostima pružili autentično iskustvo hrane koja je svježa, nutritivno bogata i specifična za određeno podneblje.
Jedan od najljepših hrvatskih gradova, Rovinj, ponosi se svojom gastronomskom scenom koju karakteriziraju lokalne namirnice, autohtoni recepti i izvrsna vina. Budući da gastronomija često igra presudnu ulogu u odlučivanju koje mjesto posjetiti, ne čudi što je ovaj grad imao najveći broj noćenja ove sezone, rekordnih 1,085.495 u kolovozu. Osim prirodnih i povijesnih ljepota, Rovinj se kroz godine profilirao i kao destinacija čiji šarm leži u sposobnosti da očuva autentičnost istarske kuhinje dok istovremeno nudi moderne kulinarske inovacije.
Razvoj održivog turizma i poštovanje prirodnih resursa čine ovaj grad idealnim mjestom za promicanje odgovornog kulinarstva. Rovinj je i ove godine domaćin jedinstvenog gourmet eventa “The Signature Dish: 4 of a Kind”, koji spaja vrhunsku gastronomiju, umjetnost i održivost. Ovaj događaj je i humanitarnog karaktera, a održat će se u petak, 25. listopada u Grand Park Hotelu Rovinj. Večer će posjetiteljima donijeti spoj visoke kuhinje, umjetničkog izraza i lokalne baštine te učiniti ovo nezaboravnim iskustvom, koje promiče ekološku svijest i očuvanje kulturne baštine.
Osim uživanja u svim ljepotama lokalne kuhinje, cilj je inspirirati sudionike da preispitaju svoj odnos prema hrani i resursima, s posebnim fokusom na važnost održivih praksi u kulinarstvu. Svoju strast prema održivosti, inovaciji i lokalnoj tradiciji pokazat će svjetski priznati chefovi kroz nesvakidašnji pristup u osmišljavanju i oblikovanju svojih sljedova. Posjetitelji će tako imati priliku uživati u četiri slijeda četiriju chefova, a svaki chef stvara svoj slijed koristeći lokalne sastojke, s naglaskom na održivost i kreativnost u kulinarskom pristupu. Uz to, svako jelo nosi svoju priču i jedinstvenu posvetu Istri. Ovom se manifestacijom žele naglasiti vrijednosti koje su Rovinju dobro poznate, ali u kulinarskom obliku - poštovanje prema prirodi, vrednovanje lokalnih proizvođača i slavljenje kreativnosti.
Goste će svojim jelima počastiti Jeffrey James Vella, poznat po eksperimentalnom pristupu i kreativnom korištenju lokalnih sastojaka; Simone De Lucca i Emanuele Scarello, talijanski duo poznat po vrhunskoj gastronomiji koja spaja sofisticiranost i održivost, a čiji pristup hrani naglašava jednostavnost, kvalitetu i posvećenost detaljima; istarski chefovi Danijel i Ilja Đekić, koji s dubokim poštovanjem prema lokalnim tradicijama spajaju moderne tehnike s okusima Istre i kreiraju jedinstvene interpretacije autohtonih recepata; još jedno domaće ime je Damir Pejčinović, koji spajanjem inovativnih tehnika s tradicionalnim okusima stvara nezaboravne gurmanske doživljaje.
Uz vrhunske sljedove, događaj će zaokružiti desert renomirane slastičarke Maše Salopek, koja će kroz zero-waste koncept pokazati kako slastičarstvo može biti održivo i inovativno.
Svaki slijed nadopunit će pomno odabrana vina vinarije Kozlović, koja će dodatno istaknuti okuse jela i naglasiti sinergiju između lokalne kuhinje i vrhunskih istarskih vina. Svečanoj atmosferi posebno će pridonijeti Ana Rucner, koja će svojom izvedbom na violončelu dodatno pojačati doživljaj spajanja umjetnosti i gastronomije, na poseban način.
Osim okupljanja vrhunskih chefova i uživanja u izvanrednim jelima, ova večer posjetiteljima će pružiti multisenzorno iskustvo koje povezuje umjetnost, simboliku i gastronomske inovacije. Kroz večer će se na plazma ekranima prikazivati vizuali koji oslikavaju izazove okoliša i važnost očuvanja lokalnih resursa, a u središtu restorana bit će postavljena velika kocka leda, koja se polako topi simbolizirajući hitnost klimatskih promjena i potrebu za djelovanjem.
Kroz jedinstvenu kombinaciju održivosti, promoviranja lokalnih vrijednosti i visoke kuhinje, “The Signature Dish: 4 of a Kind” redefinira koncept gurmanskih događaja i pomiče granice kulinarstva.
Sponzorirani sadržaj nastao je u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Maistra Hospitality Group
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....