Upravo je objavljeno kako je Andoni Luis Aduriz, chef legendarnog restorana Mugaritz u San Sebastiánu u Španjolskoj upravo nagrađen nagradom za zaslužnost u gastronomiji, izniman doprinos svijetu hrane koji je koristio svoju platformu za podizanje svijesti i potaknuti pozitivne promjene u industriji. Nagradu Icon Award dodijelio je najprestižniji izbor The World´s 50 Best Restaurants.
Andoni je bez sumnje jedan od najutjecajnijih kuhara svoje generacije. Nije sudjelovao samo u kulinarskoj evoluciji, već na kreativnom, inovativnom i interdisciplinarnom pristupu gastronomiji. Svoju kulinarsku karijeru Aduriz je započeo u pizzeriji,a nastavio u prestižnom španjolskom restoranu El Bulli 1993., što je opisao kao iskustvo koje mu je promijenilo život. Mugaritz je otvorio 1998. godine. Restoran je rangiran na popisu World´s 50 Best Restaurants svake godine. godine od 2005., uključujući prošlu godinu kad je završio na 21. mjestu.
Aduriz je proglašen dobitnikom ovogodišnje nagrade Icon za svoj neumoran rad od tri desetljeća u promicanju održivosti i smanjenju bacanja hrane, radeći na promicanju društveno i ekološki angažiranoj gastronomskoj industriji. Također je bio neustrašiv u izazivanju ustaljenih kulinarskih normi, izbjegavajući industrijske dogme u korist istraživanja i eksperimentiranja s hranom te propitivao treba li hrana biti ‘ukusno‘ biti vrijedno.
Restoran Mugaritz smješten na granici dva baskijska grada Errentería i Astigarraga, Mugaritz u prijevodu spaja dva pojma - granicu (baskijski - muga) i hrast (haritz). Restoran je ponosan što se razvio u kreativni ekosustav u kojem radoznali umovi iz cijelog svijeta dolazili stvarati i promišljati. Cijeli Mugaritzov koncept je interdisciplinaran te je Andoni oduvijek poticao suradnju sa znanstvenicima, umjetnicima i filozofima. Aduriz je opisao Mugaritz kao istraživački laboratorij.
Andoni je poznat po korištenju sastojaka na neočekivane načine, poput tekućih borovih iglica s okusom dima ili zemlje kao začina. Jedno od najzanimljivijih jela na novom meniju je "Licem u lice" gdje je osmislio jestivu kožu od psiliuma i jabukovače s vlascem i maslacem. Jelo "Sjećanja na budućnost" je bijeli kruh karameliziran nekoliko dana i poslužen s melasom od graha i fermentiranim portom. Ova neobična jela koegzistiraju na jelovniku s manje apstraktnim delicijama poput kremaste sipe, crne ljutike i Idiazabal sira.
Andoni je najviše prašine digao s jelom u obliku fetusa, koje je bilo skandaloznije i od pljesnive jabuke i jela sa živom mlađi jegulja. Svojedobno su ukinuli vinsku kartu, posluživali su deserte usred menija. Spomenuto "fetus-jelo" zapravo nikad nije bilo posluženo u regularnom meniju već je netko to jelo podijelio bez odobrenja. Radilo se zapravo o posluženoj ideji na jednoj od Andonijevih specijalnih večera u kojima okuplja stručnjake iz cijelog svijeta i područja kako smo prije i naveli, a na kojima se onda komentira kako pojedino jelo djeluje na gosta i ima li ga smisla stavljati na kartu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....