ZAGREBAČKI GABLEC

Poznati su po roštilju, junećim repovima i telećoj čorbi, no i gableci su im dobar dio ponude, a nisu (pre)skupi

I u novoj sezoni serijala Dobre hrane donosimo vam preporuke za dobre gablece na zagrebačkoj sceni. Otkrit ćemo vam neka nova mjesta, ali ponovno zaviriti i na dobro nam znane adrese da vidimo što se kod njih kuha

Utorak je i samo što nije opalio Grički top jasno dajući do znanja da je podne i vrijeme za gablec. U našem slučaju i iz našeg iskustva, čak malo i prekasno da bismo kušali sve što smo željeli na jednom od najfrekventnijih mjesta u gradu - zagrebačkom Autobusnom kolodvoru. Ili točnije rečeno, na jedinom mjestu u njegovoj blizini na kojem se već neko vrijeme može uživati u mesnim jelima s roštilja, uvijek ukusnoj telećoj čorbi ili, primjerice, slasnim sporo kuhanim junećim repovima sa šampinjonima, ali i gablecima.

image

Magazinska klet - Pri staroj smokvi, teleća čorba

Privatni album
image

Sporo kuhani teleći repovi, otkošteni pa zapečeni sa šampinjonima

Privatni album

Riječ je o Magazinskoj kleti - Pri staroj smokvi. Lokal je to koji se nalazi iza Autobusnog kolodvora, pa do njega i ulaza na besplatno parkiralište za goste možete doći iz Strojarske ulice. Vozite li se iz smjera Vukovarske s desne strane će vam biti one dvije visoke crne staklene zgrade, a potom parkiralište Zagrebparkinga na koje ćete ući i produžiti do Magazinske kleti. Ako u njihovu dvorištu uz terasu slučajno nema mjesta za parkiranje, vratit ćete se na vanjsko parkiralište i probati pronaći mjesto iza restorana gdje su također osigurali desetak mjesta za svoje goste.

image
Privatni album

Premda je Magazinska klet kroz sve svoje ispostave, a trenutno su ih četiri u gradu Zagrebu, poznata po leskovačkom roštilju pečenom - kako ističu - na drvenom ugljenu, kroz tjedan Pri staroj smokvi na adresi Strojarska cesta 32, već nekoliko godina svakodnevno nude gablece koje služe do 13 sati ili dok ima "robe". Nažalost, s obzirom na to koje je već vrijeme bilo, nismo stigli ugrabiti porciju špek fileka, ali smo zato kušali preostale gablece s dnevne ponude. Bili su to grah s rebrima (7,50 eura), grah s kobasicom (7 eura) i bečki od svinjetine s pomfritom i tartar umakom (9 eura).

image

Magazinska klet - Pri staroj smokvi, grah

Privatni album

Grah je na stol stigao serviran u jušniku, a bilo ga je toliko da smo naručene dvije porcije grabili obilno dva puta u tanjur. Bio je lijepo vruć i gust, ali se nakon što smo ga pojeli nismo osjećali kao da smo se najeli kamenja. Bio je blago pikantan pa bismo rado da su nam ponudili još malo ljutog umaka, ali je zato po nama bio idealno začinjen, pa nismo posezali ni za soli, a ni za paprom. Premda je uz njega u jednom slučaju bila naručena kobasica, a u drugom rebra, već su u grah varivu bili pošteni komadi suhog mesa, koje je dodatno obogatilo ovaj gablec.

image

Magazinska klet - Pri staroj smokvi, grah sa suhim mesom

Privatni album
image

Magazinska klet - Pri staroj smokvi, grah s kobasicom

Privatni album

Rebra, i ona u grahu i ona servirana uz njega, još su mirisala na dim, a meso se lako odvajalo od kosti, a opet - nije bilo prekuhano. Ovdje bismo jedino dodali kako bi nam se hren umak činio boljim dodatkom uz meso nego što je to bio posluženi luk. U slučaju kobasice, luk je također bio suvišan, ali je zato barem bilo dovoljno senfa. Kobasica je, znat će oni koji ovdje svraćaju na roštilj, njihova poznata domaća dimljena kobasica, grubo mljevena, blago pikantna i krasna nadopuna uz kremasti grah.

image

Magazinska klet - Pri staroj smokvi, beški odrezak od svinjetine

Privatni album

Konačno, bečki od svinjetine, i to još od buta, bio je deblje rezan, ali idealno pečen. Meso je bilo meko i sočno, premda je poh iz zlatne prelazio u smeđu boju. Porcija je također bila obilna te je uz meso poslužena pocija pomfrita, poštena žlica tartarskog umaka i dvije kriške limuna. Premda ukusno, ipak bismo rekli neopravdano skuplje u odnosu na jako dobar grah s kvalitetnim mesnim dodatkom.

image
Privatni album

Magazinska klet - Pri staroj smokvi svakako je jedno od onih mjesta gdje ne bi bilo loše rezervirati stol čak i za gablec ako želite pojesti dnevno jelo. Premda imaju čak 280 sjedećih mjesta u dvije sale i na dvije terase, te su najbolji od svih ispostava i po kvaliteti usluge i po kvaliteti hrane od preostalih Magazinskih kleti, mjesta za napredak ima. No, ne zaboravite da ste došli na gablec i da je pritom usluga na nivou one koju ćete primiti i navečer kada ćete jesti jela s meni karte po višim cijenama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. listopad 2024 13:01