"THE BEAR"

Pogledali smo novu sezonu serije o kojoj svi pričaju, drugačija je od prve dvije i neće se svidjeti svima

Otkad je krajem prošlog mjeseca izašla nova epizoda serije "The Bear", mišljenja gledatelja su podijeljena. Nekima se novi ton sviđa, dok su drugi razočarani

Dok smo u prve dvije sezone superpopularne serije "The Bear" pratili kaotičnu obitelj Berzatto i suradnike chefa Carmena Berzatta u novim, svakom stepenicom još naprednijim gastronomskim pustolovinama, treća sezona donijela je nekakav neobičan mir izvana, ali zapravo dosta anksioznosti i unutrašnjih borbi, koje cijelo vrijeme kao da nagovješćuju novi, još veći kaos.

Za one koji ne znaju o čemu pričamo, u pitanju je samo najpoznatija i trenutno jedna od najgledanijih serija na svijetu. Ukratko, radnja se vrti oko chefa Carmyja, kojeg glumi sada već višestruko nagrađivani Jeremy Allen White, koji nakon višegodišnjeg iskustva rada u najboljim restoranima na svijetu dolazi u rodni Chicago, gdje je donedavno obiteljski restoran vodio njegov brat Michael. On je nedavno preminuo i Carmy preuzima lokal, udružuje se s osobljem, zaposli novu sous-cheficu Sydney Adamu i kroz dvije sezone od lokalnog restorana sa sendvičima prelaze na fine dining restoran The Bear, koji bi trebao biti novi hit.

U prve dvije sezone radnja je brza, kaotična, u nekim trenucima u gledatelju čak izaziva i nelagodu (sjetimo se samo božićne epizode), dok u drugima omiljenog negativca pretvara u omiljenog pozitivca (epizoda "Forks" u kojoj glavnu ulogu ima fanatičan Ritchie, kojeg glumi Ebon Moss Bachrach, mnogima je jedna od najdražih), a onda na red dolazi treća. Ako imalo pratite svjetsku restoransku scenu, već u prvim kadrovima prepoznat ćete da je dio serije sniman u danskoj Nomi, a kako epizode odmiču, u seriji se pojavljuju velika imena svjetske gastronomske scene poput Thomasa Kellera, Daniela Bouluda, Renéa Redzepija, Granta Achatza, Anne Possey, Malcolma Livingstona, Rosio Sanchez i Christine Tosi. Dakle, dovoljno da zainteresira svakog gastro entuzijasta.

U trećoj se sezoni, konačno, sve vrti oko dobivanja Michelinove zvjezdice, na koju je sada Carmy ekstremno fokusiran, a zbog izvrsnosti koju želi postići, često mu se vraćaju sjećanja s prijašnjih poslova, ono što je naučio od prošlih chefova. Bez da previše otkrivamo, reći ćemo samo, i ono dobro, ali i ono loše. Velik dio nove sezone tako su zapravo njegovi flashbackovi.

image
The Bear Facebook/

Uz Carmyja, važnu ulogu i dalje igra Sydney, koju od početka do kraja sezone čekaju samo velike i važne odluke, dok su ostali likovi, uz izuzetak Tine kojoj je ovog puta posvećena cijela jedna epizoda, gotovo cijelo vrijeme u pozadini. Čak ni glasan i vječito nervozan Ritchie u novoj sezoni ne dolazi previše do izražaja, što je mnoge fanove prilično razočaralo. Još jedno iznenađenje u trećoj sezoni je poštena minutaža koju su dobili Fakovi, rođaci koji su zaduženi za održavanje restorana, a koje predvodi Neil Fak, u stvarnom životu Matty Matheson, poznati kanadski chef i autor kuharica. Usput, Matheson je također jedan od chefova konzultanata u seriji.

image
The Bear Facebook/

U novoj sezoni također se ponovno pojavljuje i Jamie Lee Curtis, a gledateljima se sada posebno sviđa i snaga lika Sugar, Carmyjeve sestre, koju glumi Abby Elliott i za koju kažu da je fantastično parirala Jamie Lee Curtis u jednoj od epizoda, s čime se i sami slažemo.

Oko ove su sezone gledatelji, dakle, prilično podijeljeni. Dok dijelu publike nedostaje glasna ekipa koja se neprestano svađa i zadirkuje (ima toga još uvijek, ali u puno manjoj mjeri) i, zapravo, konkretnija radnja, drugi dio publike novu sezonu opisuje kao početak kraja, za koji predviđaju da će se dogoditi s krajem četvrte sezone, koja je snimana usporedno s trećom.

Jer, treća završava upravo objavom prve, dugoočekivane recenzije na račun The Bear restorana, koju gledatelji zapravo ne vide i ostaje nejasno je li ona pozitivna ili negativna, pa se pretpostavlja da će iduće godine, kada vjerojatno izlazi nova sezona, napokon na vidjelo izaći kako The Bear doživljava kritika, hoće li se Carmy uspjeti izboriti sam sa sobom i hoće li Sydney donijeti odluku koja će promijeniti baš sve u The Bearu.

image
The Bear Facebook/

S druge strane, mi smo i ovom sezonom prilično zadovoljni, ne smeta nam promjena atmosfere, a posebno nam se svidjela glumačka postava i činjenica da smo u seriji vidjeli lica chefova o čijim jelima svakodnevno čitamo i pišemo. I dalje stojimo pri tome da niti jedna serija ili film koje smo dosad gledali (a pogledali smo ih stvarno puno) na tako realan način nije uspjela dočarati restoranski posao kao "The Bear", čak i uz poneku pretjeranu scenu, s time da nam je nova sezona pojedinim kadrovima jela i odnosom prema hrani na oči uspjela prizvati čak i pokoju suzu. I zato jedva čekamo iduću.

Seriju "The Bear" kod nas možete gledati putem platforme Disney+.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 17:57