Jedna od gastro postaja na nedavnom vikend izletu u Budimpeštu bila nam je pizzerija Belli di Mamma, inače 35. najbolja u Europi prema izboru Top 50 pizza. Nalazi se u ulici Akacfa, u centru grada i ovdje smo na pizzu svratili u petak poslijepodne, bez prethodne najave. Nekoliko stolova već je bilo zauzeto ili rezervirano, ali ljubazno osoblje odmah nam je pronašlo slobodan stol. Lokal nam se odmah svidio, kako toplim uređenjem, tako i atmosferom, koja je bila opuštena i prijateljska.
U Belli di Mamma posebno nam se svidjelo i to što smo cijelo vrijeme, dok smo čekali da hrana stigne na stol, mogli promatrati pizzaiola kako priprema pizze, jer se njegova mala stanica i peć nalaze u sklopu samog restorana.
Na listi jela u Belli di Mamma nalazi se nekoliko predjela i drugih toplih i hladnih jela kao što su salate, plata sa sirevima i narescima i lazanje, dok je lista pizza podugačka i podijeljena na tri dijela – na crvene, bijele i sezonske pizze.
Od crvenih pizza, onih s podlogom od rajčice, nude klasike kao što su Margherita, marinara i capricciosa, a tu su i Napoli 2.0 s burratom, polusušenim rajčicama, inćunima, kaparima i maslinama, zatim Scarpariello s čipsom od parmezana, La Bolognese s, logično, bolognese umakom, ljuta Diavola, N‘duja Calabrese e Bufala, Bufalina con Parma sa šunkom i pizza sa šunkom i gljivama. Od bijelih pizza nude onu s pistacijom, s bresaolom i limunom, sa svježom kobasicom, gorgonzolom i milanskom salamom, s talijanskim sirevima, s tunom i lukom te s pečenim paprikama i artičokama.
Osim toga, na meniju su i četiri sezonske pizze – s guancialeom, s porchettom i krumpirom, s gorgonzolom i orasima i tallegio sirom i gljivama. Cijene se kreću od 2420 za marinaru do 5690 forinta, što je oko 6 do 14 eura.
Isprobali smo Napoli 2.0 i Capriciosu i obje pizze bile su odlično pečene, blago hrskavih, prozračnih rubova, ne preteške, a bogato nadjevene. Napoli je bila i prilično sočna, na sastojcima se nije štedilo, ali nije bila previše mokra. Ako ćemo iskreno, bila nam je toliko dobra da se nismo zaustavili sve dok nismo pojeli i zadnji komad s tanjura.
Osim pizze, probali smo i njihov tiramisu, po kojem su također poznati, ali smo se odlučili za varijantu s pistacijom. Bio je korektan, lijepo kremast i ukusan, ne pretežak i taman za podijeliti nakon zasitnih pizza. Cijena je bila 2640 foritna, točnije oko 6,50 eura.
Belli di Mamma nije nas razočarala i nimalo nam nije bilo žao što smo za ručak odabrali pizzu ispred možda nekih logičnijih, tradicionalnijih opcija kojih u Budimpešti ne nedostaje. Pa, ako planirate izlet i ne volite eksperimentirati, a ispred svega volite dobru pizzu, ovu pizzeriju svakako stavite na popis i posjetite, nećete pogriješiti.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....