Ajvar je tradicionalni prilog pripremljen od paprike i patlidžana, ali se zbog svoje omiljenosti često pretvori u glavno jelo (potajna večera kraj frižidera sa štrucom bijelog kruha u bizini). Makedonski ajvar je najcjenjeniji, a pravi se samo od pečene crvene paprike. Iako se o podrijetlu često raspravlja, naziv ajvar navodno potječe od turske riječi havyar, što znači kavijar. Srbija je u prošlosti bila posebno poznata po proizvodnji kavijara od uzgojene crnomorske beluge (jesetre), te je bila jedan od najvećih svjetskih izvoznika. Kasnije, nakon što su se suočili s padom proizvodnje pravog kavijara, Srbi su umjesto njega navodno počeli nuditi takozvani "crveni ajvar" ili kavijar od povrća - otuda i naziv.
Ajvar se radi od paprike, feferona, patlidžana i češnjaka, a svaka kuća ima svoj omjer i najbolji recept za ajvar. Dok neki štuju samo one koje naprave sami ili su obožavatelji bakinih, noninih, tetinih i ostalih ajvara iz kućne radinosti, drugi, pak, uglavnom oni koji uvijek imaju manjak vremena (ali i priprema ajvara nije baš posao od pola sata), imaju svog favorita na policama dućana.
SVAKAKO GA KUPITE: Bakina tajna, domaći ajvar blagi
300 g, 34, 99 kn, Konzum
Sastojci: pečena crvena paprika, suncokretovo ulje, sol, alkoholni ocat. Proizvođač: Atlantic Štark, Beograd
Izgled obećavajući: kao domaći ajvar, možda malo preintenzivne boje (doznali smo kasnije da je napravljen samo od crvenih preprženih paprika). Nakon kušanja, ostali smo vrlo zadovoljni. Veliki komadići paprike podsjećaju na prave domaće ajvare, a prema teksturi, ne nedostaje patlidžana. Jedino, osjeti se na okusu... kao da je laganiji od ostalih ajvara koje smo kušali. - Mmmm, već se zamišljam kako ga jedem uz dobru pljeskavicu - rekla je jedna članica žirija.
ČISTA PETICA! DOBRA HRANA PREPORUČUJE:
K plus ajvar blagi, makedonska receptura
550 g, 34,99 kn, Konzum
Sastojci: pečena crvena paprika, pečeni patlidžan, ulje, šećer, sol, ocat. Proizvođač: DIM komerc, Valandovo, Makedonija
Izgled nas je oduševio: kao domaći ajvar, a gotovo crne mrvice dale su naslutiti da je zaista izrađen od pečenog povrća na otvorenoj vatri. Kad smo ga zagrabili žličicom za kušanje, bili smo zadovoljni njegovom punom, kremastom strukturom. - Fini je, dapače, vrlo fini. Da ga se isprazni iz ove i stavi u drugu staklenku, moglo bi ga se podvaliti pod domaći ajvar, koji bismo željeli obilato namazati na kruh i uživati u njemu. S velikim smo ga uživanjem kušali.
KAO DOMAĆI: Mama‘s blagi domaći ajvar, prema receptu mame Marije
550 g, 59, 99kn/kom, Konzum
Sastojci: pečena paprika, pečeni patlidžan, suncokretovo ulje, kuhinjska sol. Proizvođač: Trgoprodukt, Makedonija
- Eh, ovaj liči na moj ajvar kad ga skuham - komentirala je jedna članica žirija. Ovak‘ su izgledali ajvari moje bake - dodala je druga, a treći član žirija šaljivo je dodao kako ne liči na njegov ajvar jer... on ga nikad nije niti kuhao, nego uvijek prema preporuci kupi neki. Nakon kušanja, zaključio je da će ovaj sigurno kupiti. Gust, ali dovoljno kremast, osjeća se da je povrće prije mljevenja pečeno na otvorenoj vatri. Potpuno je drugačiji od ostalih, jer većina je bila pasterizirana, a ovaj je zapečen. Odličan je, svi ćemo ga kupiti!
SAVRŠEN ZA ĆEVAPE Pet Bel Natura, ajvar pečeni blagi
300 g, 30 kn, Breza kutak zdrave hrane (Glovo)
Sastojci: paprike, patlidžani, feferoni, suncokretovo ulje, sol, papar. Proizvođač: OPG Birač, Zagreb
Izgledom smo bili prilično zadovoljni, pa smo ga i onjušili. - Miriši po pravom ajvaru, a da te ne ošine kiselina - komentirao je jedan član žirija. Nakon kušanja, zaključili smo da se radi o finom ajvaru, kojemu se ne može naći mana. Sigurno bismo ga ponovno išli kupiti, a sačuvali smo ga za serviranje uz dobre ćevape.
BLAG, ALI FINI: DROGA ajvar prženi blagi
280 g, Spar (kupljeno na akciji)
Sastojci: paprika, suncokretovo ulje, šećer, ocat, začini. Proizvođač: Droga, Slovenija
- Kako intenziva boja! Kao da će svijetliti u mraku! Boja mi je sumnjiva! - bili su komentari prije kušanja, a sumnjičavo, najprije smo ga ponjušili: miriši po ajvaru. Potom smo se uvjerili da nije sve u izgledu, jer ajvar je, iako smo kasnije, kad smo pročitali etiketu nakon slijepog kušanja, ustanovili da je pripremljen samo od paprike (a onda to zapravo i nije ajvar!) vrlo ukusan. Doduše, nekima je bio prerijedak, malo presladak, ali usprkos manama, nakon kušanja mnogi bi ga i kupili.