OVO JOŠ NISMO PROBALI

Na Pelješcu se u ograničenim količinama proizvodi sladoled kakvog nema nigdje, gosti dolaze samo zbog njega i svi ga hvale

Kad se udruže poznati brend sladoleda Croccantino i agroturizam na kojem živi čak 80 magarica, nastaje sladoled kakvog nema baš nigdje. I važno za dodati, budući da su količine ograničene, dostupan je isključivo u sklopu ručka ili večere u Konobi Antunović

Dobro je poznato kako s Pelješca dolazi jedan od naših najpoznatijih i najboljih sladoleda, a mnogi gurmani znaju da se upravo nedaleko od tamošnjeg sjedišta nadaleko poznatog Croccantina, u Kuni Pelješkoj, nalazi i Agroturizam Antunović, mjesto gdje se dobro jede, ali i nabavlja magareće mlijeko. Iako je nismo očekivali, moramo priznati da nas suradnja ova dva brenda nije previše iznenadila, ali nas je iznenadio konačni rezultat. Iz Croccantina i Agroturizma Antunović, naime, udružili su se u zajedničkom projektu i sada proizvode sladoled od magarećeg mlijeka.

image
Agroturizam Antunović /

Na ideju je, zapravo, došao mladi chef Tiho Antunović, koji je sladoled osmislio kao dio deserta koji je pripremao na jednom ovogodišnjem festivalu. Iako su Antunovići već dugo razmišljali o tome da upravo sladoled od magarećeg mlijeka poslužuju u svojoj konobi, nisu krenuli u realizaciju jer o proizvodnji sladoleda nisu znali dovoljno. Srećom, Croccantino tim, na čelu s Marijom Antunović, vrlo brzo došao je do recepta za sladoled koji je, kaže nam Ana Antunović iz Agroturizma Antunović, oduševio baš sve koji su ga isprobali.

"Naša širina znanja o tehnologiji proizvodnje artizanskog sladoleda otvorila nam je vrata kreativnosti. Ovo je prvi put da smo se poigrali ovom autohtonom namirnicom i počašćena sam što imamo priliku kroz svoj proizvod pričati o Pelješcu. Odlučili smo se za sladoled bez bilo kakvih dodataka i aroma kako bi se maksimalno istaknuo specifični, slatkasti okus magarećeg mlijeka koji se izvrsno može složiti s ostalim namirnicama i mirodijama iz ovog kraja i tako progovoriti o našoj gastro kulturi", rekla je Marija iz Croccantina.

image

Marija Antunović i Ivan Borac proizvode Croccantino sladoled

Dejvid Nukić/

TKO SU ANTUNOVIĆI?

O dobrobitima magarećeg mlijeka već se dugo priča, a jedna od najpoznatijih magarećih obitelji živi upravo na Agroturizmu Antunović u Kuni Pelješkoj. Na farmi, uz ovce, koze, krave, svinje i kokoške živi čak 80 magaraca, odnosno, da budemo precizniji – magarica, jer upravo od njih stiže mlijeko koje se od davnina koristi kao pomoć pri bronhijalnim i imunološkim problemima djece i odraslih. Antunovići magarce uzgajaju više od 30 godina, kada je Josip Antunović doveo prvi par magaraca u Kunu kako bi se očuvala tradicija i kako ova životinja ne bi pala u zaborav. Danas su magarci toliko popularni da se svaki dan na njihovom ranču okupljaju brojni strani i domaći gosti.

image
Agroturizam Antunović /

"Tijekom zime magareće mlijeko prodajemo i nemamo ga dovoljno za sve upite, pa nerijetko imamo i liste čekanja jer drugačije ne ide. Cijena je 35 eura za litru, jer da se dobije litra mlijeka dnevno potrebno je imati puno mliječnih magarica koje u prosjeku daju nekoliko decilitara mlijeka dnevno. Mlijeko se najviše uzima za dječje bronhijalne bolesti, astmu, kukurikavac i slično, ali i za imunitet. No, tijekom ljeta potrebe se bitno smanje, pa nam je to bila odlična prilika za napraviti ovaj sladoled, a kad smo ga prvi put probali, to je bilo to", rekao je Miljenko Antunović.

Važno!

Sladoled se proizvodi u ograničenim količinama i dostupan je isključivo u sklopu ručka ili večere u Konobi Antunović.

image
Agroturizam Antunović /

No, zašto je magareće mlijeko toliko specifično? Mama magarica mlado nosi punih 12 mjeseci, najdulje od svih domaćih životinja. Nakon što pule stigne na svijet, magarica dnevno proizvodi oko 2 litre mlijeka, ali samo nekoliko decilitara "daje" za mužnju, dok sve preostalo mlijeko čuva za mlado. Također, mlijeko daje isključivo dok je pule u blizini, a odmah po odvajanju laktacija prestaje. Uz to, procjenjuje se da je u Hrvatskoj manje od 600 mliječnih magarica, pa je nešto viša cijena ovog mlijeka razumljiva.

A ŠTO KAŽU SVI ONI KOJI SU SLADOLED PROBALI?

"Nakon što smo objavili na društvenim mrežama informaciju da se sladoled može probati u Konobi Antunović, brojni gosti već s vrata pitaju – ima li danas sladoleda?", ispričala nam je Ana Antunović.

I sami gosti su svjesni da dolazi u ograničenim količinama i kada se pojede pripremljeni sladoled, novi se čeka do sljedećeg dana. Antunovići ga poslužuju uz domaći džem od jagoda ili divljih naranača koji radi mama Nena, s par listića svježe mente.

image
Agroturizam Antunović /

"Svi koji su ga zasad probali su oduševljeni. Karakterizira ga puni mliječni okus, lagana slatkoća magarećeg mlijeka, a u kombinaciji s domaćim džemom je pobrao sve pohvale. Sad nam je najveći problem kako osigurati da ga uvijek imamo, jer nam se gosti razočaraju ako ga do večeri više nema. Do sada smo posluživali kotonjatu od dunja kao tradicionalni desert, ali sladoled od magarećeg mlijeka je pravi dodatak i savršen završetak svake večere u našoj konobi", zaključila je na kraju Jasmina Ferenac Antunović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. kolovoz 2024 20:48