Moja špajza: Marion Duzich

Vlasnik hotela Supetrus na Braču i teksaški biznismen Marion Duzich podrijetlom je s Dugog otoka. Zbog američko-otočne kombinacije bili smo iznimno znatiželjni zaviriti u njegovu špajzu. I u njoj se zaista može naći svašta, od jastoga iz Mainea do dalmatinske ribe. Kao pravom Teksašaninu, na spomen mesa, na pamet će mu prvo pasti odrezak. Duzich je veliki gurman, najčešće kuha sam sebi, a zajedno s kuharom Mirom Bogdanovićem pokrenuo je gastromanifestaciju Biser mora koja se već sedam godina zaredom održala na Braču.

5 stvari koje uvijek imam u frižideru moja domaća salsa picante koju pravim s jalapeno paprikama koje uzgajam na svojoj taraci (sjeme iz Teksasa), Dukatov maslac, tortilje iz Teksasa, mlijeko (3,8% m.m.), Campari

uobičajeni doručak svježe iscijeđeni sok naranče, pohani kruh s javorovim sirupom, svježe sezonsko voće (najviše volim jagode i ostalo bobičasto voće) sa šlagom te fina kava s mlijekom

uobičajena večera nešto lagano i brzo, kao tortilje sa sirom i grilanim pilećim prsima, salsa, svježa salata i hladno pivo

kava ili čaj? Nesspresso capriccio coffee s vrućim zapjenjenim mlijekom i zaslađivačem

idealan obrok teleći odrezak (4 cm debljine) mog mesara Aga, savršeno očišćen, s kosti, kuhan na užarenoj tavi s maslom i puno medicine (začini), sotirana mlada blitva ili špinat, cherry pome s mozzarellom začinjene domaćim maslinovim

omiljeni restoran Farley’s girls u Galvestonu (restoran mojih kćeri)

najdraži kuhar Miro Bogdanović u Splitu, Juan Cordona u Teksasu

omiljeno bezalkoholno piće Coke zero

omiljeno alkoholno piće Campari

omiljena namirnica teletina

sve ima bolji okus uz… sol s češnjakom

luksuz bez kojeg ne mogu dobar komad dalmatinske ribe

kod kupnje hrane rastrošan sam na… divnu hranu kao što su kraljevski rakovi s Aljaske, teksaški škampi, živi jastozi iz Mainea. Svi oni traže puno maslaca s limunom ili hrvatska maslinova ulja

omiljeni kuhinjski gadget Webberov propaine roštilj

comfort food domaća juha

lokacija za večeru iz snova na krmi lijepog broda na Jadranskom moru, s obitelji i prijateljima

idealan desert čokoladni souffle

čokolada ili voće? voće

omiljeni začin halapeno paprika

slatko ili slano? slatko

najdraže hrvatsko maslinovo ulje Duzich olive oil s mog ranča na Braču

omiljeno domaće crno i bijelo vino Baković crno, graševina Adžić

omiljena vrsta sira hrvatski tvrdi sirevi

najdraža riba škarpina

kad netko kaže meso, ja pomislim na… teleći odrezak

omiljena vrsta i komad mesa teleći medaljoni

zabranjeni užitak too much pršut

junk kojem ne mogu odoljeti McDonaldsova pita od jabuka

omiljena zimnica paprike

što bih skuhao za romantičnu večeru sotirane jastoge iz Mainea s “angel hair” tjesteninom, miješanu zelenu salatu, uz graševinu Adžić, a za desert Katijinu rožatu (manja količina)

nikada ne jedem… jetricu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. studeni 2024 12:18