LJETNO OSVJEŽENJE

Mali OPG kod Siska od starih, već zaboravljenih sorti rajčica proizvodi jedan od najboljih sokova od rajčice koji smo do sada kušali

Isprobali smo odličan sok od rajčice OPG-a Veselić, osvojio nas je na prvi gutljaj

Dobro rashlađeni sok od rajčice u ove vruće dane može biti vrlo okrepljujuće i osvježavajuće piće, a u nekim mediteranskim zemaljama uobičajeno ga je naručivati i u kafićima. Poznato je i da uspješno liječi mamurluk, a koristi se i u raznim alkoholnim koktelima, uglavnom krvavih naziva, primjerice Bloody Mary ili Bloody Batra.

Nedavno smo bili u potrazi za kvalitetnim sokom od rajčice kako bismo se osvježili i pronašli smo ga u staklenoj boci od litre OPG-a Veselić. Mnogi kupovni sokovi od rajčica imaju dodane šećere i aditive, pa smo brzim pogledom na deklaraciju uočili da je ovaj sok napravljen od samo dva sastojka- rajčice i tek mrvicu soli (0,5 %).

image
Privatna arhiva

Prije konzumiranja smo ga dobro rashladili, a nakon što smo ga probali složili smo se da je jedan od najboljih koje smo do sada kušali. Svidio nam njegov prirodan, kiselkasto- slatkasti okus i gustoća, pa smo se javili OPG- u Veselić kod Siska kako bismo doznali više o njegovoj pripremi, te uzgoju i sorti rajčica koje koriste u preradi.

U kratkom razgovoru s vlasnicom Tihanom Veselić doznali smo da na svojem OPG-u godišnje uberu desetak tona ekološki uzgojenih rajčica koje koriste za sok, pinđur, grah s povrćem, a neke prodaju i svježe. Uzgajaju razne sorte, no većinom one starinske koje u preradi miješaju s novima kako bi sok bio što kvalitetniji.

"Pitate me za imena tih starih sorti? Primjerice, jabučar, a za ostale je teško reći jer ne znamo imena", govori Tihana i objašnjava da su se te stare sorte prenosile s generacije na generaciju, a ona je svakoj od njih nadjenula ime po baki od koje je dobila sjeme.

image
Opg Veselić Facebook/

Također naglašava da stare sorte rajčica nisu prodajne jer su vrlo mekane i s kratkim rokom trajanja, pa ne mogu dugo stajati na policama dućana.

"Danas ljudi više voli čvrste rajčice i žele da im povrće što duže ostane svježe, a ove su rajčice mekanije, ali i puno ukusnije. Ponekad ih prodajemo svježe, ali samo našim kupcima kojima radimo dostave svježeg voća i povrća. Ujutro ih naberemo i popodne su pred vratima njihovog stana, ali se moraju potrošiti kroz nekoliko dana", objašnjava gospođa Tihana.

image
Berislava Picek/Cropix/

Kao što piše na deklaraciji, njihovi sokovi se, naglašava, rade isključivo od rajčice i soli. Najprije se prokuhaju, pa se pasiraju i kasnije se pasteriziraju u vakuumskom uparivaču što osigurava niže temperature kuhanja, a čime se bolje očuvaju vitamini, prirodna boja i arome.

Sokove i svoje ostale proizvode Veselići distribuiraju po manjim ‘bio‘ dućanima, a imaju i svoju stranicu na kojoj je moguće sve kupiti online. Osim izvrsnog soka od rajčice u ponudi imaju i sokove od ekološki uzgojene jagode, te mrkve i jabuke. Cijene sokova kreću se između 2,70 i 3,20 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 12:59