Najvažnije korak u pripremi sushija je pravilno kuhanje riže. Većina ljudi griješi misleći da je ovaj korak nebitan, ali bez kvalitetno skuhane riže nećete napraviti dobar sushi čak i ako koristite skupocjene namirnice. Sushi majstor Robert Horvat iza sebe ima 15 godišnju karijeru posvećenu sushiju. Majstorstvo izrade sushija usavršavao je u Berlinu uz senseije Kokia Unesake i Tilmana Zorna, a po povratku u Hrvatsku radio u brojnim restoranima. Trenutno radi s Gastronomadima gdje svoje znanje dijeli s polaznicima tečaja. U jednodnevnoj školi, maksimalno osam polaznika po terminu uči osnove i početne tehnike izrade sushija, a sve detalje o kvalitetnim radionicama možete pronaći ovdje.
Robert Horvat je ekskluzivno za Dobru hranu održao virtualnu mini školu sushija gdje ćemo u nastavcima prikazati:
- Kuhanje riže
- Priprema ribe i povrća za sushi - pogledajte ovdje
- Priprema četiri osnovna tipa sushija: nigiri, maki, uramaki i hosomaki
- Kultura stola: pravilno posluživanje i konzumacija
U prvom nastavku Horvat se posvetio problematici kuhanja riže koju mnogi podcjenjuju. Najbolji rezultat dobit ćete ako koristite kuhalo za rižu. Cijene, ovisno o proizvođaču i veličini, se okreću oko 40-50 eura. Kuhalo za rižu garantira vam da se riža neće slijepiti, a zrna se neće razlomiti. Potrebno je koristiti sushi rižu, ali Horvat dodaje kako možete koristiti i neku zamjensku vrstu riže imajući na umu da kupujete onu okruglog zrna.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....