Slastičarka Margareta Debelić Radetić priprema autohtone i pomalo zaboravljene kolače i torte
Buculini, čifleti, kacotini, rozete, gromačice i škanjate neki su od tradicionalnih slastica otoka Cresa koje u svojoj slastičarnici mijesi i peče Margareta Debelić Radetić. Slastice Margareta obiteljski su obrt koji je s radom počeo 1996. godine kada je glavni slastičar bio Margaretin otac Željko, pekar po zanimanju.
U to vrijeme Margareta je završavala školu za slastičara i pridružila se obiteljskom poslu, a danas sama uz pomoćnu radnicu tijekom cijele godine priprema torte i kolače, od kojih njih sedamnaest nosi oznaku Hrvatskog otočnog proizvoda.
Pomaže i njezin suprug Robert, koji je nekada radio u pekarnici pa mu mijesiti tijesto nije strano i ima za to mot, kaže Margareta. A u sezoni uskoči i tata Željko.
– Željeli smo ponuditi nešto izvorno, slastice koje se na našem otoku pripremaju generacijama, a koje mnogi ne poznaju. Nešto recepata je obiteljsko nasljeđe, a nešto su nam ustupile nonice koje su, kao i mi, željele podsjetiti domaće ljude na djetinjstvo i spasiti domaće proizvode od zaborava.
Svi kolači rade se sa domaćim namirnicama, bez dodavanja umjetnih aroma i bojila te konzervansa – priča Margareta. Dodaje da se od malena voljela motati po kuhinji, što joj je bilo draže od knjige, pa nije imala dvojbi oko izbora zanimanja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....