KOJA DOBRA IDEJA!

Kanadski sommelier sa zagrebačkom adresom na totalno neočekivanim mjestima u gradu organizira kušanje prirodnih vina, evo detalja

Bili smo na jednom wine.klub okupljanju i uz prirodna vina na savskom nasipu družili se s Maki, Tinom, Tatjanom, Mirtom i Vanjom

Bila je vruća svibanjska nedjelja kad nam je od Izabele Andrašić preko Instagrama stigla lokacija novog sastanka wine.kluba. Brzi pogled na kartu otkrio nam je da ćemo se to popodne družiti uz izbor prirodnih vina na savskom nasipu nedaleko od poznatog Hendrixovog mosta. Kako se bližilo vrijeme početka okupljanja, s uzbuđenjem smo se krenuli spuštati od okretišta tramvaja prema zelenoj čeličnoj strukturi, tražeći pogledom grupicu ljudi koja je, kao i mi, bila spremna za otkrivanje nepoznatih okusa i upoznavanje novih prijatelja.

image
Darko Tomas/Cropix
image
Darko Tomas/Cropix

Brzi pregled situacije otkrio nam je da se stol za kojim ćemo se ubrzo kuckati čašama nalazi smješten točno ispod samog mosta. Upozorili su nas da je nesvakidašnje mjesto odvijanja wine.kluba dio šarma tog nedjeljnog događanja, kao i da dobra atmosfera i uživanje nikad ne izostanu, no ovo je doista bilo pravo iznenađenje.

Uzbudljiv projekt koji je Izabela osmislila sa svojim partnerom, kanadskim sommelierom Ericom Romolockom, nastao je spontano, uz čašu prirodnog vina na jednom zagrebačkom balkonu.

"Nazvali smo ovo wine.klub, ali zapravo je sve počelo prije otprilike godinu dana samo s nas dvoje na balkonu ljeti, dok je Zagreb bio potpuno prazan. Imali smo jedinstvene boce koje ne možete pronaći nigdje u Zagrebu. Uvijek kad putujemo kupimo puno različitih boca vina i jednostavno ne možemo sve to popiti sami pa smo zaključili da ih je najbolje podijeliti. Upravo je to prednost grupe jer se ne moraš obvezati da sam dovršiš cijelu bocu. Ako nešto kupiš, kušaš i shvatiš da ti se ne sviđa, to vino propadne. No ako ga podijeliš s grupom od šestero, sedmero ili osmero ljudi, svatko dobije jednu čašu vina, svi kušate i nastavite dalje s nečim što će vam se možda više svidjeti. Ograničavamo broj uzvanika na najviše 10 ljudi, uključujući nas. To omogućuje svakome da proba različita vina", objasnila nam je Izabela kako je sve počelo.

image
Darko Tomas/Cropix
image
Darko Tomas/Cropix

Eric Romolock je inače sommelier s položenom trećom razinom WSET-a, a većinu svoje karijere proveo je u vinskom svijetu, pa je dobro upoznat s bogatstvom kako hrvatske tako i svjetske vinske scene. Otkako je 2019. godine došao u Hrvatsku, vodio je prodavaonicu vlastitih koktela u boci i radio kao sommelier u restoranima kao što su Sopal i Cato Taquerija, koji veliku pažnju posvećuju prirodnim vinima.

S druge strane, arheologinja Izabela je položila drugu razinu WSET-a te je jedno vrijeme radila u zagrebačkim Nesputanim vinima, u kojima je fokus bio upravo na prirodnim vinima, pa nije bilo dvojbe što će ponuditi sudionicima wine.kluba.

image

Izabela Andrašić, suosnivačica Wine Kluba

Privatna Arhiva/

"Sva su vina koja kušamo prirodna. Biodinamička vina mogu još uvijek imati aditive u podrumu, ali prirodna vina su bez toga. Neki ljudi miješaju biodinamičko i prirodno, ali biodinamika je samo pristup vinogradima. Većina vinara koji proizvode biodinamička vina to rade bez aditiva, pogotovo kako prirodna vina postaju popularnija. Scena raste i interes se povećava. Ljudi su sve svjesniji onoga što konzumiraju, slično kao kod craft piva. Uvijek postoji nešto novo za otkriti, bilo da se radi o novom proizvođaču, sorti ili berbi. To je kontinuirano iskustvo učenja", objasnio nam je Eric kad smo stigli na lokaciju, još uvijek opčinjeni činjenicom da smo točno ispod Hendrixovog mosta i da svako toliko iznad naših glava protutnji putnički vlak.

image
Darko Tomas/Cropix
image
Darko Tomas/Cropix

Prvo okupljanje wine.kluba organizirali su za svoje prijatelje, a zatim su počeli svake nedjelje održavati tematska druženja posvećena prirodnim vinima iz različitih vinskih regija. Tako su do sada istraživali vina iz Mađarske, Njemačke i Hrvatske, dok smo ispod mosta te nedjelje kušali vina iz Katalonije, gdje je velika koncentracija prirodnih vinara.

image
Darko Tomas/Cropix

Do trenutka objave ovog teksta, odvilo se i nekoliko dobro posjećenih druženja posvećenih vinima Gruzije, Španjolske i Francuske. Za svako okupljanje Eric bira drugu lokaciju na otvorenom, da bi stvorili neutralno okruženje. Objašnjava nam da restorane izbjegavaju kako bi zadržali neformalnost, pa se ponekad sastaju u parkovima poput Maksimira, Bundeka ili parka Stara Trešnja, ali i na drugim skrivenim mjestima po gradu.

image
Darko Tomas/Cropix
image
Darko Tomas/Cropix

Za svako druženje Eric odabere deset različitih vina od kojih je neka kušao, a neka su i njemu samom nepoznanica, ali je upoznat s proizvođačem.

"U načelu ne znamo kakvog će okusa biti odabrano vino, često smo i sami iznenađeni. Prije sastanka uvijek online istražimo detalje o vinima, proučavamo udio alkohola i način proizvodnje vina, da dobijemo barem neku sliku. Kušanje često počinjemo pjenušavim vinom, zatim prelazimo na crvena i konkretnija bijela, ostavljajući najlakša bijela za kraj. To pomaže održati iskustvo kušanja osvježavajućim i energizirajućim. Biramo vina većinom manje poznatih vinara, no mnogi od njih su zapravo u svijetu priznati i cijenjeni, samo što se njihova vina ne prodaju u Hrvatskoj. Tu su i brojni novi vinari koje tek treba otkriti jer možda baš oni budu nove zvijezde prirodnog vinarstva", ispričao nam je Eric.

image
Darko Tomas/Cropix
image
Darko Tomas/Cropix
image
Darko Tomas/Cropix

Cilj im je kroz wine.klub istraživati autohtone sorte iz svake regije na koju se fokusiraju: "Autohtone sorte predstavljaju kulturu i regiju, a dobre su i za izvoz. Na primjer, na kušanju mađarskih vina smo probali sorte kao što su zenith i kadarka, koje nisu često ponuđene u restoranima. Smatram da je važno da regije očuvaju i promoviraju svoje autohtone sorte", istaknuo je pa dodao: "Na druženju posvećenom Njemačkoj kušali smo tri rizlinga i tri pinot noira kako bismo usporedili različite berbe i mikroklime".

Ericova partnerica Izabela Andrašić dio je projekta od samog začetka, a Ericu najčešće pomaže s pripremom hrane

Izbor vina uvijek prate i različiti ukusni zalogaji, pa smo tako za stolom ispod Hendrixovog mosta imali priliku probati i domaću focacciu od kiselog tijesta, razne salate, namaze i slična jela. Red vina, red hrane i zanimljivi razgovori između sudionika, kaže nam Eric, uvijek učine svoje pa tako ovakva druženja znaju potrajati oko četiri sata, a ako se ljudi zabavljaju, i dulje.

image
Darko Tomas/Cropix

"Održavamo sve fleksibilnim i spontanim, bez stroge strukture. Biramo hranu koja nadopunjuje vina i često odražava temu. Na primjer, španjolska vina bi bila uparena sa španjolskim okusima. Također uzimamo u obzir sezonu i pokušavamo stvoriti koherentno iskustvo. Uvijek se tu skupi mješavina prijatelja i ljudi iz različitih područja, ovo nije samo za one koji rade s pićima ili u restoranima. Radi se o opuštanju i uživanju, a ne o nekakvoj formalnoj školi. O vinu se na druženju počne pričati sasvim spontano, na normalan i jednostavan način. Želimo da ljudi postavljaju pitanja ako ih imaju, ali inače samo sjedimo, razgovaramo i družimo se", ističe.

image
Darko Tomas/Cropix
image
Darko Tomas/Cropix
image
Darko Tomas/Cropix
image
Darko Tomas/Cropix

Iako je zapravo riječ o kušanju vina, ne vode se formalne bilješke, ali zato svi uzvanici dobiju posebno dizajniran popis vina s detaljima o sorti i berbi, da ponesu kući. Te informacije također objavljuju na Instagram profilu wine.kluba, za inspiraciju svojim pratiteljima da i sami potraže objavljene etikete i kušaju nešto drugačije.

Još jedan od aduta ovog događanja jest činjenica da sve etikete nisu lako dostupne. Neke se mogu naći u domaćim dućanima, no većinu biste ipak trebali potražiti online.

image
Darko Tomas/Cropix
image
Darko Tomas/Cropix
image
Darko Tomas/Cropix

"U Zagrebu, Boris Sarjanović iz Nesputanih vina i Enrico Fraviga iz Naturavina imaju sjajan izbor prirodnih vina. Postoje različite online trgovine u Njemačkoj, Francuskoj ili pak Španjolskoj, a ponekad kupujemo i iz lokalnih vinoteka u mjestima poput Graza ili Budimpešte. Beč i Barcelona također imaju dobar izbor. U budućnosti želimo kupovati direktno od vinara. To je bolje i za njih i za nas, a želimo i izgraditi odnos s njima. Salon Karakterre Marka Kovača, koji se odvija u svibnju, još je jedno odlično mjesto za kušanje i kupnju vina, a sada je tu i GrapeSton u Stonu. Postoji i korisna aplikacija pod nazivom Raisin o prirodnim vinima, vinogradima i vinarijama. Kada ste negdje, lako možete provjeriti gdje sve možete kušati prirodna vina, bilo da je riječ o restoranu, vinoteci ili vinariji. Aplikacija sadrži i sve kontakte pa se možete vinarima odmah i najaviti", objasnio je Eric gdje nabavljaju vina i naglasio da se žele što više usmjeriti na hrvatska prirodna vina, kojih je sve više na sceni.

Uzvanici na svakom okupljanju imaju priliku kušati deset različitih etiketa prirodnih vina iz odabrane zemlje ili vinske regije, uz podatke o sorti, berbi i postotku alkohola

Te se nedjelje ispod Hendrixovog mosta okupilo, sasvim slučajno, većinski žensko društvo, s čak nekoliko uzvanica kojima je to bio već drugi ili čak treći sastanak wine.kluba kojem su prisustvovale.

Za sudjelovanje se treba javiti Ericu na Instagram profil kluba te izdvojiti 35 eura, kojima se pokriju troškovi vina i hrane. Ovaj poduzetnički sommelierski par organizira i privatna kušanja vina za grupe, samo im se mora javiti nekoliko tjedana ranije. S tutnjanjem vlaka, smijehom i veselim žamorom u pozadini, Eric nam je za kraj dao i nekoliko savjeta za kupovinu prirodnih vina.

image
Darko Tomas/Cropix
image
Darko Tomas/Cropix

"Uvijek postavljajte pitanja i budite jasni o tome što tražite. Izgradnja odnosa s vašim prodavačem vina može vam pomoći pronaći vina koja vam najbolje odgovaraju. Ne bojte se probati nešto novo i sjetite se da svi imaju jedinstvene ukuse."

Uz novi gutljaj vina složili smo se da upravo u toj jedinstvenosti i leži sva naša ljepota.

Ove subote, 13. srpnja, primjerice, tema wine.cluba bit će prirodna vina i pizza. Izabela i Eric će za druženje pripremiti pizze od sourdough tijesta, a uz to, prijavljeni će moći kušati 10 talijanskih vina. Više detalja potražite ovdje.


image
Fotografija: Berislava Picek/cropix; Dizajn Naslovnice: Vesna Veselić/

Ovu i slične priče o uživanju na otvorenom i drugim ljetnim gastro radostima čitati možete i u novom broju Magazina Dobra hrana. Potražite ga na kioscima!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. studeni 2024 18:12