VIDEO

Enolog poznate plešivičke vinarije objasnio sve o dozrijevanju vina u bačvama

 Tomislav Kristo/Cropix
U razgovoru s vinskim ekspertom Sašom Špirancem, Josip Korak objasnio je sve o čuvanju vina u bačvama

Upotreba drvenih bačava u vinarstvu stara je skoro koliko i samo vinarstvo. Iako se u međuvremenu razvio cijeli niz drugih materijala koji se koriste za dozrijevanje vina, drvo, a naročito hrast, ostao je nenadmašen medij za njegovo školovanje kada se od vina očekuje dulji životni vijek.

image
Darko Tomas/Cropix/Cropix

Najčešće se susrećemo s dva tipa drvenih bačava za dozrijevanje vina. Prvi je većeg formata različitih dimenzija, obično u rasponu kapaciteta od 900 do 3000 litara, a drugi je manjeg formata, u povijesti pogodnog za transport kolima i brodovima, od 225 do 500 litara. Plešivička vinarija Korak posjeduje oba tipa hrastovih bačvi. Velike koristi trajno, primjerice, najstarija u podrumu se koristi neprekidno od 1938. godine, dok manje rotira redovno i mijenja ih za novije nakon nekoliko godina upotrebe. Zbog čega svoje legendarne Rajnski rizling ili Sauvignon Kamenice njeguju i dozrijevaju u starim i velikim bačvama, a crna vina, chardonnay ili vina bez sumpora iz linije "U potrazi za izgubljenim vremenom" u baricima, i kakve su posljedice interakcije vina i drva generalno, u priloženom videu pojašnjava Josip Korak iz vinarije Korak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. studeni 2024 07:02