- Točan odgovor je: Domagoj Vran. Pitanje nije bilo lako jer me svi zovu Vran, znaju me samo po prezimenu, mnogi vjerojatno misle da mi je to nadimak, a većina nema pojma da sam i Domagoj.
I koliko je to piva Vran u životu probao? Znam da je brojka golema, ali priznaj i čitateljima Dobre hrane, koji vjerojatno ni ne slute da na svijetu postoji toliko piva.
- Nešto više od 19 tisuća.
Devetnaest tisuća! Mislio sam da je šesnaest…
- To znači da se nismo vidjeli otprilike godinu i pol. Godišnji prosjek mi je 2000, otprilike šest novih piva svaki dan.
… koje onda svaki dan ocjenjuješ na Untappdu. Ozbiljan trud, rad i predanost. Pa kako dolaziš do svih tih novih, nepoznatih piva?
- Svim sredstvima. Mi dosta uvozimo - MAS Plenum je uvoznik za Goblet - uvoze i kolege, npr. Ambasada koja ima sasvim drukčiji asortiman piva od nas, isprobavamo zajedno, nabavljamo iz različitih dućana iz Europe, naručujemo, razmjenjujemo se, redovito odlazimo na festivale i pivske sajmove diljem svijeta… Evo, baš sam se jučer vratio iz Budimpešte gdje sam u dva dana probao 145 piva. Sutra putujem u Estoniju, na dvodnevni Tallinn Craft Beer Weekend koji organizira Pohjala - tamo ću imati priliku kušati više od 350 novih piva iz cijelog svijeta.
I to piva koje piješ prvi put u životu. Ali, s obzirom na posao voditelja beer shopa, vjerojatno popiješ i pokoje otprije poznato.
- Pa da, ja ni ne pijem ništa drugo osim piva. Dobro, i vode. Ne pijem kavu, čaj, vino, žestoko… Nemam drugih poroka, a pivo mi dosad još nije naškodilo. Uvijek ga pijem, jer kako bih drukčije radio ovaj posao. Mi ovdje u dućanu uvijek u ponudi imamo 550 do 600 različitih etiketa i normalno je da ih moram sve poznavati jer da ih znam našim kupcima i gostima opisati i preporučiti. I stalno dolaze nova, ponuda se neprestano mijenja, imamo samo nekoliko redovnih piva, a ostalo su limitirane serije. Uz to, imamo i deset točenih koje se također neprestano rotiraju. Ljudi uvijek žele probati nešto novo.
Impresivno. Znači, sve to silno pivo nije naštetilo memoriji?
- Nimalo, imam jako dobro pamćenje i mogu prizvati okus i miris svakog piva koje sam probao. Znam da to može zvučati nevjerojatno, a ja ne bih znao reći je li to dar ili, možda, stvar treninga. Kao što rekoh, meni nema dana bez piva, otkad ujutro protrljam oči pa sve dok na kraju dana ne legnem.
Dakle, ne samo da imamo piva primjerena različitim godišnjim dobima, nego i za svako doba dana.
- Pa naravno. Craft je donio toliko uzbuđenja, stalno se istražuje, različite metode kuhanja, kombinacije hmeljeva, sladova i drugih sastojaka - sve to donosi okuse kakvih u pivskom svijetu još nikada nije bilo. Danas ima toliko stilova i vrsta piva da ja mogu odlučiti u kojem mi se trenutku što pije. Jedno je malo više jutarnje, može zamijeniti doručak jer ima puno vitamina, puno voća… (smijeh)
I što, njime preliješ žitne pahuljice?
- Ili ga, možda, jednostavno ulijem u grlo, bez pahuljica, ha-ha. Ili, recimo, jutarnja kava. Dok si drugi kuhaju kavu, ja si natočim jedan coffee stout. To je isto uživanje u jutru, ali malo drugačije… Recimo da će sad, na ljetnom odmoru, biti divno.
Sad smo na početku ljeta i ti ćeš nam navesti izbor piva bez kojih ne ideš na ljetovanje. Pretpostavljamo da su to laganija piva, neki lageri…
- Svakako piva s malo nižim postotkom alkohola, jer vruće je i više se pije. Lageri? Pa, od sedam piva koje nosim sa sobom na ljetovanje samo je jedan lager, ostalo su različiti aleovi, piva gornjeg vrenja. I taj moj lager je gorči, jače zahmeljen što ga čini interesantnijim, a ujedno ta gorčina zove na novi gutljaj. Dok smo pili samo konvencionalna piva, nismo ni znali što je hmelj. Mislili smo da se pivo radi od hmelja, a u njima jedva da ga je i bilo. A hmelj je čudo, tek nam je craft to pokazao. Nisam veliki ljubitelj lagera, prezasitni su mi, pogotovo helles lager, koji je krušast. Pils je ipak malo gorči, ali zahmeljeni pilsner, to je već nešto. Ostalih šest su aleovi, ali vrlo različiti. Oni su, uostalom, i kod nas u Gobletu najzastupljeniji. Ljudi ih često poistovjećuju s craftom, iako svaki stil, uključujući lagere, može biti craft. Craft je, jednostavno, dobro zanatski odrađeno bilo koje pivo. Dakle, pale ale i IPA najviše se traže, iako u zadnje vrijeme dosta raste potražnja za voćnim kiselim pivima - sour fruited bio bi taj stil koji je, kao i sva moderna piva, došao iz Amerike, i koji već sad ima puno podvrsta, poput smoothie soura, piva gušćeg tijela, malo slađeg, s jako puno voća.
CRAFT VODIČ: Sedam odličnih piva koje vrijedi ove godine ponijeti sa sobom na ljetovanje
I kako ćeš onda s tim pivom koje nosiš sa sobom? Svih sedam svaki dan, ili dvije, tri vrste danas, četiri, pet sutra?
- Sve ovisi o društvu. Ja pivo nikad ne pijem sam. Pivo je socijalno piće i uvijek ga pijem s ljudima s kojima se volim družiti i razgovarati. Kako kaže moj prijatelj i čest gost u Gobletu, "pravo pivo nema četiri, nego pet ključnih sastojaka: hmelj, vodu, kvasac, slad i - dobro društvo.
Pa dobro, Domagoje, gdje ti je trbušina od sveg tog piva, zašto nisi debeo? Samo pitam…
- Pivski trbuh je zabluda. Stvar je u tome da pivo otvara apetit, izaziva glad - popije se par piva pa se navali na hranu. Ja nakon piva, jednostavno - otvorim još jedno pivo.
Ovu i druge zabavne priče, korisne preporuke i recepte za prava ljetna jela potražite u najnovijem izdanju magazina Dobra hrana, na kioscima od 27. lipnja!