Pri nedavnom obilasku tržnice Dolac naletjeli smo na prve ovogodišnje kestene. Cijene za kilogram uglavnom se kreću oko 6 do 7 eura, što je u odnosu na prethodne dvije godine povećanje od 2-3 eura. U slučaju da vam se to ne čini kao prevelik izdatak za vaš kućni budžet, svakako razmislite da se zaputite do obližnje tržnice i nabavite kilu ili dvije. No, ako znate dobru lokaciju i ako imate dozvolu Hrvatskih šuma i sami ga možete ubrati i do 10 kilograma dnevno.
KAKO ODABRATI NAJBOLJE?
Pri kupovni svakako na umu imajte da je dobro birati što sjajnije, glatke plodove, tamnije smeđe boje. U suprotnom, kupit ćete starije kestene koji neće biti tako slatki. Također, birajte veće, mesnatije primjerke kako biste kod čišćenja imali što manje posla.
KAKO IH ISPEĆI I SKUHATI?
U slučaju da ih kuhate, neće ih biti potrebno zarezati, a ako ih pečete, na svakom plodu napravite mali, plitak rez. Tako ćete biti sigurni da ćete ih kasnije lakše oguliti, ali da i prilikom pečenja neće doći do male "eksplozije".
Kada ih kuhate, najprije ih operite u hladnoj vodi, stavite u veću posudu pa ih prelijte hladnom vodom. Kuhajte na jakoj vatri dok ne zakuhaju, a zatim smanjite vatru i kuhajte oko pola do sat vremena, ovisno o veličini ploda. Kada su kuhani, ocijedite ih i ostavite da se ohlade. Zatim se opremite oštrim nožićem, odrežite vrh i laganim kružnim pokretom odstranite ljusku i opnu s kestena.
KAKO IH ISKORISTITI?
Zaželite li se napraviti kesten pire, bit će potrebno nešto više koraka pa vam stoga u nastavku ostavljamo recept s detaljnim uputama.
KESTEN PIRE
Trebat će vam:
1 kg kestena
50 g šećera
rum ili Amaretto po želji
voda za kuhanje
Priprema:
Kestene zarezati i staviti na lim na dno pećnice. Peći 20-tak minuta na 250 stupnjeva. Vruće kestene oguliti i pomoću krpe istrljati kožicu s kestena pa staviti u posudu s vodom i šećerom. Vode mora biti dovoljno da pokrije kestene. Kestene je zatim potrebno kuhati, a kada su gotovi, nakon otprilike 15 minuta, potrebno ih je protisnuti ili izblendati s malo ruma, Amaretta ili Kahlua.