VIDEO

Zapalio se Teslin kamion: Ogromnu bateriju vatrogasci su gasili više od 15 sati bez prestanka

Lokalne vijesti donose da se električni kamion za koji se vjeruje da je Tesla Semi zapalio jučer oko 3:16 u noći u blizini Sacramenta

Zapalio se teslin kamion Semi

 YouTube Screenshot

Električna vozila su u nerijetko u vijestima zbog požara s kojima se vatrogasci teško mogu boriti. Jedan od najgorih dogodio se nedavno u podzemnoj garaži stambenog kompleksa u Južnoj koreji gdje je uništeno i oštećeno čak 140 automobila, dok su 23 osobe završile u bolnici. Sada iz SAD-a stiže vijest o još jednom velikom požaru kojeg je bilo izuzetno teško ugasiti jer je gorjela ogromna baterija Teslinog električnog kamiona. Zbog požara je dugo bila zatvorena autocesta u Kaliforniji.

Lokalne vijesti donose da se električni kamion za koji se vjeruje da je Tesla Semi zapalio jučer oko 3:16 u noći po lokalnom vremenu u blizini Sacramenta.

Prema lokalnoj TV postaji KCRA, cesta je od tada bila zatvorena sve do 19:30.

Kako bi obuzdale požar na beteriji vatrogasne ekipe su je satima polijevale vodom. Glasnogovornik Kalifornijske prometne policije (CHP) je na mjestu događaja rekao za KCRA da je "opasno disati" u području oko požara jer pare iz zapaljene baterije izbijaju u zrak.

Novinar je rekao da vatrogasci planiraju pustiti bateriju da sama izgori dok je poljevaju vodom. Uzrok požara za sada nije otkriven.

image

Zapalio se teslin kamion Semi

YouTube Screenshot

Požari električnih vozila statistički su rjeđi od požara u kojima sudjeluju vozila s unutarnjim izgaranjem.

Ali kada se dogode, požari litij-ionskih baterija posebno su nezgodni jer je za gašenje potrebno mnogo vremena i truda. Kod kamiona je to još nezgodnije jer imaju ogromne baterije koje su i desetak puta veće od onih u automobilu te stoga gore duže i intenzivnije.

Procjenjuje se da Tesla Semi s najdužim dosegom ima 850 do 900 kWh kapaciteta baterije, na temelju podataka o potrošnji energije. Službeni kapacitet nije otkriven.

Teslin Semi trenutno se koristi samo u SAD- gdje ga u svojim flotama testira nekoliko tvrtki.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. kolovoz 2024 22:56