ZANMILJIV DODATAK

Nemate klimu u autu: Postoje rješenja koja također hlade dosta dobro i nisu previše skupa

Led u uređaju će vas prilično efikasno hladiti čak do dva sata, a nakon što se otopi, jednostavno stanete na benzinskoj i kupite novi led

Ovakave ”mobilne klime” nisu previše korisne u autima

 Temu Screenshot

Ne znamo jeste li do sada na internetu, posebno na stranicama poput Amazona, Ebaya, Temua ili AliExpresa naišli na čudotvorne prijenosne klima uređaje koji rade na 12 V utičnicu ili USB, koštaju pedesetak eura i obećavaju hlađenje poput prave klime. Takvi uređaji zaista donekle funkcioniraju no nisu nimalo efikasno rješenje u automobilu. Naime, riječ je o uređajima koji za hlađenje trebaju led. Ugrađeni ventilator zatim hladan zrak iz uređaja raspršuje u okolinu. Ovakvi uređaji mogu malo rashladiti, no samo u stanu gdje imate stalne zalihe leda kojeg možete dodavati u uređaj.

image

Ovakave "mobilne klime" nisu previše korisne u autima

Temu Screenshot

No u autu nisu previše praktični jer u njih stane relativno malo leda što znači nedovoljno hlađenje i njegov kratak efekt. Naravno, možete stati na benzinskoj i kupiti još leda, no samo dio paketa stat će u uređaj dok će se ostatak otopiti na vrućini u autu i propasti. S obzirom na cijenu paketa leda od oko tri eura na više ovo nije nimalo praktično ni ekonomično pa vam savjetujemo da zaboravite na ovakve uređaje koji mogu biti efikasni samo kod kuće ili u uredu to na vrlo malom prostoru, primjerice na radnom stolu.

No postoji i rješenje koje može biti dosta efikasno i praktično u autu i zaista hladiti "skoro" poput prave klime. Riječ je o uređaju IcyBreeze Portable Air Conditioner and Cooler (prijenosni klima uređaj i hladnjak) koji je svoju "slavu" stekao brojnim objavama na društvenim mrežama i od tada dobiva sve više kopija. Takvi uređaji koštaju osjetno više, od oko 200 do 500 eura.

I ovi uređaji koriste led, no ono što ih čini praktičnim u autu je činjenica da su istodobno i prijenosni hladnjaci, kao oni koje nosite na kampiranje ili izlete i punite "zaleđenim jastučićima ili ledom. Zbog njihovog velikog volumena u uređaj stane mnogo leda koji i traje osjetno duže, djelomično i zato što je taj led u hladnjaku dobro izoliran, pa se ne topi tako brzo dok uređaj ne radi. Osim toga ovkvi uređaji ne pušu samo zrak kroz led već koriste princip cirulacije hladne vode kroz izmjenjivač topline. Voda tako zamjenjuje rashladni plin koji se koristi u klasičnim klimama.

Led u uređaju će vas prilično efikasno hladiti čak do dva sata, a nakon što se otopi, jednostavno stanete na benzinskoj, kupite led, izlijete vodu i ponovo imate efikasan klima uređaj. Također, ovakav uređaj će dobro poslužiti da u njemu održavate piće i hranu hladnima.

Naravno, uz ranije spomenute cijene leda korištenje ovog uređaja uređaj može biti dosta skupo i ako kupujete led u trgovinama računajte na trošak od oko šest eura na dva sata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. kolovoz 2024 00:14