novitet u hrvatskoj

Isprobali smo novi Fiat 600 Hybrid: Šarmantni gradski crossover s benzinskim motorom mogao bi biti hit

Na tržište dolazi s dvije razine opreme i dvije snage mild-hibridnog pogona s cijenom od 23.990 eura

Fiat 600

 Zvonimir Jurčić

Nakon električnog gradskog Fiata 500 Nuova, ubrzo je bio stigao i broj veći crossover B-segmenta Fiat 600, dakako, također s električnim pogonom. Međutim, priča se mijenja, te je Fiat nakon toga predstavio i inačicu s dva benzinska mild-hibridna pogona.

Sada je ta benzinska varijanta stigla i na naše tržište i već smo je isprobali tijekom prezentacije za domaće novinare u Zagrebu.

image

Fiat 600

U Fiatu su uvjereni kako bi upravo ovakav model 600 mogao ubrzo postati i jedan od najprodavanijih modela već ove, a posebno iduće godine.

Riječ je o modernom crossoverski povišenom modelu gradske klase od oko četiri metra (konkretno 4, 17 m), a na tržištu već postoji niz modela koje nudi gotovo svaki proizvođač. Dakle novi 600 Hybrid, kako mu glasi službeni naziv, dočekuje enormna konkurencija.

image

Fiat 600

Zvonimir Jurčić

Čime se suprotstavlja? Mehanički blizanac Jeepa Avengera s kojim dijeli Stellantisovu e-CMP2 platformu, prvenstveno osvaja talijanskim šik i prepoznatljivim izgledom koji u unutrašnjosti nudi solidan prostor za obitelj s manjom djecom, a zamjerki nema ni na volumen prtljažnik obujma 385 litara koji preklapanjem stražnje klupe poraste na 1231 litru.

image

Fiat 600

Vozač pritom za volanom sjedi komotno u dobro profiliranom čvrstom sjedalu i sve su mu komande i prekidači nadohvat ruke, dok su instrumenti pregledni.

Auto je opremljen najsuvremenijim značajkama sigurnosti i pomoći, donosi sve povezane prednosti gradske i izvangradske mobilnosti s Level 2 Assisted Driving.

image

Fiat 600

Zvonimir Jurčić

Već osnovni paket 600 dolazi sa svim nužnim za sigurnost i udobnost, te 10-inčnim zaslonom infotainmenta, ali bez integrirane navigacije, digitalnim instrumentima i parkirnim senzorima straga, dok verzija La Prima nudi i adaptivni tempomat, stražnju kameru i naplatke od 18 cola.

image

Fiat 600

Nadalje, novi Fiat 600 Hybrid raspolaže i s dva paketa povezanih usluga: Connect One i Connect PLUS, a potonji je osmišljen kako bi iskustvo vožnje i samo posjedovanje učinio još ugodnijim. Uključuje navigacijske usluge, značajke za daljinsko upravljanje vozilom putem FIAT aplikacije, za praćenje stila vožnje.

image

Fiat 600

Ispod poklopca se nalazi poznati Stellantisov mild-hibridni 1,2-litreni turbo benzinac od 100 i 136 KS koji radi u sinergiji s litij-ionskom baterijom od 48 V i 6-stupanjskim eDCT mjenjačem s dvije spojke koji uključuje elektromotor od 21 kW i 55 Nm, inverter i središnju jedinicu prijenosa.

image

Fiat 600

Prednosti ovakvog sklopa su mogućnost puzajuće gradske vožnje u čisto električnom modu bez pokretanja benzinca, dok istodobno elektromotor daje na učinkovitosti i dinamičnosti vožnje, u što smo se uvjerili na cestama u okolici Zagreba i Samobora vozeći varijantu od 100 KS koja je pritom i vrlo živahna sa sjajnim odzivom na gas u svim režimima vožnje.

image

Fiat 600

Automobil je već dostupan kod ovlaštenih Fiat trgovaca a cijene startaju na 23.990 eura za početni model 600 sa 100 KS dok najskuplja izvedba 600 La Prima sa 136 KS do registracije stoji 28.990 eura. Kod svih modela uključeno je tvorničko 5-godišnje jamstvo ili 120.000 kilometara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2024 11:34