div troši 6 litara

Dokaz da dizelaši nisu ‘vrsta pred izumiranjem‘: Na testu SUV Mazda CX-60 e-SkyActivD AWD Homura

Glavni adut je 3,3-litreni redni šesterocilindraš ugrađen uzdužno, a uz 4X4, u top izdanju ima 254 KS

Mazda CX-60 e-SkyActivD AWD Homura

 Željko Puhovski/CROPIX

Dok nije stigao svježi CX-80, model CX-60 bio je najveći Mazdin SUV. A ovim velikim japanskim SUV modelima zajednička je jedna stvar - žele se natjecati s velikim premium markama. Kod Mazdinih modela već duže vremena prepoznajemo želju da se natječe u ‘premium ligi‘, što je najviše vidljivo kod raskošnog modela CX-60.

No, pitanje je, je li za to ovaj veliki SUV iz Hirošime spreman. Prije nego što odgovorimo na to pitanje, idemo CX-60 smjestiti u njegovu ladicu. A ta ladica je nešto profinjenija, elegantnija, veća i snažnija nego ona u kojoj boravi CX-5. CX-60 je ujedno i prva Mazda dostupna uz plug-in hibridnu tehnologiju.

image

Mazda CX-60 e-SkyActivD AWD Homura

Željko Puhovski/CROPIX

No, u ovom slučaj na našem se testu našao model pokretan rednim šestcilindarskim dizelskim motorom. Neki će se zapitati jesu li u Mazdi skroz sišli s uma, dok će drugi tvrditi da je taj potez brilijantan. No svi će se složiti da je ovo bizarno vrijeme za razvoj i lansiranje automobila izgrađenog na potpuno novoj platformi dizajniranoj za uzdužne redne motore s četiri i šest cilindara, uključujući jednako tako potpuno novu 3,3-litrenu dizelsku jedinicu.

image

Mazda CX-60 e-SkyActivD AWD Homura

Željko Puhovski/CROPIX

Čini nam se nekako čudnim da u 2024. godini sjedamo za volan automobila kojeg pokreće veliki dizelski motor, no Mazda je uvijek išla (i zasad uspješno) nekim svojim putovima i nije se dovijala trendovima – što dakako štujemo. Dakako tu je i sveprisutna elektrifikacija, u ovom slučaju mild-hibrid.

Čim smo odradili prve kilometre brzo smo shvatili da CX-60, pogotovo s ovim pogonom, nije osmišljen za šminkanje po gradu. On vas tjera da se zaputite na autocestu ili barem na magistralne putove. Mazda CX-60 s dizelskim pogonom žudi za ‘gutanjem‘ kilometara, a njen je ovjes i konfiguracija rada motora i mjenjača upravo za tu svrhu zamišljen.

image

Mazda CX-60 e-SkyActivD AWD Homura

Željko Puhovski/CROPIX

A kada pogledate brojke; snaga 254 KS, ubrzanje od 0 do 100 km/h za 7,4, maksimalna brzina 219 km/h i velik okretni moment od 550 Nm, koji je dostupan već od 1500 o/min, brzo shvaćate da ćete s CX-60 pretjecati u lagodnoj maniri. Rad 8-stupanjskog mjenjača s planetarnim zupčanicima, koji dolazi s Mazdine police, također će prije doći na svoje na autocesti, nego što je to slučaj u gradu, kada će vas ponekad iznenaditi trzaji pri kretanju.

Ako se vozite unutar zakonskih propisa (130 km/h), CX-60 će se zadovoljiti s prosječno 6 l/100 km, dok je deklarirana WLTP prosječna potrošnja od 5,2 l/100 km dostižna uz nešto više muke, ali isključivo kada se plovi magistralnim cestama na nižim okretajima motora. Na kraju, ove brojke moramo svakako pohvaliti jer se ovdje radi o SUV-u mase od gotovo dvije tone.

image

Mazda CX-60 e-SkyActivD AWD Homura

Željko Puhovski/CROPIX

Sve je super i sve je za 5 kada ste na ravnim dionicama autoceste, no krenete li oštrije vijugavom otvorenom cestom, spomenuta masa će se pobuniti, a Mazda će odjednom izgubiti svoju pribranost. CX-60 se primjetno njiše tijekom oštrijeg skretanja i lako ga mogu poremetiti neravnine u sredini zavoja.

Čvršće postavljen ovjes (opet moramo spominjati masu od 1960 kg) pokušava zatomiti udarce od neravnina i rupa na kolniku, ali jednostavno ne može potpuno anulirati neugodne udarce, pa komfor u ovom premium SUV-u pati. Šteta. Iako je amortiziranje glasno, buka od vjetra, odnosno kretanja zraka oko karoserije vješto je svedena na minimum. Pogon na sve kotače radi savršeno i koliko je koristan kod nekog blažeg off-roada toliko je i doprinos sigurnijoj vožnji asfaltom.

image

Mazda CX-60 e-SkyActivD AWD Homura

Željko Puhovski/CROPIX

U unutrašnjosti, koja je što se tiče kvalitete materijala i izrade zaista na visokom nivou, mjesta će pronaći pet odraslih putnika. No, ruku na srce, vrhunski udobno ćete putovati ako vas je četvero.

Premda dimenzije to ne ukazuju, na stražnjoj klupi u CX-60 nećete imati ništa više mjesta nego u nešto manjem CX-5 modelu. Što se prednjih sjedala tiče, vozač i suvozač lijepo će se smjestiti u udobnim širokim sjedalima. Ni obujam prtljažnika od 477 litara neće vas izuti iz cipela, neki konkurenti manjih dimenzija na tom polju nude više.

image

Mazda CX-60 e-SkyActivD AWD Homura

Željko Puhovski/CROPIX

Krivca za to nalazimo u dužem, elegantnom prednjem poklopcu koji, mora se reći, daje lijepe bočne konture japanskom SUV-u. Preglednost prema naprijed je izvrsna, a uski stupovi vjetrobranskog stakla i niska armaturna ploča daju vam jasan pogled gdje završava poklopac motora. Vidljivost straga nije baš obećavajuća, kada se osvrnete preko ramena debeli stražnji nosači krova blokiraju pogled na dobar dio ceste.

image

Mazda CX-60 e-SkyActivD AWD Homura

Željko Puhovski/CROPIX

Barem je parkiranje prilično jednostavno, zahvaljujući standardnim prednjim i stražnjim parkirnim senzorima i stražnjoj kameri. Moramo pohvaliti Mazdinu tvrdoglavost kod zadržavanja rotacijskog kotača ispod središnje konzole, kojim se lako manevrira opcijama u multimediji. Ekran je također postavljen ispravno, visoko gore, pa vam pogled ne vrluda previše dok upravljate mnogim opcijama. Također, mnoge tipke primjerice klima uređaja, fizički su izuzete iz ekrana pa je i s te strane vozaču olakšan posao.

image

Mazda CX-60 e-SkyActivD AWD Homura

Željko Puhovski/CROPIX

Mazda CX-60 nesumnjivo odiše premium osjećajem, mnogo je detalja na visokom nivou, poglavito učinkovitost pogona te kvaliteta izrade i upotrebljeni materijali. Uglađeniji rad ovjesa i nešto veća prostranost nedostaju modelu CX-60 da bude savršen. U slučaju testnog primjerka u snažnijoj varijanti Mazda CX-60 e-SkyActivD AWD Homura zadovoljstvo vožnje stajat će vas 65.729 eura do registracije no treba napomenuti da je pristupačnija s paketom Exclusive-line za 61.133 eura, no ni tada vam neće nedostajati ništa od sigurnosti ili luksuza.

image

Mazda CX-60 e-SkyActivD AWD Homura

Željko Puhovski/CROPIX

e-SkyactivD AWD

TEHNIČKI PODACI

Motor turbodizelski, 6 cilindara

Obujam 3283 ccm

Snaga 187 kW/254 KS pri 3750 o/min

Okr. moment 550 Nm pri 1500 o/min

Pogon na sva četiri kotača

Mjenjač automatski (8)

Dimenzije 474 x 189 x 169 cm

Osovinski razmak 287 cm

Prtljažnik 570-1726 litara

Gume 235/50 R20, Bridgestone Alenza

Težina1950 kg

Jamstvo 6 godina/150.000 km

MJERENJA

Najveća brzina 219 km/h

0-100 km/h 7,4 sekunde

Potrošnja 6 l/100 km

Cijena 65.729 eura

S doplatama 76.211 eura

Serijska oprema (Homura) - aut. dvozonska klima • matrična diodna svjetla • el. podesivi, grijani i sklopivi retrovizori • el. otvaranje prtljažnika • kamera (360 stupnjeva) • head-up • navigacija • bežično punjenje telefona • pametni ključ • ambijentalna rasvjeta • zatamnjena stakla • aut. duga svjetla • aut. kočenje u nuždi i zadržavanje voznog traka • nadzor mrtvog kuta • aktivni tempomat • aluminijski naplaci (18 cola)...

Dodatna oprema - metalik boja • kožom presvučena i provjetravana sjedala • hi-fi (Bose) • panoramski krov • alu-naplaci - 10.485 eura

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 02:30