pogledajte video

‘Djedica‘ postiže 322 kilometara na sat! Je li ovo najbrži kultni Mercedes W123 na svijetu?

Na našim prostorima E klasa W123 bila je vrlo popularna, pogotovo kod taksista zbog svoje iznimne izdržljivosti. Ali, o ovom W123 ne pišemo zbog toga

W 123

 youtube screenshot

Neki će reći da je W123 najbolji Mercedes ikada stvoren. I zaista, pra "E klasa" koja se proizvodila od studenog 1975. do siječnja 1985., dakle gotovo deset godina, prodala se u 2,7 milijuna primjeraka i bila na cijeni, kako kod nas, tako i primjerice u Njemačkoj.

Nerijetko su modeli ove generacije prelazili između 500 tisuća i milijun kilometara bez većih kvarova, samo uz sitne mehaničke zahvate.

No W123 svoj kultni status sigurno nije stekao ludim performansama, iako smo pronašli jedan primjerak koji se baš po toj specifikaciji ističe od drugih.

Radi se o Mercedesu E klase u karavanskoj izvedbi, koja je prošla radionicu Valtonen Motorsporta. Što to točno znači? W123 kojeg je pokretao dizelski motor (300 TD) pod prednjim poklopcem sada ima Fordovog rednog šestcilindraša obujma četiri litre.

Sve je ukomponirano sa ZF-ovim osamstupanjskim automatskim mjenjačem. Posebno tuniran W123 s novim srcem bio je spreman za testne vožnje na Halli aerodromu kod mjesta Kuorevesi u Finskoj.

Rezultat je da je ubrzavajući kroz duljinu od jedne milje postigao brzinu od nevjerojatnih 322 km/h iz stajanja na jednu milju. Zaista impresivno za jednog starca, rekli bismo. Zamislite ovaj stari Mercedes karavan kako na Autobahnu „blica” novom Audiju RS6 Avant u lijevoj traci da se pomakne u desnu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. rujan 2024 04:55