‘SVE BUM VAS TUŽIL!‘

Britanski vozači rado ‘drukaju‘ druge vozače: Policiji u pet godina poslali 135.000 videa prekršaja

Oko 135.000 video isječaka dostavljeno je policiji tijekom pet godina, a procesuirano je čak 70 posto prekršitelja uhvaćenih na videu

Kamere za snimanje vožnje, ilustracija

 Matthew Richardson/Alamy/Alamy/Profimedia

Vozači sve više iskorištavaju mogućnost za prijavljivanje drugih vozača za koje vjeruju da voze opasno. Britanski nacionalni sigurnosni portal za nadzorne kamere (NDCSP), pokrenut 2018., vozačima i biciklistima pruža izravnu mogućnost ubacivanja snimaka prekršitelja u sustav, a dokazi se iz njega dostavljaju izravno policiji.

image

Kamere za snimanje vožnje, ilustracija

Matthew Richardson/Alamy/Alamy/Profimedia

Oko 135.000 video isječaka dostavljeno je NDSCP-u tijekom prvih pet godina od njegovog osnivanja, a procesuirano je čak 70 posto prekršitelja uhvaćenih na videu koji su dobili upozorenja, novčane kazne pa čak i zabrane vožnje na određeno vrijeme. Ove godine došlo je do naglog porasta korištenja portala, a očekuje se da će broj poslanih videa do kraja godine skočiti za 31 posto.

image

Sustav prijave prekršitelja u Velikoj Britaniji

Screenshot NDCSP

NDSCP je prije šest godina kreirao britanski proizvođač kamera za vozila Nextbase kao odgovor na pad broja policijskih službenika u Velikoj Britaniji i smanjivanje broja patrola prometne policije. Gotovo sve policijske snage u Engleskoj i Walesu prijavile su se za korištenje baze podataka. Policija snimke može ispitati i upotrijebiti za uspješno hvatanje prijestupnika bez potrebe da prekršaj zabilježi "iz prve ruke".

Baza podataka ima jednostavan sustav za prijenos videa koji korisnicima omogućuje slanje snimke policiji, s kratkim opisom događaja snimljenog kamerom. Također mogu uključiti dodatne fotografije i ispuniti popratni online upitnik, što traje oko 15 minuta. Snimka i dostavljeni detalji tada se mogu koristiti kao izjava svjedoka ako policija nastavi s procesuiranjem počinitelja, što znači da policajci ne moraju trošiti vrijeme na prikupljanje dokaza, piše Daily Mail.

image

Sustav prijave prekršitelja u Velikoj Britaniji

Screenshot NDCSP

Snimka se može upotrijebiti za prijavu brojnih prekršaja, uključujući opasnu vožnju, preticanje preko pune linije, korištenje mobilnog telefona u vožnji, nepropisno upravljanje vozilom i prolazak kroz crveno svjetlo na semaforu, no ne može se koristiti za kažnjavanje zbog prebrze vožnje.

U pet godina od lansiranja, NDCSP je u partnerstvu s Egressom, stručnjakom za hosting sigurnosnih podataka na vladinoj razini odgovornim za razvoj i isporuku tehnologije ove platforme, obradio više od 135.000 snimaka opasne vožnje što je, procjenjuje se, uštedjelo 123 godine rada za policiju.

image

Kamere za snimanje vožnje, ilustracija

Matthew Richardson/Alamy/Alamy/Profimedia

Bryn Brooker, voditelj cestovne sigurnosti u Nextbaseu, rekao je da su kamere za automobile izvorno lansirane kako bi pomogle vozačima da se zaštite u slučaju potraživanja od osiguranja, ali sada postaju učinkovit alat za ‘pomoć da se opasni vozači sklone s ceste‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. rujan 2024 04:52