NA HIBRIDNI POGON

Ovo je hibridni Tesla Giga Train: Je li Elon Musk sada počeo proizvoditi i vlakove?

Vlak o kojem je riječ prvi put je prikazan početkom kolovoza i koristi se isključivo za prijevoz zaposlenika u Tesla Gigafactory u Berlinu

Stanica vlaka ispred tesline tvornice, ilustracija

 Uwe Koch/imago stock&people/Profimedia

Tesla je u Njemačkoj počela koristiti vlak, prikladno nazvan Giga Train. Međutim, nije sve onako kako se možda čini, jer ovo nije vlak koji je proizvođač električnih automobila dizajnirao, razvio ili napravio. Čak ga i ne posjeduje.

Vlak o kojem je riječ prvi put je prikazan početkom kolovoza i koristi se isključivo za prijevoz zaposlenika u Tesla Gigafactory u Berlinu. Prometuje između stanice Erkner i stanice Tesla Süd, koja se nalazi pokraj same tvornice. Očekuje se da će prevoziti 4500 zaposlenika svaki dan na posao i tako smanjiti prometne gužve i gužve na parkiralištima tvornice.

Kao i Teslini automobili, vlak koristi baterije i može se puniti na elektrificiranoj pruzi te voziti samo na bateriju dok se kreće po pruzi koja nije elektrificirana. Ima 120 sjedećih mjesta i može prevesti do 500 ljudi po jednom putovanju. Međutim, Tesla nema nikakve veze s dizajnom ili proizvodnjom ovog vlaka, unatoč tome što njegovo ime sugerira to.

Ovo je zapravo hibridni vlak Siemens Mireo Plus B. Ovaj tip vlaka postoji već nekoliko godina i voze na nekoliko drugih linija u Njemačkoj. Koristi litij-titan-oksidne baterije japanskog proizvođača Toshiba i može prijeći do 80 km samo na baterije. Ima 3500 KS i maksimalna brzina mu je, ovisno o izvedbi 140, 160 ili 200 km/h. Vlakom upravlja Niederbarnimer Eisenbahn (NEB), privatna regionalna željeznička tvrtka u Berlinu i Brandenburgu, i obojen je slično kao i ostali vlakovi kojima ova tvrtka upravlja, no na boku ima veliki natpis Giga Train.

Njemačka televizijska i radio kuća SWR izvještava da Tesla nije ni vlasnik vlaka, već da je on samo iznajmljen od njemačke pokrajine Baden-Württemberg koja posjeduje 20 vlakova ovog tipa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 22:09